reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2025 ☀️

A co w sytuacji gdy np nie przedłuża umowy do dnia porodu? Macierzynski przepada? Jak to wygląda w ogóle?

reklama
A co w sytuacji gdy np nie przedłuża umowy do dnia porodu? Macierzynski przepada? Jak to wygląda w ogóle?
Jak przedłuża ci umowę to nie mogą cię zwolnić nawet jak będziesz przed 12 tyg w ciąży. Kobieta w ciąży jest chroniona, zwolnić można jedynie jak jest upadłość firmy. Też bym poczekała do 30.11 do przedłużenia umowy, a później poszła na l4 jak tak chcesz. Napewno cię nie zwolnią jak pójdziesz na l4 bo nie mogą.

nie wiem czy tyle wytrzymam, bo co drugi dzień muszę wstawać o 3.30 i już mi ciężko jest powoli..
to musisz się po prostu zastanowić co jest dla Cb lepsze.
Pracodawca nie musi przedłużać z Tobą umowy jeżeli się teraz o tym dowie, a to istotne dla zasiłku macierzyńskiego. Jak podpiszesz umowę to już nie może zerwać jej bo jesteś w ciąży- to nie jest argument do wypo,
A Ty nie masz obowiązku informowania pracodawcy o ciąży na tak wczesnym etapie.

nie wiem jak to wygląda dokładnie, trzeba poszukać w necie.
Moja koleżanka jest aktualnie w takiej sytuacji to ma zasiłek dla bezrobotnych ( ale nie wiem przez jaki czas i ile to wynosi) i potem po urodzeniu „kosiniakowe”, to chyba 1tys.

Ta moja gin kazała mi przyjść na kontrolę za tydzień ale w apce nie ma terminów, zadzwoniłam na infolinię i wcisnęli mnie na 15.11 tyle, że w Gdyni ale biorę co dają :D

Także mam wizytę 15.11 w Medi, a potem prywatnie u mojego gina 25.11.
Mam nadzieję, że za tydzień będzie już ładnie serduszko biło 🙏

Ta moja gin kazała mi przyjść na kontrolę za tydzień ale w apce nie ma terminów, zadzwoniłam na infolinię i wcisnęli mnie na 15.11 tyle, że w Gdyni ale biorę co dają :D

To idziemy razem za tydzień z taką samą nadzieją :) o której masz? Ja 14:20, ale może będę przekładać na wcześniejszą. Była dostępna 9, ale jak się umawiałam to stwierdziłam że będę wolała się wyspać. Głupia byłam 😅

A do kogo w Gdyni?
I co powiedziałaś na infolinii? Muszę mieć patent na kolejny raz w razie co😅

To idziemy razem za tydzień z taką samą nadzieją :) o której masz? Ja 14:20, ale może będę przekładać na wcześniejszą. Była dostępna 9, ale jak się umawiałam to stwierdziłam że będę wolała się wyspać. Głupia byłam 😅
na 16:20 :), o 15 dopiero pracę kończę więc wpadnę w największe korki 😁szybciej to ryzyko, że nie zdarzę.

reklama
A do kogo w Gdyni?
I co powiedziałaś na infolinii? Muszę mieć patent na kolejny raz w razie co😅
do Bartosza D. - nie wybrzydzałam bo ja chce tylko serduszko zobaczyć plus muszę iść bo mi się utrogestan akurat skończy i potrzebuje info czy bierzemy dalej.

A powiedziałam prawdę, że gin kazała przyjść za tydzień - ona w zaleceniach tak napisała + ze względu na moja historię mam zapisane „ ciąża wysokiego ryzyka”.

Do góry