reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

O to rzeczywiście dość późno. Dlaczego tak własnie? U mnie lekarka mówiła, że w okolicach roczku. Ponoć tam mnóstwo jest hormonów krowich i nie powinny tego jesc niemowlaki. O to chodzi?

Bedziemy wprowadzac kaszkę z glutenem, tylko nie wiem czy nie powinnam zmienić smoczka w butelce na większy - mam teraz TT z najmniejszą dziurką. Boję się, że jak jej poleci niagara z większego smoka, to na cyc już nie spojrzy.

Jak Wy tą kaszkę podajecie?

my mamy smoczek kolejny z większą dziurką :-) mam LOVI MEDIUM i LOVI CROS-CUT (kaszka) z obu kleiki i kaszki płynną w dobry sposób - mały musi zassać żeby poleciało i nasz się nie wściekał, że mu więcej leciało :-) z Aventu mam ten trójprzepływowy (wcześniej używałam ten z dwoma dziurkami) a w TT sama powiększyłam dziurkę (tak wiem producent zabrania) ale za 0+ była za mała i za wolno leciało i się wkurzał ;-)

reklama
ja dzis podalam kaszkę 1 raz bebilonu z jabłkiem i zjadl ok 60ml ale z łyżeczki :)
szału nie było moze inne smaki mu podejdą. Jak skoncze tą to podam ze sloiczka. W sb pijemy soczek albo jabłuszko dam :)

ja kaszkę z jabłkiem daję małemu wieczorem przed snem do butli z większą dziurką :-) mały ciągnie aż miło no i na dłużej mu wystarcza :-D

Ale przeciez sa tez kaszki rozpuszczane na wodzie (one maja w skladzie mleko modyfikowane (nazywaja sie mleczno-ryzowe i z bobovity to te niebieskie), wiec po rozpuszczeniu w wodzie dziecko zjada o wiele mniej mleka modyfikowanego niz gdyby kupic taka kaszke do rozpuszczania w mleku i robic ja na 150ml).

Swoja droga powiem Wam, ze moja mala je na co dzien mleko modyfikowane Bebilion 1, a teraz dostaje takze kaszke na wode. Mam tez kaszke na mleko, ale do robienia tej kaszki kupilam specjalnie Bebiko, bo ono jest tansze a skladniki odzywcze dziecko bedzie mialo z kaszki i z pozostalych posilkow z porzadnego mleka ;-)

Z bobovity mam chyba jablka z pure rozanym, ale zanim do nich dojdziemy to ho ho ho dluuuga droga ;-)

W jakiej cenie udaje sie Wam dostac sloiczki?

Ja kupuje w Rossmannie i tam jest tak (wiekszosc po 4. miesiacu):
*Gerber 190g:
--- jabłuszka z bananami: 4.99
--- kaszka ryzowa z jabluszkiem i winogronami (w sloiku): 4.99
--- kaszka manna z mlekiem waniliowa (w sloiku): 4.79
--- kaszka manna z mlekiem i czekolada PO 5. MIESIACU: 4.79
--- zupka jarzynowa 130g: 2.79
*Hipp 125g:
--- śliwki/gruszki Williamsa 2.99
--- napoj z czystej marchwi: 2.99
--- dynia z ziemniakami/mloda marchew z ziemniakami: 2.69
*Bobovita
--- jablka z bananem i inne owocowe 125g: 2.19
--- kaszka mleczno-ryzowa z truskawkami (na wodę) 230ml: 6.39
--- warzywa w lagodnej potrawce z krolikiem 125g PO 5. MIESIACU: 2.79
*Babydream 190g
--- dynia z ryzem i kurczakiem/spaghetti bolognese/marchewka z ziemniakami i kurczakiem/ryz z warzywami i indykiem : 3.69

Tak w ogole to teraz jest promocja w Rossmanie:
sloiczki Babydream młoda marchewka/delikatne warzywa/mloda marchewka z ziemniaczkami 190g (duże): 2.49 z 2.99 zl
sloiczki Babydream z różnymi owockami 190g: 2.99 z 3.39 zl
kaszka Babydream mleczno-ryzowo-kukurydziana 300g: 4.99 z 5.49 zl
kaszka Babydream mleczno-banananowa 300g: 4.99 z 5.49 zl
kaszka Babydream mleczno-owocowa 300g: 4.99 z 5.49 zl
kaszka Babydream mleczna z herbatnikami 300g (ale ta od 6 miesiaca): 4.99 z 5.49 zl

Ja podaje kaszke i sloiczki lyzeczka zeby sie mala przyzwyczajala. Zreszta przeciez jak sie robi te kaszke idealnie z przepisem (45g na 150ml) to wychodzi taaak gesta ze nic tylko jesc lyzeczka ;-) Planujesz dawac kleik oprocz kaszki (dwa posilki niemleczne)?

