reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

❄️GRUDNIOWE KRESKI ❄️ W grudniu Mikołaj prezenty rozdaje , a nam II kreski na teście daje !🎁

Nie, ale chyba będę musiała zacząć. W sensie na monitoring cyklu do ginekologa? Przepraszam za banalne pytania, ale od wczoraj jestem na tym forum🫣 Martwię się też tym, że mój mąż jest nałogowym palaczem i plemniki mogą być słabej jakości. Mam mnóstwo obaw😐
Akurat tu nie ma reguły, ilu nałogowych palaczy ma dzieci od strzała ;) nie ma co gdybać tylko wysłać męża na badanie nasienia.

reklama
Jaki progesteron świadczy o tym że owulacja była? Z racji tego że mój ginekolog powiedział że mam nie przychodzić 🤭 to wyjątkowo zainstalowałam premom, zrobię testy owu i progesteron
Ja korzystam od prawie 2 lat z Premom i mam wrażenie, że dość dobrze się sprawdza! Ja się zastanawiam, czy nie kupić sobie testów paskowych do progesteronu. Bo właśnie w tej aplikacji często z nich korzystają użytkowniczki. 🤔
Betka i prożek. Teraz dotrwać do czwartku i do wyników przyrostu… Ale znów maleńka więc na spokojnie muszę podejść…
Kciuki są trzymane!!! 🤗

Nie, ale chyba będę musiała zacząć. W sensie na monitoring cyklu do ginekologa? Przepraszam za banalne pytania, ale od wczoraj jestem na tym forum🫣 Martwię się też tym, że mój mąż jest nałogowym palaczem i plemniki mogą być słabej jakości. Mam mnóstwo obaw😐
Tak, ja bym Ci polecała zacząć od zbadania hormonów w 3 dc - LH, FSH, estradiol, dodatkowo w obojętnie którym dniu cyklu TSH lub całą piątkę tarczycową, prolaktyne po zachowaniu higieny badania, cukier i inuslina na czczo. Potem porządny monitoring cyklu u ginekologa (możesz jednocześnie robić paski owulacyjne, żeby zobaczyć czy u Ciebie się sprawdzają). Po potwierdzonej monitoringiem owulacji 7 dni zrób badanie prgesteronu.
Męża wysyłaj na badania nasienia, niestety palenie źle wpływa na płodność, ale też jest masa palaczy, którzy normalnie mają dzieci bez żadnych problemów, więc to też nie przesądzone.
Na początku mówi się, że lepiej starać się na luzie bez badań, ale jeśli masz niskie AMH to znaczy, że czas się kurczy i trzeba działać.

A jak długo się staracie? Tak, monitoring polega na wizytach u ginekologa w okolicach owulacji aby potwierdzić, czy pęcherzyki rosną i pękają, jednym słowem że owulacja następuje. Czasem warto też powtórzyć badanie amh, bo zdarzają się zafałszowane wyniki.
Staramy się od sierpnia jeśli można nazwać to w ogóle staraniami. Kochamy się z mężem praktycznie tylko w weekendy. 16 grudnia powinnam mieć okres i po nim bierzemy się na prawdę do pracy😀

A masz jakieś objawy wskazujące na PCOS? Coś poprawiłaś w diecie, suplementacji itp? Ja się strasznie boję że po tej imprezie z in vitro sobie wyzeruje amh, tu proszę 😀
Mam łagodny obraz PCO, więc to może być to. A od pół roku piję omegę taką niby cudowną z equology ;)
No właśnie też myślałam, że po stymulacji to amh poleci, a jednak. Mogę próbować z kolejną :)

Amh poniżej 1 ng nie przekreśla szans na ciążę, ale w takiej sytuacji lepiej nie zwlekać. Na owulację wpływa masa innych czynniki. A ile czasu się staracie? Miałaś monitoring owulacji?
Nie miałam monitoringu owulacji, ale już zaopatrzyłam się w testy owulacyjne. "Staramy się" od sierpnia. Kochamy się praktycznie tylko w weekendy, ale już wiem, że zdecydowanie musimy się bardziej postarać. Ogólnie mam bardzo stresującą pracę, często nie ma czasu na zjedzenie co pewnie też odbija się na zdrowiu i owulacji

Nie miałam monitoringu owulacji, ale już zaopatrzyłam się w testy owulacyjne. "Staramy się" od sierpnia. Kochamy się praktycznie tylko w weekendy, ale już wiem, że zdecydowanie musimy się bardziej postarać. Ogólnie mam bardzo stresującą pracę, często nie ma czasu na zjedzenie co pewnie też odbija się na zdrowiu i owulacji
To polecam zrobić monitoring u ginekologa :) i na początek podstawowe badania hormonów, glukoza, insulina, ferrytyna, wit D3.

Ja korzystam od prawie 2 lat z Premom i mam wrażenie, że dość dobrze się sprawdza! Ja się zastanawiam, czy nie kupić sobie testów paskowych do progesteronu. Bo właśnie w tej aplikacji często z nich korzystają użytkowniczki. 🤔

Kciuki są trzymane!!! 🤗
podasz namiary na te paski do progesteronu

reklama
Do góry