reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

reklama
Agutko, Macius tez je kaszki mleczne(choc ostatnio tatus o tym nie pamietal i zakupil mu na zapas 6szt bezmlecznych:szok:i musze je dosypywac do mleczka) wiec nie moge pomoc Ci z kaszka bezmleczna, ale jak ja gdzies zobacze, a jeszcze bedziesz potrzebowac, to sie z Toba skontaktuje:tak::-)

Macisiowi dalam ostatnio do jedzonka brzoskwinie i nektarynke, no i okazuje sie, ze teraz jak widzi nektarynki to caly sie trzesie, tak mu posmakowaly!!!! Brzoskwinie zjadl, ale mniej chetnie.
Ostatni po poludniu nie dostaje juz porcji mleczka ale jakies owoce. W sumie to ma juz tylko 2 wieksze posilki mleczne:z samego rana ok 6.30-7.00 kaszka(z 150ml wody) na gesto jedzona lyzeczka i wieczorem na sen ok 19.30-20.00 mleczko(z 210ml wody) z kaszka ryzowa. To chyba nie za malo, co? Ile mleczka(posilkow mlecznych) potrzebuja nasze dzieci?Ma w sumie 3 glowne posilki. W ciagu dnia oczywiscie obiadek-zupka lub danie ok 200ml(czasem ciut mniej a czasem wiecej) i raz ok 10-11.00 deserek 150-190ml i dodatkowo raz przewaznie ok 16.00 owoce.
Dzisiaj dostal chlebek z wedlinka i byl bardzo zadowolony:tak:

Ale mam pytanie do Was, w jakiej ilosci dajecie dzieciom na sniadanko czy kolacje chlebek lub buleczki? Macius jest zarlokiem i nie wiem ile mu dac, aby nie przesadzic, a on by zjadl chetnie duuuzo:-D I to zamiast mleczka czy kaszki? Czy oprocz tego?

Thea,dzieki Ci wielkie. ;-) Kurde,to,chyba,tylko u Nas cos bylo z nimi nie tak... :confused: :-(

Royannus,Zuzia zjada ze mna na sniadanko chlebek zamiast jednej porcyjki mleczka. :tak: :-) I jest to 1 kromeczka albo troszke wiecej niz jedna. ;-) Ze dwa razy zjadla 2 kromki chleba! :szok: :-p :-D

No i Zuzia dzis tez jadla (chyba 2gi raz) nektarynke. :tak: Ale Jej smakowala! :szok: :-D

ja to odgryzam skorke i daje wiki zeby sama sobie gryzla ale ozywiscie kanapeczke ja trzymam bo ona by ja w raczce rozgniotla i wyzucila ale nie zj wiecej niz jedna kromke czasem pol kromki tylko:tak:

Ja Pati chlebek rwę na kawałeczki i tak jej daję. Pewnie znowu was zbulwersuję ale Pati jadła rybkę. Trzy razy. Nic jej nie było. Nektarynki też jej smakowały.Po malinach się krzywiła.

wiki tez je nektarynki i brzoskwinie i bardzo jej smakuja az sie trzesie na ich widok hehe:tak::-D

Mammomarcela - ja daję Mai kawałek chleba do rączki, bo przeważnie je suchy!:laugh2:
ostatnio smaruję malinkowym dżemikiem /zrobionym przez Mamunię:-p:dull:/ i wtedy kroję w kostkę i sama jej daję!:tak: choć mogłaby się trochę usamodzielnić:dry: - wkońcu ma już 10 ms:blink:
Royanno ja daję Mai mały kawałek chlebka raz dziennie czasem dwa!:tak: ostatnio jak jej zęby dokuczaja to tarmosi skórkę niemiłosiernie wygląda jakby chciała ją rozszarpać!:wściekła/y::-D
a co do mleka to Maja dostaje
  • rano /do wyboru /: kisiel mleczny, kaszę mannę lub płatki ryżowe!:blink:
  • w ciągu dnia troszkę kaszki mlecznej z owockami!:tak:
  • wieczorem mleczko na pół z kaszką!:blink:
teraz jak sa te upały to odeszła nam jedna porcja mleka /150ml/ w ciągu dnia!

Wiktorek lubi "szarpać" piętki chleba:-). Daje mu chrupki kukurydziane ale te za szybko znikają i przerzuciłam się ostatnio na sucharki. Nad tym musi troche dłużej popracować :-D. Trochę przy tym podrapie sobie dziąsełka, a resztę tak długo "mamla" w buźce aż zmięknie a przy okazji można tak fajnie część pokruszyć. Super zabawa ale ja mam później sporo sprzątania :hmm:. Ale czego się nie robi dla dzieci :sorry2:.

reklama
Do góry