reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

Nika a dlaczego dziwne?
normalne!:tak: dostaje oczki, owocki, zółtko, zupkę i mleczko. Jedyne czego nieje to kaszka!:tak:
a mleczka pije więcej - bo normalne mleko daje się 3x210ml, a tego chyba więcej! jak tak na puszce jest? :baffled: Maja jak piła sojowe to było 4x240ml! ono jest chyba łatwiej przetrawialne!:tak:;-)
a ta kaszka mleczno-ryżowa o której pisz Magda to - jak sama nazwa wskazuje z mlekiem już jest - ale chyba mało go tam jest.
A nie mogłabyś zrobić mu kaszki na Nutramigenie?

reklama
Nika a dlaczego dziwne?
normalne!:tak: dostaje oczki, owocki, zółtko, zupkę i mleczko. Jedyne czego nieje to kaszka!:tak:
a mleczka pije więcej - bo normalne mleko daje się 3x210ml, a tego chyba więcej! jak tak na puszce jest? :baffled: Maja jak piła sojowe to było 4x240ml! ono jest chyba łatwiej przetrawialne!:tak:;-)
a ta kaszka mleczno-ryżowa o której pisz Magda to - jak sama nazwa wskazuje z mlekiem już jest - ale chyba mało go tam jest.
A nie mogłabyś zrobić mu kaszki na Nutramigenie?

Kurcze, robiłam mu kaszkę na Nutramigenie, nawet trochę dziubnął, ale nie za dużo, w każdym razie smakowała mu dużo bardziej niż na Nan-nie, bo tej na Nan-ie to wogól nie chciał jeść. Kaszka na Nutramigenie jest taka obrzydliwa, że potem miałam wyrzut na sumieniu, że takie świństwo dziecku daje ... sama nie wiem może faktycznie dawać mu kaszkę na Nutramigenie ... ?
Na puszce jest 4x210, ale on na raz tyle nie wypije, w sumie wypija 840 mleka, czyli tyle samo co 4x210=840.

Jejciu moja jeszcze nigdy niewypiła mi wiecej niż 170ml.:no: Byłam u lekarza spytałam o ciemiączko.Tylnie zarosło a przednie 1x2cm.vigantolu nadal po 2 krople. Zamiast cebilonu zaczełam jej dawac Vibowit bobas.

Acha byłabym zapomniała Dzikidzik i Luczynka dzieki za info w sprawie Vigantol-u, który jest bez recepty, ja miałam Devicap i na to miałam receptę, ale może to tez można kupić bez, zapytam.

NikaMD Devicap też można bez recepty, bez problemu.

Ja to Małemu robię taki kisielek bez mleka tylko soczek, woda i mąka ziemniaczana, nawet niezły.

Moje dziecko ostatnio nie przepada za zupkami mojej produkcji:-(kaszkę to tak wsuwa, że nie nadążam z nabieraniem a zupki nie bardzo. Nim mu ją wcisnę to jakieś 40 minut minie. Kiedyś mu smakowały :no:

NikaMD Devicap też można bez recepty, bez problemu.

Ja to Małemu robię taki kisielek bez mleka tylko soczek, woda i mąka ziemniaczana, nawet niezły.

Moje dziecko ostatnio nie przepada za zupkami mojej produkcji:-(kaszkę to tak wsuwa, że nie nadążam z nabieraniem a zupki nie bardzo. Nim mu ją wcisnę to jakieś 40 minut minie. Kiedyś mu smakowały :no:

Dzięki za info, zaraz po pracy polecę kupić, a kisielek też mu dziś zrobię, zobaczę może mu zasmakuje?
Mija79 ja też muszę zapytać o ciemiączko przy kolejnej wizycie, bo ostatnio pani doktor nic na ten temat nie wspomniała... hm

Ja tez gotuje kisielek bez mleczka. :-) Ale nie ze soczku,tylko ze swojskich wisienek z tamtego roku(ktore wczesniej rozmrazam :-p ). No i slodze,bo te owoce nie sa jednak tak slodziutkie jak soczek. ;-)

Nika do tej kaszki dodaje się tylko wody. oleńka smakowych też nie chciała, a tą tak łomocze, że aż miło. jutro pierwszy raz dostanie ją na noc, zobaczymy czy nocka będzie wyglądać lepiej. dziecko do pewnych smaków musi dojrzeć. ola do każdego nowego smaku przekonywała się chyba z miesiąc, ja już traciłam nadzieję, a teraz bez problemu wcina i zupki i deserki i teraz nareszcie kaszkę

reklama
Nika a tak z ciekawości;-) czemu Michałek ten Nutramigen pije?:baffled: alergii się obawiacie?:eek: czy ma skazę?:sick:

Już Ci piszę :) jak to było.
Ja miałam cesarke, Michaś ważył prawie 4200. Pierwsze krople pokarmu pojawiły mi się w 4 dobie, w 5 dobie mogłam na raz sciągnąc około 30 ml. A Michaś wtedy wciągał na raz 75, więc musiłam go dokarmiać. Polecono nam mleko Enfamil Premium 1 -podobno rewelacja, najlepsze na świecie. Jadł trochę z cyca, resztę z butli i niby wszystko było w porządku. Był tylko tak trochę jakby niespokojny. W 3 tygodniu życia Michałek dostał ciemieniuchy. Początkowo walczyłam z tym tradycyjnie, oliwka i wyczesywanie. Nie dawało to rezultatów. Ciemieniucha się nasilała bardzo. Miał to paskudztwo na całej prawie główce, na brawiach, pod noskiem, na uszkach, wszędzie we włoskach, a włoski od urodzenia miał bujne. Jak spał na pieluszce to gdy go podniosłam to pieluszka była żółta od tgeo łoju!!! Lekarka powiedziała, że to może być wina mleka, przepisała mi jakieś maści z witaminami na wazelinie i Nutramigen. I po paru dniach wszystko minęło.
I od tamtego czasu pije właśnie to mleko. Kiedyś dałam mu Nan1 na próbę i chyba było to dla niego za ciężkie, jego żołądek nigdy takiego mleka nie trawił i całość zwymiotował...od tamtej pory słodkiego mleka nie chce tknąc.

A co się tyczy witamy D, to w Warszawie bez recepty nie chcą sprzedać, pytałam w dwóch aptekach. Farmaceutka mi powiedziała, że w innych miejscowościach sprzedaja bez recepty, bo mają rzadko nadzór farmaceutyczny, a w Warszawie apteki kontroluja bez przerwy... i lipa muszę lecieć po receptę.

Michaś wczoraj wciągnął kisielek z soczku, przygotowany według receptury podanej tu na BB, bardzo mu smakował. Spróbuję jeszcze tą kaszkę bezsmakową.

Do góry