Tak jak napisalam wyzej - zwykle podaje lyzeczka. Czasem jednak rozrzedzam ja i podaje z butli, ale mam specjalny smoczek wlasnie do kaszki (on zamiast dziurki ma rozciecie w ksztalcie krzyzyka).

o rety, jaki cennik:)

ja nie mam pojecia ile za co place...:eek::eek::eek::eek::eek: ioby tego K. nie przeczytal, bo argument, ze przeplacam moze sie okazac prawdziwy......:baffled::baffled::baffled:

Ja jakis czas temu zrobilam kalkulacje...
Znajomi jezdzac z PL pol auta zaladowuja sloiczkami dla dziecka, kaszkami, i innymi takimi i niby wychodza na tym lepiej. A ja tutaj kupie 2 sloiczki Organixa za 1 funta - czyli 5 zl....
W Polsce to jednak drozyzna maxymalna......

Kwiatek- Kubulkowi gotowałam troszkę kaszki mannej na wodzie, brałam z tego pół łyżeczki i dodawałam do zupki... możesz trochę mleka ściągnąć i w tym mu podać, ale w sumie masz jeszcze czas- optymalnie powinnaś zacząć w 5-6 miesiącu, więz juz pewnie zupka będzie :-D
Kittek- no u nas drożyzna... a jeszcze VAT podnoszą... patrzyłam ostatnio na ceny słoiczków: zdziercy maksymalni! Od czasów Kubusia sporo podrożało :-(

Ale przeciez sa tez kaszki rozpuszczane na wodzie (one maja w skladzie mleko modyfikowane (nazywaja sie mleczno-ryzowe i z bobovity to te niebieskie), wiec po rozpuszczeniu w wodzie dziecko zjada o wiele mniej mleka modyfikowanego niz gdyby kupic taka kaszke do rozpuszczania w mleku i robic ja na 150ml).

Swoja droga powiem Wam, ze moja mala je na co dzien mleko modyfikowane Bebilion 1, a teraz dostaje takze kaszke na wode. Mam tez kaszke na mleko, ale do robienia tej kaszki kupilam specjalnie Bebiko, bo ono jest tansze a skladniki odzywcze dziecko bedzie mialo z kaszki i z pozostalych posilkow z porzadnego mleka ;-)

Ja podaje kaszke i sloiczki lyzeczka zeby sie mala przyzwyczajala. Zreszta przeciez jak sie robi te kaszke idealnie z przepisem (45g na 150ml) to wychodzi taaak gesta ze nic tylko jesc lyzeczka ;-) Planujesz dawac kleik oprocz kaszki (dwa posilki niemleczne)?

Czy dajesz kaszkę mleczno-jakąs tam czy samą "jakąś tam" bez mleka, wychodzi na to samo. Tu i tu musi być mleko, tylko zabawy więcej z tymi bezmlecznymi i wątpię że stosując kaszki mleczne, podaje się mniej mleka dziecku niż w przypadku kaszek bezmlecznych.

Ja nie podaje słoiczkowych kaszek, bo zwyczajnie mi szkoda pieniędzy. To samo mam w torebce, za cene jednego słoiczka. Z tym, że torebka starcza mi spokojnie na tydzień, a słoiczek to jedno danie.

Nie bawię się w podawanie Adasiowi kaszek łyżeczką, wolę z butki :).

Lyżeczkowy trening moje dziecie ma przy słoiczkach :)

A tu napiszemy jadłospis Adasia :)
(pory i porcje jedzenia rzecz jasna orientacyjne :) )

7:00 200 ml kaszki mleczno ryżowej (zazwyczaj malinowej)
11:00 230 ml Bebika
13:00 słoiczek z deserkiem tudzież obiadkiem (zjadamy cały)
15:00 230 ml Bebika
19:00 230 ml Bebika
23:00 230 ml kleiku kukurydzianego

Podsumowując, mamy 3 posiłki z samego mleczka i dwie kaszki. Ze słoiczków zdarza nam się rezygnować, ale zwykle jemy :).
No i wiadomo, dopajamy. Adaś upodobał sobie herbatkę jabłko melisa od hippa :)

ja kaszkę z jabłkiem daję małemu wieczorem przed snem do butli z większą dziurką :-) mały ciągnie aż miło no i na dłużej mu wystarcza :-D

a jakiej firmy podajesz...inne smaki tez? Niki tak sobie jadł moze mu srednio przypasila...albo to wynik tego ze nie chce jesc ostatnio nie wiem

sospetossa kurcze a 2 porcje kaszki to nie za duzo? one są dość kaloryczne..ładnie Ci je :)) ja mojemu musze czasem wmuszac 160

Ostatnia edycja:
ja jeszcze nie wprowadziłam Julce dodatkowych produktów - sama bije się z myślami czy już czy jeszcze poczekać i od czego zacząć, czy warzywka, obiadki a może kaszki.

Jak widze ile wasze dzieci jedza to sie zastanawiam czy moja jest takim niejadkiem :szok: moja je lacznie dziennie 600, (650 tu juz duzo) ml Bebilonu i to wszystko i nie chce wiecej. Mialam jej nie podawac dodatkowych posilkow ale jak wasze tyle jedza to moze czas zaczac ?

reklama
Dzisiaj trzecia i ostatnia odsłona pt. marchweka+ziemniak i młody mi chciał rękę z łyżeczką wepchnąć całą do buźki ... szamał aż mu sie uszy trzęsły... jutro robie dzień przerwy a potem zapodam albo pierwsze jabłka hippa albo morele również hippa...

Do góry