reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki w kuchni :-)

Ja nigdy niejadalna i chciałam sprobowac. Ale z jakiegoś sprawdzonego przepisu żeby się niesparzyc.
Przepisu brak więc chyba będzie zupka cebulowa z serem feta.
 
reklama
Ja jestem bezglutenowcem z wyboru od 8 miesięcy ale zaczęła chodzić za mną pizza.. muszę znaleźć alternatywę na spodzie ryżowym albo ziemniaczanym.. ma ktoś może przepis? :d
Gdzieś miałam chyba przepis na pizze na kalafiorowym spodzie. Poszukam i dam znać.

Ja uwielbiam sałatki owocowe.
Zupy rybnej ani nie jadlam ani nie gotowalam nigdy :(



Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom
 
Gdzieś miałam chyba przepis na pizze na kalafiorowym spodzie. Poszukam i dam znać.

Ja uwielbiam sałatki owocowe.
Zupy rybnej ani nie jadlam ani nie gotowalam nigdy :(



Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom
Będę wdzięczna :)
Teraz zadowoliłam się gotowym spodem bezglutenowym, całkiem dobry ;)
A wczoraj zrobiłam kurczaka w sosie curry mniam :d
 
Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki (część I)

350 g kalafiora ugotowanego al dente
50 g pestek dyni
1 jajko (zamiast jajka można użyć siemienia lnianego tez skleja składniki)

Kalafior zblendować razem z pestkami oraz szczyptą soli i jajkiem. Piec w blaszce na papierze do pieczenia, w 180 stopniach ok. 15 minut.

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom
 
Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki (część I)

350 g kalafiora ugotowanego al dente
50 g pestek dyni
1 jajko (zamiast jajka można użyć siemienia lnianego tez skleja składniki)

Kalafior zblendować razem z pestkami oraz szczyptą soli i jajkiem. Piec w blaszce na papierze do pieczenia, w 180 stopniach ok. 15 minut.

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom
Dziekuje :) jak bede miala wene to na pewno wyprobuje :)
 
Mama NS dziekuje n Cb zawsze mozna liczyc:)
przepis na faworki wedlug mojej mamy ;)
1lyzka stolowa octu
2 cukry wanilinowe
2 szklanki maki
12 zoltek
Rozrobic, gdyby ciasto bylo geste dolozyc jeszcze zoltek.
Bardzo dlugo wyrabiac, uderzac mozna walkiem do miesa, moja mama podrzuca do gory :)

Wysłane z mojego PAP5451DUO przy użyciu Tapatalka
 
wow ! 12 żółtek! no ale widocznie w tym tkwi ten sukces :)
Ja dziś robiłam pierwszy raz zupę meksykańską z tego przepisu:

Polecam ! idealna na jakąś imprezkę bo jest lekko pikantna ;)
ostrzegam dużo jej wyszło , ale ja już 4 razy ja dziś jadłam ;) wiec jeszcze jutro na obiad i jej nie będzie .
 
Polecam, jest pyszny!

Wegetariański smalec

1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
4 suszone śliwki
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 jałowiec
1 goździk
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
delikatny olej do smażenia

Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota.
W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki.
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem.
 
reklama
A ja wam miałam wysłać przepis na ciasto czekoladowo bananowe :d i zapomniałam.

3/4 szkl mąki ryzowej,
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki kakao
1 duża łyżka miodu
1 łyżka cynamonu
100 ml mleka kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej

Wszystko to mieszamy na gladka mase, jak jest bardzo geste mozna dolac mleka kokosowego.

Pozniej dodajemy 2 duze banany rozgniecione na papke widelcem, dokladnie mieszamy (ja dodaje owoce jakie mam. Raz banana i jablko starte, raz dwa jablka, tarta marchewke/dynie(ok szklanki), na co macie ochotę ;))

Wlewamy do malej prostokatnej blaszki wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej maka ryzową.
Pieczemy w 180/200 stopniach ok 40 min - tak +- 5 minut.
Mozna polac czekoladą.
Ja podaje je z dzemem wisniowym lub pozeczkowym ewentualnie na cieplo z lodami ;)

Smacznego!
 
Do góry