reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Co do tygodni ciąży, to uważam, że system stosowany przez lekarzy "pacjentka w 16 tygodniu", gdy np. jest 16t5d, jest nielogiczny. Powinni mówić "pacjentka skończyła 16 tygodni ciąży". To tak jak z dziećmi - noworodek jest w 1 miesiącu swojego życia a nie zerowym, podobnie jak niemowlę jest w 1 roku życia a nie w zerowym. Ja np. teraz mówię, że jestem w 18 tygodniu.

A na infekcje bakteryjne/grzybicze pochwy niezmiennie polecam Lactovaginal. Podleczyć się z 5-6 dni z rzędu na noc, a potem raz w tygodniu profilaktycznie zakładać kapsułkę na noc. Nic na mnie tak dobrze nie działa, a i jest to sposób polecany przez ginekologów (ostatnio miałam przyjemność być na sympozjum ginekologicznym).

reklama
Co do tygodni ciąży, to uważam, że system stosowany przez lekarzy "pacjentka w 16 tygodniu", gdy np. jest 16t5d, jest nielogiczny. Powinni mówić "pacjentka skończyła 16 tygodni ciąży". To tak jak z dziećmi - noworodek jest w 1 miesiącu swojego życia a nie zerowym, podobnie jak niemowlę jest w 1 roku życia a nie w zerowym. Ja np. teraz mówię, że jestem w 18 tygodniu.

akurat porównywanie do wieku nie ma sensu, bo jak dziecko ma 2. urodziny, to po nich mówisz, że ma 2 lata, a nie że jest w 3. roku życia. a do tygodni ciąży stosujesz tu odwrotną logikę zupełnie.

No wiec nie wiem co wam powiedziec :D idealny dzien Oliwia zachwycona przedszkolsm, ja jak nigdy wszedzie o czasie a u gina... i przez brzuch i dowcipnie nic. Raz pindol raz nic nie bylo a raz w ogole zaslonilo pepowina oo :D my stawiamy na dziewoje ;) ale lekarz na nic nie obstawial :/ 9 marca polowkowe ehhh a tak to wszystko ok i to naj naj naj wazniejsze ;)

Ostatnia edycja:
Witam się :) ja dzisiaj miałam relaksik w Grocie Solnej z dzieciaczkami :) Polecam takie odprężenie każdej ciężarnej dziewczynie :)
Nie dość że mamusia zadowolona to i dzieciaczki dotlenione :-D super po prostu super , nie długo znów się wybieram .

Angi to Twój też taki uparciuch jak mój he he ale mam nadzieje że w poniedziałek dowiem się jakiej płci jest ktosiek ;)

malf na pewno powiem o tym ginowi, ale teraz nie mam do kogo zadzwonić bo nawet połozna na urlopie.

aneczka pewnie mozna pamiętam ze w 1 ciąży brałam magnez forte dwa razy dziennie po 1 tabl bo miałam straszne skurcze łydek, czyli jakby 4 tabl normalne dziennie i było ok.
Olga to mnie wystraszyłaś! przeniose sie na ten clotrimazolum, mój gin mi mówił że mogę go stosować na infekcje jak wystąpią ale wtedy nie byłam w ciąży

klara &&&&&&&&& za pozytywne wyniki

malf te tygodnie to jest pomieszanie z poplątaniem i wiem, ze nawet lekarze mówią różnie, mój mówi o skończonych tyg a od koleżanki o tych w których jest, ja np jak ktoś pyta to mówię że skończyłam 16 tydzień i jestem w 17 aktualnie.

Lava ten lactovaginal mogę normalnie kupić bez recepty i używać w ciąży?

Kati ja odpowiem na twoje pytanie : Lactovaginal jest bez recepty, można brać, bo to poprostu uzupełniacz flory bakteryjnej :) ja miałam go raz, ale wolę Lacibios Femina, w tabletkach doustnych, wygodniejszy :)

reklama
A dziewczyny powiedzcie mi czy wy chodząc na pilates dla ciężarówek dostałyście zaświadczenie od gina że możecie chodzić? bo chciałabym się wybrać ale oni tam chcą jakieś zaświadczenie właśnie.
tak w dwóch klubach, w których pytałam chcieli. Moja poprzednia lekarka dala mi zgodę ustna ale odmówiła dania pisemnej (Nie mam pojęcia o co jej chodziło). Z nową nie było problemu.

Co do infekcji, to niektórzy lekarze uważają, że w ciązy to stan poniekąd fizjologiczny, a to wszystko przez zmieniające się ph....ja np. mam infekcję non stop, mimo, że stosuję globulki jakieś z zalecenia lekarza, to i tak za chwilę to świństwo wraca :(....Także kati najlepiej powiedz na wizycie o tym, a gin coś Ci przepisze :)
robiłaś kiedyś posiew z pochwy? Ja też długo się meczylam (przed ciążą) i w końcu zrobiłam prywatnie i wyleczyłam się porządnie.

Dziewczyny a magnez w tabletkach można przedawkować? Czytałam, że nadmiar po prostu wypłukuje się z organizmu ale chcę się upewnić. Ostatnio skurcze oraz drętwienie nóg i rąk tak mi doskwiera, że ginekolog zalecił zażywanie preparatu magne b6 po 6tabletek dziennie. Wydaje mi się, że to dużo. Zaczęłam brać po 2-3 ale nie czuję różnicy i nie wiem czy przejść do tej dawki 6 tabletek.
Jak lekarz kazał 6 to bierz 6. Jak skurcze ustaną to wtedy obniż do np 4.

Ostatnia edycja:
Do góry