reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

❄️GRUDNIOWE KRESKI ❄️ W grudniu Mikołaj prezenty rozdaje , a nam II kreski na teście daje !🎁

reklama
Jeszcze dla matki to pół biedy. Ale to duża szansa na wcześniaki (i to takie skrajne, ale nawet i te nieskrajne mają problemy), na zespoły podkradania (jak 1k1o), śmierć jednego z dzieci, albo obojga. Nooo grubo bardzo
Lekarze nie są w stanie "pomóc" zrobić bliźnięta jednojajowe (wyjątek in vitro tam dzieje się to przez nacięcie błony komórki jajowej podczas wprowadzania plemnika co MOŻE, ale nie musi skutkować ciążą mnogą jednojajową). Z dwóch jajeczek jest ciąża dwujajowa i tam zespół podkradania oraz 1k1o a nawet 2k1o nie może wystapić.

Lekarze nie są w stanie "pomóc" zrobić bliźnięta jednojajowe (wyjątek in vitro tam dzieje się to przez nacięcie błony komórki jajowej podczas wprowadzania plemnika co MOŻE, ale nie musi skutkować ciążą mnogą jednojajową). Z dwóch jajeczek jest ciąża dwujajowa i tam zespół podkradania oraz 1k1o a nawet 2k1o nie może wystapić.

Ale ja nie mówię, że lekarz zrobi takie bliźnięta. Dziewczyny mówią o chęci zajścia w naturalną ciąże bliźniaczą i tu nie będą wiedziały jaka ta ciąża będzie

Ale ja nie mówię, że lekarz zrobi takie bliźnięta. Dziewczyny mówią o naturalnym zajściu w ciąże bliźniaczą i tu nie będą wiedziały jaka ta ciąża będzie
A to przepraszam, źle zrozumiałam Twój post 😅
Proszę nie demonizujcie bliźniąt. Tak to ciąża podwyższonego ryzyka. Jak ma być dobrze to będzie bez względu na to czy to ciąża pojedyncza czy bliźniacza.
Bliźniaki też mogą się urodzić w terminie i naturalnie. Znam takie dzieci. A z pojedynczych ciąż też rodzą się wcześniaki i dzieci wymagające większej opieki medycznej.

Ps. Większe szanse są na bliźnięta dwujajowe.
Jednojajowe raczej tam gdzie w rodzinie matki takie były.

Proszę nie demonizujcie bliźniąt. Tak to ciąża podwyższonego ryzyka. Jak ma być dobrze to będzie bez względu na to czy to ciąża pojedyncza czy bliźniacza.
Bliźniaki też mogą się urodzić w terminie i naturalnie. Znam takie dzieci. A z pojedynczych ciąż też rodzą się wcześniaki i dzieci wymagające większej opieki medycznej.

No właśnie na dwujajowe jest większa szansa, jeśli występowały wcześniej w rodzinie po stronie matki, jednojajowe to czysty przypadek.

Ostatnia edycja:

Nikt nie demonizuje tylko to nie tylko "fajnie dwójką za jednym zamachem".
Oczywiście, że są też inne przypadki - możesz mieć fatalny poród i z niego dziecko z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Ja np dowiedziałam że w tym roku że moje najstarsze 13 letnie dziecko jest chore.
I szczerze? Nie wiem czy bym się zdecydowała na dwie ciążę gdybym przy jego urodzeniu o tym wiedziała 🤷‍♀️

Nikt nie demonizuje tylko to nie tylko "fajnie dwójką za jednym zamachem".
Oczywiście, że są też inne przypadki - możesz mieć fatalny poród i z niego dziecko z dziecięcym porażeniem mózgowym.

Ja np dowiedziałam że w tym roku że moje najstarsze 13 letnie dziecko jest chore.
I szczerze? Nie wiem czy bym się zdecydowała na dwie ciążę gdybym przy jego urodzeniu o tym wiedziała 🤷‍♀️
To jest najgorsze , moja koleżanka ma chore pierwsze dziecko i nie zdecydowała się na więcej. Mój mąż też nie chciał 4 bo mówi że boi się że będzie chore i nasze sielankowe życie się skończy. Ja np nie zdecydowałabym się na terminacje ciąży jakbym w ciazy się dowiedziała, że dziecko jest chore. Jedna ciążę straciłam właśnie w 13 tyg , serduszko przestało bić , zrobiłam badania genetyczne i wyszło że dwa plemniki zaplodnily jedna komórkę bo miał triploidie. Lekarz uspakajał , że to czysty przypadek i nie ma obawy że w następnej ciąży też tak będzie i faktycznie trzy miesiące później byłam w ciąży i mam zdrowego synka z niej.

reklama
13 dni po zastrzyku 🙈

Załączniki

• IMG_2370.jpeg
    IMG_2370.jpeg
    554,3 KB · Wyświetleń: 124
  • IMG_2373.jpeg
    IMG_2373.jpeg
    187,9 KB · Wyświetleń: 110
Do góry