reklama
aga6
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Listopad 2016
- Postów
- 21 072
Link do: pyszna dieta: KRUCHY SPÓD BEZGLUTENOWY LUB KRUCHE CIASTECZKA
Prosty przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe
Jeszcze nie probowałam ale moze zaraz ruszę do kuchni i zrobię, tylko u mnie beda w wersji bez cukru, dodam miod albo nic
Prosty przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe
Jeszcze nie probowałam ale moze zaraz ruszę do kuchni i zrobię, tylko u mnie beda w wersji bez cukru, dodam miod albo nic
wszystkozajete
Moderatorka
- Dołączył(a)
- 9 Listopad 2013
- Postów
- 6 114
Ciasto Oreo - wegańskie Doooobre wyszło i w sumie tylko 5 składników
aga6
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Listopad 2016
- Postów
- 21 072
To musze zrobic.. az sie zaslinilam. ja tradycyjnie juz o przepis prosze i od razu zapisuje ♡Ciasto Oreo - wegańskie Doooobre wyszło i w sumie tylko 5 składników
wszystkozajete
Moderatorka
- Dołączył(a)
- 9 Listopad 2013
- Postów
- 6 114
aga6 tylko Oreo są z glutenem. Ale chyba Schar ma takie markizy (tylko, że są z mlekiem chyba) podobne bg więc pewnie też wyjdzie. To jagielnik Około 32 szt ciastek, jak znajdziesz wersje double z podwójna ilością kremu to tylko lepiej. Szklankę kaszy jaglanej (przepłukanej) ugotować w 3 szklankach mleka kokosowego (może być puszka i reszta wody, zwłaszcza jeśli mleko dobrej jakości z zawartością kolosa powyżej 80% np Real Thai) z dodatkiem soli, cukru (albo innego slodzidla, ok 2 łyżek wystarczy) i wanilii. Gotujemy aż kasza "zje" cały płyn, trzeba mieszać żeby nie przypalić. Świeże daktyle (około szklanki) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie zabieramy się, za rozdzielanie ciastek - do blendera ciasteczka, do miski krem, kilka zostawiamy w całości do ozdoby. Ciastka blendujemy i odkładamy około 1/4. Z daktyli usuwamy pestki i dorzucamy je do 3/4 ciastek, blendujemy na gładka, lepką masę - wykładamy nią spód tortownicy (najlepiej dno papierem do pieczenia wyłożyć) i do lodówki. W blenderze ląduje kasza i krem z ciastek - blendujemy na gładka masę i wykładamy na schłodzony spód. Znowu do lodówki, albo jak się spieszy to na chwilę do zamrażalnika żeby przestygło na wierzchu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę (jak jesz mleko i lubisz słodko to może być mleczna, można do niej ciut mleka/śmietany dodać, żeby była bardziej miękka) i smarujemy schłodzona masę jaglaną, na to wysypujemy resztę pokruszonych ciastek i lekko dociskamy, dekorujemy pozostałymi ciastkami (połówki albo ćwiartki) i schładzamy ponownie a później wcinamy i trzymamy kciuki żeby poszło w cycki
aga6
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Listopad 2016
- Postów
- 21 072
Pysznie to wygląda ale duzo roboty.. ja bezglutenowa, mleko czasem zjem wiec nie ma problemu, mąż najwyzej obejdzie sie smakiemaga6 tylko Oreo są z glutenem. Ale chyba Schar ma takie markizy (tylko, że są z mlekiem chyba) podobne bg więc pewnie też wyjdzie. To jagielnik Około 32 szt ciastek, jak znajdziesz wersje double z podwójna ilością kremu to tylko lepiej. Szklankę kaszy jaglanej (przepłukanej) ugotować w 3 szklankach mleka kokosowego (może być puszka i reszta wody, zwłaszcza jeśli mleko dobrej jakości z zawartością kolosa powyżej 80% np Real Thai) z dodatkiem soli, cukru (albo innego slodzidla, ok 2 łyżek wystarczy) i wanilii. Gotujemy aż kasza "zje" cały płyn, trzeba mieszać żeby nie przypalić. Świeże daktyle (około szklanki) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie zabieramy się, za rozdzielanie ciastek - do blendera ciasteczka, do miski krem, kilka zostawiamy w całości do ozdoby. Ciastka blendujemy i odkładamy około 1/4. Z daktyli usuwamy pestki i dorzucamy je do 3/4 ciastek, blendujemy na gładka, lepką masę - wykładamy nią spód tortownicy (najlepiej dno papierem do pieczenia wyłożyć) i do lodówki. W blenderze ląduje kasza i krem z ciastek - blendujemy na gładka masę i wykładamy na schłodzony spód. Znowu do lodówki, albo jak się spieszy to na chwilę do zamrażalnika żeby przestygło na wierzchu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę (jak jesz mleko i lubisz słodko to może być mleczna, można do niej ciut mleka/śmietany dodać, żeby była bardziej miękka) i smarujemy schłodzona masę jaglaną, na to wysypujemy resztę pokruszonych ciastek i lekko dociskamy, dekorujemy pozostałymi ciastkami (połówki albo ćwiartki) i schładzamy ponownie a później wcinamy i trzymamy kciuki żeby poszło w cycki
A te kruche na ktore wyslalam przepis cos albo nie wyszly albo takie maja byc.. jak sie gryzie to az sie sypią.. suche strasznie. moze troche wiecej masla?
wszystkozajete
Moderatorka
- Dołączył(a)
- 9 Listopad 2013
- Postów
- 6 114
Wcale nie ma dużo roboty właśnie, opis obszerny ale w sumie ugotować kaszę, ciastka się łatwo nożykiem rozdzielają, dwa razy zblendować i czekoladę rozpuścić i robota skończona.
Kruche pewnie zw na mąkę się sypią, więcej tłuszczu może i jedno zółtko więcej.
Kruche pewnie zw na mąkę się sypią, więcej tłuszczu może i jedno zółtko więcej.
aga6
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Listopad 2016
- Postów
- 21 072
Nastepnym razem tak zrobie.. niby mix trzech mąk ale te bez gluta są suche.. chociaz ciasto ladnie sie zagnitlo pokombinuje nastepnym razemWcale nie ma dużo roboty właśnie, opis obszerny ale w sumie ugotować kaszę, ciastka się łatwo nożykiem rozdzielają, dwa razy zblendować i czekoladę rozpuścić i robota skończona.
Kruche pewnie zw na mąkę się sypią, więcej tłuszczu może i jedno zółtko więcej.
reklama
czarrownica
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 26 Wrzesień 2016
- Postów
- 919
Dziewczyny co dobrego przygotowujecie na święta?
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 36
- Wyświetleń
- 7 tys
- Odpowiedzi
- 143
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 268
- Wyświetleń
- 21 tys
- Odpowiedzi
- 229
- Wyświetleń
- 41 tys
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 18 tys
Podziel się: