reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

reklama
Dziewczyny czy Wasze szkraby też tak usilnie próbują siadać? Hania podnosi główkę, którą ma już mocno usztywnioną, a jeśli tylko nie leży na płasko to próbuje podnosić całą górę do siadu. Wiem, że jeszcze muszę ograniczać jej takie ruchy.
U nas to samo, jak jest na rękach w pozycji na fasolkę to próbuje siadać.

Dziewczyny może któraś spotkała sie z czymś takim i coś doradzi. Otóż mój maluch od jakiegoś czasu wymiotuje/ulewa taka wodnista treścią. I dzieje sie tak niezależnie od tego ile czasu upłynęło od karmienia, 5 min czy godzina oraz od tego jak długo ciągnął pierś. Jest tylko na piersi. Od miesiąca tez niewiele przybrał na wadze, tylko 300 g przez miesiąc. Wczoraj skończył 3 miesiące. Pediatra mówiła, ze ok póki cokolwiek przybiera, zasugerowała sie duża waga przy urodzeniu 4200 g wiec ogólny bilans jeszcze jest ok. Teraz wazy 6300. Ale kurcze martwię sie, ze coś jest nie tak. Te wymioty woda i 300g przez miesiąc.... Coś nie ufam tej doktorce. Może któraś z was coś podpowie co to może być
Ja bym poszła do innego lekarza. Dziecko ma przybierać dużo więcej miesięcznie i nie słyszałam żeby te normy były zależne od wyjściowej wagi.

U mnie młoda spi od ponad miesiąca po 8h, wydaje mi się to powodem do szczescia a nie do nie pokoju ;)
Thriade ciesz się ;)
Hehe powinnaś juz mnie znać na tyle, żeby wiedzieć, że ja "lubię" się martwić :)

jak siedzę po turecku i trzymam Olafa na nogach, to też próbuje się podnosić, ale z leżenia nie. za to tak się majta i nogami wywija, że nie można go już zostawić samego. no i usilnie od kilku dni usiłuje mi udowodnić, że DA SIĘ całą piąchę wepchnąć do paszczy (;

Dziewczyny może któraś spotkała sie z czymś takim i coś doradzi. Otóż mój maluch od jakiegoś czasu wymiotuje/ulewa taka wodnista treścią. I dzieje sie tak niezależnie od tego ile czasu upłynęło od karmienia, 5 min czy godzina oraz od tego jak długo ciągnął pierś. Jest tylko na piersi. Od miesiąca tez niewiele przybrał na wadze, tylko 300 g przez miesiąc. Wczoraj skończył 3 miesiące. Pediatra mówiła, ze ok póki cokolwiek przybiera, zasugerowała sie duża waga przy urodzeniu 4200 g wiec ogólny bilans jeszcze jest ok. Teraz wazy 6300. Ale kurcze martwię sie, ze coś jest nie tak. Te wymioty woda i 300g przez miesiąc.... Coś nie ufam tej doktorce. Może któraś z was coś podpowie co to może być

Zdecydowanie mi to wygląda na refluks. Tak miał mój pierwszy syn i obecny również ma. Tak małe przybieranie na wadze nie sądzę, żeby było normalne, ale lekarzem nie jestem. Najlepiej skonsultować się z innym pediatrą. Mój urodził się 3100 a teraz ma 3,5 miesiąca i waży 6800 a również ulewał sporo do czasu kiedy nie wprowadziłam mu 2-3 razy dziennie mleka specjalnego na refluks. Bardzo pomogło i po piersi też już ulewa dużo mniej. Powiedzieli mi również, że jeżeli to jest takie chlustanie na odległość (też nosem) to często oznacza alergie pokarmową.

U mnie było takie chlustanie, ale mała dobrze przybierała, więc kazali się nie przejmować. Ale jakby nie przybierała to bym na pewno dalej to konsultowała. Niech zrobią usg brzuszka.

Dziękuje wam dziewczyny. Zrobię tak jak mówicie. Pójdę z nim najpierw na usg a pózniej do innego pediatry. Bo tak on sie meczy i ja z nim. Już chodzę jak zombi, karmie co 2 godz (bo tak sie budzi pewnie z głodu bo nie przyswaja jak należy pokarmu), przebieram zalane bodziaki i tak w kółko.....

Leanetta- a nie wolisz od razu iść do gastroenterologa? to jest gastrolog dziecięcy i wydaje mi się że taki lekarz dużo większe ma pojęcie o układzie pokarmowym niż pediatra. Chyba że do pediatry po skierowanie do specjalisty. Niestety u nas terminy były dopiero za 2-3mies. dlatego poszliśmy prywatnie bo kto by tyle wyczekiwał z takim maluchem.

My z kolei mieliśmy wczoraj dwa razy krew w kupce; ( mała wygląda na zdrową, nie prezy się ani nic. Dzwoniłam do położnej kazała iść do lekarza jeśli dziś tez będzie. A jeśli będzie tylko sporadycznie to powiedzieć przy okazji szczepień. Z sutka raczej mi nie poleciało, zatwierdzenia tez na pewno nie ma.

Thriade a ile tej krwi? Ślad? Nie ma uszkodzeń w okolicy odbytu? Oglądałas dokładnie? Bo może gdzieś tam ma ranke i stad krew. Jakby krew była z sutka i pociągnęła by z mlekiem to w kale bys jej nie zobaczyła, bo byłaby przetrawiona.

Ostatnia edycja:
reklama
A ja się pochwalę jaki mi się złoty synek trafił :-) Od dłuższego czasu wstaje już tylko raz w nocy na karmienie. Najpierw było to między 4-4.30 później 5-5.30 ostatnio 6-6.30 a dzisiaj wstał o 7.20! A wieczorem chodzi spać tak około 21 więc wysypiamy się elegancko <3
No i moja mama była w odwiedzinkach na parę dni więc w końcu poznała najmłodszego wnuczka. Wczoraj pojechała, a ja ryczałam jak głupia :( Czemu to życie musiało mnie wypchnąć tak daleko...
mmmm.jpg

Załączniki

• mmmm.jpg
    mmmm.jpg
    26,5 KB · Wyświetleń: 78
Do góry