reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

reklama
Ja jak zwykle bardziej do Agutki podobna. Jeśli dziecku nic nie jest po tym to czemu mu tego nie dawać. Pati piła już np. miętę i trochę herbaty malinowej zwykłej. Oraz soki Kubusia , te duże dla dorosłych, ale o smakach takich dla niej.

...Jeśli dziecku nic nie jest po tym to czemu mu tego nie dawać.
Mija to że dziecku nic nie jest od razu po zjedzeniu nowości nie znaczy że nic mu nie będzie za jakiś czas. W końcu organizm nie wytrzyma nawału tylu nowych składników i alergia gotowa.:baffled:

ok jedno pytanie! nikt na nie na razie nieodpowiedział!
po co się śpieszyć? po co dawać coś na co jest dużo za wcześnie?

DZIKIDZIK ja do tej alergii to bym jeszcze dodała: problemy z wagą w życiu dorosłym, wrzody na żołądku, rozwalone jelita i wątroba do wymiany w wieku lat 30-tu i można by tak wyliczać.... no ale za to teraz nie szkodzi....
I podpisuję się pod Twoim pytaniem

ok jedno pytanie! nikt na nie na razie nieodpowiedział!
po co się śpieszyć? po co dawać coś na co jest dużo za wcześnie?
Dzikidzik, no odpowiedź masz-"Jeśli dziecku nic nie jest....":dry:

Ja sobie tylko tak myślę, gdyby tak dać maluchowi papierosa-no teoretycznie też by mu nic nie było, może za parenaście lat jakiś rak płuc:baffled:, albo krtani:baffled: no ale od razu przecież nic by mu nie było, więc.......:baffled: :dry:

Nika kasze mannę możesz ugotować na wodzie i dodać do mleka sztucznego:tak:. Bo ja tam w zaparte "niebieskie" mleko odradzam:-p

Dziękuję Dzikidzik za podpowiedź w sprawie kaszki. Zrobię jak napisałaś bo ja raczej też należę do tych ostrożnych jeśli chodzi o nowości w menu mojego Michasia ....

Michałek to je jedynie:
-samo mleczko
-mleczko z klieikiem ryżowym bezmlecznym bezsmakowym
-deserki owocowe, ostatanio mu kupuje takie z delikatnym twarozkiem lub jogurtem bardzo mu smakują
-zupke albo jakies inne danie ze słoiczka (nadal nie gotuję :confused:),
-soczki róznego gatunku ale takie dla bobasów
-herbatkę z Hipa, albo rumiankową zaparzaną
-chrupki kukurydziane

a nie codziennie
-kisilek owocowy gotowany na soczkach
-3 razy w tyg całe żółtko do zupki, a jak zapomne to 2 razy
-czasem danonka
-czasem herbatniki petitki lubisie
-czasem mu daje odrobinke czegos do posmakowania, żeby tylko poznal inny smak, ostatnio dałam mu pociamkac chwilkę ogórka kwaszonego, ale mu smakowało

poniżej "Błędy, które popełniamy karmiąc dzieci"
Dowiedz się więcej - artykuł

Ja sobie tylko tak myślę, gdyby tak dać maluchowi papierosa-no teoretycznie też by mu nic nie było, może za parenaście lat jakiś rak płuc:baffled:, albo krtani:baffled: no ale od razu przecież nic by mu nie było, więc.......:baffled: :dry:
Renne
Nika Twój Michaś nawet zwykłego mleka modyfikowanego nie pije, tylko Nutramigen więc gdzie tu "niebieskie"mleko

Ja co do tego artykułu:
1 nie karmię często, a jeśli tak się zdaża to zdrowij jest nawet jeść częśćiej a w małych ilościach.
2 używam wody z kranu,po przegotowaniu.
3 krowim mlekiem jadła raz zaprawianą zupkę,twarożki są w deserkach (już od 6 mies. )ze sklepów więc chyba wolno_Osobiście nie jadła twarożku.Jogurt danona poleciła nam położna.
4 soczki pije na przemian z herbatkami i nie więcej niż 120 dziennie.
Niewiedziałam że picie soków owocowych = otyłość.
5 Papki ma tylko w przypaku mięsa,takto ugniatam kartofelki widelcem.Nowe potrawy chętnie próbuje.
6 Nic smażonego nie jadła. Nowe -dorosłe danie?- ma raz na dwa trzy tygodnie,nie codziennie.
7 solę nie dużo ,ale tak.
8niesłodzę zupek-niewpadłabym na to.

reklama
No i jeszcze:
1i 2 jak nie dawać mleko modyfikowanego skoro mnie np.się szybko skończyło.Co wtedy miałam zrobić?
3 zupki gotuję ma mięsku,lub dodaje masełko
4 manne dawałam wcześnie.chlebek od 8 miesiąca, o samym mleku ma żyć? Alergi ,biegunek ani słabego przybierania na wadze nie ma.
5 mięsa nie je codziennie.trzy-cztery razy na tydzień.
6 -za mało mięsa czerwonego- wołowina z wieprzowiną miały być późno wprowadzane.Moja akurat je i zupki na nich robione
-ryb- są alergogenne.
-jajek -tylko żółtka
- kasze- je mannę( raz na dwa tygodnie), jęczmienną

CZY W ZWIąZKU Z TYM JESTEM Złą MATKą I CHCę żEBY MOJE DZIECKO JAK PODROśNIE CHOROWAłO?????

Do góry