reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki w kuchni :-)

Dziewczyny potrzebna szybka pomoc. Pierwszy raz w życiu będę smażyć krewetki, chciałabym żeby były do sałatki na kolacje. Czy jeśli je teraz usmaze i do wieczora będą w lodówce to wszystko z nimi będzie w porządku;)?
 
reklama
Dziewczyny potrzebna szybka pomoc. Pierwszy raz w życiu będę smażyć krewetki, chciałabym żeby były do sałatki na kolacje. Czy jeśli je teraz usmaze i do wieczora będą w lodówce to wszystko z nimi będzie w porządku;)?
najlepsze jak dla mnie są takie swieze jeszcze cieple.. szybko sie je robi, wieczorkiem nie zdazysz?;>
na masle z czosnkiem i natką <33
 
najlepsze jak dla mnie są takie swieze jeszcze cieple.. szybko sie je robi, wieczorkiem nie zdazysz?;>
na masle z czosnkiem i natką <33
Hmm ginekologa mam na 16, mąż wraca ok 17, i właśnie wszystko zależy od tego czy wejde punktualnie, ale może zaryzykuje;)
 
Deser na wieczór gotowy, a z krewetkami poczekam tak jak radzicie, mam nadzieję że zdążę ;)
 

Załączniki

  • rr.jpg
    rr.jpg
    43,6 KB · Wyświetleń: 166
Kartoflak z ziemniakami i kaszą gryczaną
Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 5 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dkg drożdży
  • Farsz
  • 60 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dkg kaszy gryczanej
  • 3 łyżki smalcu
  • 1-2 cebule
  • sól,
  • pieprz
  • 1 jajko
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Czas gotowania: 30-35 min
  • Poziom trudności: średnie
Przygotowanie
Utrzeć drożdże z łyżką letniego mleka, cukrem i łyżka maki. Do miski przesiać mąkę, dodać 2 jajka i mleko, wyrobić ciasto, dodać zaczyn drożdżowy, i wyrabiać ciasto, aż będzie się odklejać od dłoni i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gdy ciasto jest lśniące i gładkie, wlać stopniowo masło i wyrabiać cisto jeszcze kilka minut, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz. Umyta kaszę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5-6 min, odcedzić, ostudzić. Posiekana cebulę zeszklić na smalcu, dodać kaszę i mieszając chwile smażyć, przestudzić Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść, dodać kaszę i cebulę, doprawić do smaku sola i pieprzem, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną cześć kładziemy na spód formy, wykładamy farsz i przykrywamy pozostałym ciastem, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

102nz2u.jpg

2l96s9i.jpg


Najlepiej smakuje na gorąco lub podsmażony na patelni z masłem :D
(osobiście wolę cebulę usmażyć na maśle a podczas kp zrobić wersję bez cebuli)
 
Ostatnia edycja:
Szybki i łatwy tort ;-)

Biszkopt piekę zawsze z przepisu:
Link do: Biszkopt | Kwestia Smaku

Przecinam na pół (nitką), nasączam mocną herbatą i wkładam gore z powrotem do tortownicy.

Galaretkę trzeba wcześniej rozrobić i zostawić żeby zgęstniała.

Krem to sernik na zimno: 750g mascarpne zmiksowane z kostką miękkiego masła i bitą śmietaną (z ok 200ml śmietanki 36), cukrem waniliowym i 1/4 szklanki wody rozrobionej z łyżka żelatyny.

Trochę kremu wyłożyłam na biszkopt, poukładałam na nim truskawki, przykryłam reszta masy. (Zwykle ładnie wyglada jak sie wyłoży całość kremu i owoce na gorze ale tu nie chciałam by pod lodem było je widać ;-) ).

Zlać galaretka i wstawić do lodówki na noc ;-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 
Szybki i łatwy tort ;-)

Biszkopt piekę zawsze z przepisu:
Link do: Biszkopt | Kwestia Smaku

Przecinam na pół (nitką), nasączam mocną herbatą i wkładam gore z powrotem do tortownicy.

Galaretkę trzeba wcześniej rozrobić i zostawić żeby zgęstniała.

Krem to sernik na zimno: 750g mascarpne zmiksowane z kostką miękkiego masła i bitą śmietaną (z ok 200ml śmietanki 36), cukrem waniliowym i 1/4 szklanki wody rozrobionej z łyżka żelatyny.

Trochę kremu wyłożyłam na biszkopt, poukładałam na nim truskawki, przykryłam reszta masy. (Zwykle ładnie wyglada jak sie wyłoży całość kremu i owoce na gorze ale tu nie chciałam by pod lodem było je widać ;-) ).

Zlać galaretka i wstawić do lodówki na noc ;-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lavender e jskiej kolejnosci dodsjesz skladfniki ..mi miksujesz chyba zrobie na week taki torcik...mniam mniam

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
Do góry