Macie do polecenia jakieś książki o ciąży i później o niemowlaku? Może w wolnym czasie zaczęłabym coś czytać, bo w tematach niemowlęcych jestem totalnie zielona
Książka "O ciąży" jest fajna Michała Lipy i Nikole Sochacki-Wójcicka. Wyczerpującą nt badań, leków, usg, dużo wiedzy no i jeszcze w polskich warunkach
Heidi Murkoff "W oczekiwaniu na dziecko" to z kolei trochę taka encyklopedia wszystko o ciąży z podziałem na poszczególne miesiące, połóg, powikłania, wszelkie możliwe warianty chorób czy zaburzeń i ich wpływ, ramki dla ojców w każdym rozdziale, no naprawdę jest tam wszystko
Ja tej samej autorki kupiłam jeszcze pierwszy i drugi rok życia dziecka. Też cegły ale ponoć też takie, że wszystko o co mogłabyś chcieć zapytać. No i warto kupić uaktualnione o najnowsze wyniki badań wydania. "Mamy dla mamy" trochę mnie rozczarowały. Przeczytałam cześć o 'ciąży' (mam jeszcze nie ruszone 'macierzyństwo' ), trochę taki zbiór felietonów, nieco jakbym czytała fora internetowe tylko z rozszerzonymi i usystematyzowanymi wypowiedziami. Ale dla kogoś to może być zaleta
. Ja mam nieco naukowy umysł więc w książce szukam trochę innych treści niż w necie. No i okazyjnie na Vinted wszystkie książki kupuję. Naprawdę można wyhaczyć perełki w świetnej cenie, książki idą często taniej niż szmatki
.
Z natuli książki też są ok. Aktualnie czytam o noszeniu dzieci bo próbuję się połapać w temacie chustowym
ale akurat średnio pomaga ta książka
... Czasem lepsze są wpisy na blogach albo yt bo są zbliżenia np na sploty i jaśniejsze jest jak motać. Książkowe instrukcje z obrazkami są dla mnie mniej czytelne. Niemniej łatwiej szybko coś znaleźć. Zresztą chyba trzeba po prostu macać te materiały i spotkać się z doradcą w celu zamotania...
Podoba mi się też "Czwarty trymestr" Magdaleny Komsty, jeszcze nie czytałam ale ma ciekawy spis treści.
Ponoć warto jeszcze "Najszczęśliwsze niemowlę..." / i najszczęśliwszy śpioch w okolicy" aktualnie na stronie wydawnictwa mamania są w dużej promocji- outlet; "Potrzebna cała wioska" i w ogóle wszystkie Agnieszki Stein, mają świetne recenzje na lubimyczytac.pl.
Acha, i jeszcze Daniel Siegel, mózg na tak i inne jego neurobiologiczne (np Potęga obecności).