reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

moja kruszynka wreszcie zaakceptowała kaszkę, podjada po troszku od paru dni i dziś wrąbała 150 ml i aż się do niej trzęsła. :-):-):-)kupiłam zwykłą bezsmakową mleczno - ryżową Nestle i baaardzo jej smakuje. boję się tylko, żeby jej nic po niej nie było, bo jakieś 2 miesiące temu po kaszce z Bobovita rozbolał ją brzuszek, strasznie płakała i uspokoiła się dopiero jak całą kaszkę zwymiotowała. ale wczoraj zjadła 80ml i jakoś nic się nie działo. tak więc jest światełko w tunelu, że zacznie jeść kaszulkę na noc i wreszcie zaczniemy się wysypiać.:-)

tak się tylko zastanawiam czy jedząc kaszkę na noc zamiast cycka nie będzie dostawała za mało mleczka, bo tych karmień to już prawie nie będzie, zostanie tylko poranne i porcja odciągniętego jak ja jestem w pracy. czy to nie ciut przy mało:dry:Nie za bardzo kiedy mam wcisnąć jej jeszcze jakąś porcyjkę mleczka:dry::confused:

reklama
Magda ciosek moja Oliwka pije mleczko zazwyczaj 2 a tylko czasami 3 razy dziennie :tak:wiec nie przejmuj sie tym ze Twoja niunia pije malo mleczka. Sprobuj dac jej do zjedzenia cos innego z nabialu, np deserek HIPPa z jogurtem lub Danonka (jesli chcesz oczywiscie)

A my mamy przepisany Juvit multi po 5 kropel dziennie + Vigantol 2 krople. No i nie wiem może to rzeczywiście za dużo???

Kurcze z tą witaminą to i ja się zastanawiam jak to w końcu powinno być:confused: Ja daję Ali tylko 3 krople Cebionu multi, jak dawałam jeszcze 1 kroplę wit.D3 to jeden lekarz mi powiedział, że to za duużo, inny z kolei że ta dodatkowa kropla D3 na pewno nie zaszkodzi. Ale ostatnio coś nie za bardzo podobają mi się żebra małej:eek::baffled:-mam wrażenie jakby jej bardziej wystawały, więc zacznę dawać chyba znowu także wit. D3.

Ja daję Filipowi tylko 1 kroplę Vigantolu, dawałam mu Cebion multi - 3 krople - ale nasza pediatra już nie kazała bo witaminy dostaje przecież w soczkach i owocach i nie ma co przesadzać. Poza tym w okresie wiosenno-letnim słońca jest więcej no i Filip jest karmiony szcztucznie a to mleko też zawiera wit. D3.

Renee, a jak Ty robisz Ali ten kisiel:confused: W przepsie Nutici jest przepis ale ja go nie rozumiem bo napisane jest, że ma być 100 ml wody i 100 ml soku, a później w opisie że ma być razem 100 ml.

Ryba ja to na oko daję;-):-D, do szklanki nalewam tak 1/2 lub 3/4 soku-zależy jak dużo chcę jej zrobić;-), dolewam troszkę wody, wlewam do garnka i zagotowywuję, troszkę soku zostawiam w szklance i dodaje 1 lub 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodaję do reszty, przelewam do szklanki, kilka razy przemieszam, żeby troszkę przestygło, dolewam 20 ml Bebilonu (20 ml + 1 miarka mleka) i wszystko mieszam, jak potrzeba to dosładzam glukozą, ale zazwyczaj te soki są tak słodkie, że nie potrzeba;-):-) Ta moja mała cholera zupy nie zje, a kisiel wsunie zawsze calusieńki.:-D

A ja mam znowu pytanko do Mam brzdacow, ktore skonczyly juz 8 miesiecy:-)
Jak czesto Wasze dzieci jedza w ciagu doby(tzn ile posilkow) i co jedza, interesuja mnie glownie dania mleczne. Pytam bo gdy Macius mial okolo 2miesiecy do dostalam od poloznej schemat zywienia maluszkow w kazdym miesiacu i tam jest napisane, ze w 9 miesiacu dzieci powinny jesc kaszke na mleczku modyfikowanym z dodatkiem owocow 2razy po 200ml, kisiel mleczny i pol zoltka na mleku nastepnym 200ml, zupe jarzynowa z 15g miesa 200ml, kisiel owocowy lub owoce lub kompot 200ml,z biszkoptem bezglutenowym, chrupki kukurydziane.:confused:

Macius narazie dostaje podobnie jak w 8 miesiacu:
godz 6-7 -220ml mleka z kleikiem lub kaszka kukurydziana
godz 10-11-kaszka Hippa na gesto(ze 130ml wody)lub Nestle na gesto(ze 160ml mleka)
godz 14-15 gotowana zupka na wywarze miesnym, raz z miesem raz z polowka zoltka(co drugi dzien)
godz16.30- 220mleka(jesli zupka byla o 14tej, jak zupka byla o 15tej to nie ma tego dania:tak:)
godz 18-deserek ze sloiczka
godz 19.15-19.30-220ml mleczka z kleikiem lub kaszka

posilki maja zmienna pore o godzine w zaleznosci o ktroej godz Macius sie obudzi na pierwszy posilek, o 6 czy 7:-D. Oprocz tego Macius wypija okolo 50-100ml soczku i okolo 100-200ml herbatki.
Bardzo powinnam zmienic mu diete?:confused:A kisiel gotujecie tylko na mleku?Ja zaczne chyba od razu bezmleczny. I ma byc gesty?

reklama
Do góry