reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpnióweczki szaleją w kuchni

reklama
Ja cały czas jakoś próbowałam i się udawało, w sumie nawet nie miałam napadów ale dziś przeszłam sama siebie [emoji16][emoji16]

Mnie wcześniej każdy pytał czy jestem senna, czy śpię.. Nie miałam tak a od tygodnia to na siedzaco ale ratuje mnie troszkę pepsi [emoji3]

Ciasteczka owsiane:
Składniki:
*szklanka płatków owsianych
*szklanka mąki razowej (ja daję pszenną)
*1/4 szklanki cukru albo miodu (ostatnio brązowy, ale wszystko zależy od dodatków)
*pół łyżeczki sody oczyszczonej (oryginalnie jest łyżeczka ale jak dla mnie za dużo, czuć taka goryczą)
* 100 gram masła
*1 jajko
*opcjonalnie jakiś aromat (dawałam cukier waniliowy albo aromat migdałowy)
* dodatki - gorzka czekolada, rodzynki, pestki słonecznika, orzeszki ziemne, włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczy, płatki kukurydziane co kto lubi :)
Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i po kolei dodawać sypkie składniki. Gdyby ciasteczka okazały się za gęste i ciężko było je układać na blasze można dodać mleka. Wychodzą kruche i chrupiące. Jak ktoś lubi bardziej mokre można dodać dojrzałego, zmiksowanego banana. Piekę je w 150 stopniach przez około 10 minut, trzeba uważać bo łatwo przypalają się. Dodatki dajemy wedle gustu u mnie zazwyczaj są to pestki słonecznika, rodzynki, gorzka czekolada i jakieś orzechy :) Mam nadzieję, że przypadną wam do gustu tak jak mnie :p Zwykle robię z dwóch porcji i trzymam w pojemniku zamknięte nawet przez 2 tygodnie, ale na początek spróbujcie z jednej porcji wyjdzie cała duża blaszka od piekarnika :)

Wrzucę jeszcze placuszki z kaszy jaglanej, które przypadły mi do gustu w ostatnim czasie :
*1 szklanka kaszy jaglanej
*1/2 łyżeczki soli
*łyżeczka masła
*jajko
*4 łyżki mąki ziemniaczanej
*łyżka cukru pudru, można zastąpić miodem
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaszę sparzamy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości w 1/2 l osolonego wrzątku z masłem. Kaszkę przekładamy do miski, wbijamy jajko i wlewamy tyle wody aby kaszkę dało się zmiksować. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki oprószamy cukrem pudrem i nakładamy po łyżeczce konfitury.

reklama
Do góry