reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpnióweczki szaleją w kuchni

reklama
Laseczki ma ktoras przepis na domowa vegete i cos w rodz kostki rosolowej?, bo moja mama uwielbia do wszystkiego dodawac te przyprawy,a wiem, ze to jedna wielka chemia, ale jej nie wytlumacze, wiec chce ja troszke oszukac :)

I jakies polecane str, lub Wasze przepisy na wszelkiej masci wyroby typu surowki, dzemy, soki i co tam dusza zapragnie. Jestem totalna nowicjujsza w te klocki, a najbardziej boje sie wekowania, bo mam wrazenie, ze mi te sloki w garze eksploduja :p

Przyprawa uniwersalna:
250 g suszonej włoszczyzny
3 łyżki kurkumy
2 łyżki czosnku granulowanego
5 łyżek soli morskiej/himalajskiej (ok. 80g)

Wszystkie przyprawy zemleć/zblendować.
(ja dodaję jeszcze kilka ziaren pieprzu (ok. 5), ale w oryginalnym przepisie nie ma).

Kostka drobiowa:
300 g czystych podudzi z kurczaka (bez skóry i kości, czyli ok. 600g całości) - pokroić na małe kawałki
200 g warzyw mieszanych (seler, cebula, czosnek, por - pokrojonych na kawałki)
4 gałązki ziół (pietruszka, szałwia, rozmaryn - tylko liście)
150 g soli morskiej/himalajskiej gruboziarnistej
10 g białego wina
1 liść laurowy suszony
1 goździk
5 nasion kolendry

Wszystkie składniki umieścić w garnku. Zagotować na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania gotować 25 min.
Zblendować.
Przechowywać w słoiku, w lodówce lub poporcjować i mrozić.
Używać: 1-2 łyżeczki na 0,5 l wody.

Kostka warzywna:
500 g sera parmezan
200 g selera pokrojonego na kawałki
250 marchewki - pokrojonej na kawałki
100 g cebuli - pokrojonej na ćwiartki
100 g pomidorów (bez skóry) - pokrojonych na ćwiartki
150 g cukini - pokrojonej na kawałki
1 ząbek czosnku
50 g grzybów (świeżych lub suszonych) lub świeżych pieczarek (obranych i pokrojonych na kawałki)
1 liść laurowy suszony
6 gałązek ziół (bazylia, szałwia, rozmaryn - tylko liście)
4 gałązki pietruszki - tylko liście
120 g soli morskiej/himalajskiej gruboziarnistej
30 g białego wina
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

Wszystkie składniki umieścić w garnku. Zagotować na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania gotować 40 min.
Zblendować.
Przechowywać w słoiku, w lodówce lub poporcjować i mrozić.
Używać: 1-2 łyżeczki na 0,5 l wody.

Przepisy pochodzą z książki Thermomix.
Kostki warzywnej nie robiłam.
Robiłam przyprawę uni. i kostkę drobiową.
Polecam!

Fimka - a robiłaś te przepisy bez termomixa? tak jak napisałaś w garnku?

bo ja robię właśnie kostkę mięsną w termomixie, z troche innego przepisu, ale te przepisy sa praktycznie bez wody, więc zastanawiam się jak się I w czym mają zagotować w garnku, chyba trzeba by było non stop mieszać, ale wtedy ciężko utrzymać temperature varoma jak w przepisie czyli 120 st. C

ja robię a takiego przepisu:
300gr mięsa wołowego extra bez ścięgien - zmielić (jak na mielone)
300gr warzyw (np. seler naciowy, marchew, pietruszka, czosnek, pomidor..) - zmielić
4 gałązki ziół świeżych (szałwia, rozmaryn pietruszka,itp) same liście
150gr soli gruboziarnistej
30gr czerwonego wina
liść laurowy, goździk

wszystko gotuje się w termomixie 25 min w temperaturze 120 st. C. w trakcie gotowania wszystko się cały czas miesza
na koniec to wszystko należy ponownie zmielić.

"vegetę" oczywiście bardzo łatwo zrobić, bo mieli się tylko wszystko w blenderze

Tak, robiłam, z tym, że mięso drobiowe + warzywa wzięłam po prostu z wywaru po rosole :p
Dodałam resztę składników i zblenderowałam.

Ale masz rację - tutaj pewnie trzeba byłoby podlewać wodą cały czas, bo wina jest mało.

A ja dziewczyny miałam ostatnio ochotę na KFC więc zrobiłam sama w domu, Polecam! Pierś z kurczaka kroje na takie stripy, maczam w jajku, następnie w płatkach owsianych i bułce tartej! Pychotka! Pierś lub jajko musi być dobrze doprawione!

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

Co do stripsów to ja robiłam: pokrojona pierś z kurczaka namoczona w jogurcie naturalnym, a potem obtoczona w pokruszonych płatkach kukurydzianych i pieczone w piekarniku. Pycha! :-)

reklama
Muszę spróbować [emoji3][emoji3] dzisiaj mam smaki na wszystko, cały czas czekałam kiedy będę mieć na coś ochotę a dzisiaj jem cały czas, muszę się powstrzymać. Mam nadzieję,że to jeden dzień [emoji3][emoji3]

Do góry