reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Ja nie planuje jej od piersi odstawić, tylko dwa razy w tygodniu będę do pracy jeździła na 4h, z dojazdem i powrotem będzie prawie 5 no i nie wiem jak w tym czasie będzie. Mam troszkę mleka odciągniętego, ale raptem 8 porcyjek i tak na wszelki wypadek myślę o wprowadzeniu czegoś co moja mama mogłaby w trakcie mojej nieobecności dać.

No to mysle, ze kaszka bedzie idealna, bo mozesz jej podac cala porcje, a ze sloiczka daje sie na poczatku raptem 3-4 lyzeczki, wiec i tak trzeba bedzie dokarmic mlekiem.

reklama
Agnieszka a jaką tą marchewkę podałaś? Bo u mnie jak podałam na próbę surową przetartą, to były problemy - zielona kupa i problem z brzuszkiem. Lekarka uznała że Mała nie poradziła sobie z surowym i żeby zaczekać do końca 5. miesiąca.

Dla tych co wiedzą lepiej:

Moje dziecko dzięki Bogu NIE ma anemii, był to fałszywy alarm, co wykazała powtórzona morfologia.

Podałam ze słoiczka Hippa marchewka z ziemnaikiem...

Jakich firm sloiczki podajecie dzieciom? Ja mam kupionego gerbera i bobovite (glownie to drugie). Kaszki tylko bobovity.

Dzisiaj byla na sniadanie tylko kaszka, wstrzymalam sie z dalszym podawaniem banana, ale kupka nadal zielona :-(

Jakich firm sloiczki podajecie dzieciom? Ja mam kupionego gerbera i bobovite (glownie to drugie). Kaszki tylko bobovity.

Dzisiaj byla na sniadanie tylko kaszka, wstrzymalam sie z dalszym podawaniem banana, ale kupka nadal zielona :-(

co do zielonej kupki nasza pediatra powiedziała, ze przy wprowadzaniu nowego produktu jest to rzecz normalna, bo się brzuch przystosowuje do trawienia, jeśli dziecko przy tym nie płacze i nie ma kolki, albo wzdęcia to nie jest to powód do niepokoju.

Po wczorajszych problemach z brzuszkiem dzisiaj na razie ok. Zjadł znowu troszeczkę marchewki z ziemniakami i po zmianie łyżeczki szamał az miło :-)
Kupka - pomimo wczorajszego krzyku wieczorem - jest ok kolor normalny i konsystencja też :-p
Zobaczymy co będzie dzisiaj...

dawalas juz Bartkowi?
wlasnie dziewczyny Tymek niedługo skończy 4 miesiące czyli wejdzie w piąty
jest karmiony wyłącznie piersią
zastanawiam się czy czegoś mu nie podsuwac juz do jedzenia
jak Wy robicie?
czekacie do końca 6 miesiąca?
ja tak z Hania robilam ale niejadek mi wyrósł
kaszek nie jadla
mleka modyfikowanego tez nei chciala
obwiniam sie ze moze dlatego ze za pozno jej dalalm

zaszalej z marchewkami i jabłuszkiem :). W sumie ja nie karmiłam piersią, ale i tak bym zaczęła podawać inne jedzenie niż mleczko. Na noc zaryzykuj kaszkę albo kleik :). Nic Tymusiowi nie powinno być :).
Ja jeżeli wprowadzałam jakąś nowość, to zawsze koło południa, żeby w razie wu Adaś do wieczora wyzdrowiał i żeby mógł spokojnie spać.
My nie mieliśmy praktycznie żadnych problemów z nowościami, no może poza marchewką :sorry:.
Onka Mam pytanie. Karmie Natalke wylacznie piersia. Czy moge w takim przypadku jednorazowo podac jej mleko modyfikowane bez konsultacji z lekarzem itp?

Jeśli Twoja Dziecinka nie ma żadnych problemów zw z jedzeniem, np skaza białkowa, to ja bym się nie pytała lekarza. Sama karmie butelką praktycznie odkąd Adaś skończył dwa miesiące i nikogo nie pytałam czy pozwoli mi odstawić pierś dziecku.

Ella
A tak troche nie na tym wątku ale przy okazji butelek LOVI- fajne są??? bo mnie się bardzo podobają i się zastanawiam nad zmianą...
Czy mają miękkie te dynamiczne smoczki czy takie twarde jak AVENT?? bo Julka odkąd się pozegnała z cycem nie znosi aventu ;/ a brown, który używamy, ma miekkie silikonowe smoczki i wiem ze teraz wszelkie twarde odpadają- Jakie są te dynamiczne LOVI??? :)

Miałam na chwilę Lovi, smoczki są bardzo miękkie, Adaś tak je ściskał że mleko nie chciało mu lecieć. Co chwilę musałam mu wyciągać butelkę z buzi żeby smoczek się odetkał :). Ponoć te lovi są bardzo zbliżone do cycka, a że Adaś od samego początku był nauczony butli, wolał twardsze smoczki.

Olapolap Dziewczynki, potrzebuje Waszej rady! Otoz w sobote mala dostala po raz pierwszy banana ze sloika. W sobote bylo wszystko ok, ale w niedziele wieczorem (rano tez byl banan) zrobila zielona kupke. Dzisiaj od rana (tez po bananie) kupki byly juz dwie - pierwsza mniej, a druga bardziej zielona. No i troche sie niepokoje... Czy mam jej jeszcze dac jutro i pojutrze tego banana, a potem wprowadzic inne jedzonko, czy moze wstrzymac sie z bananem, podac jutro tylko kaszke (mala dostaje kaszke + kilka malych lyzeczek ze sloiczka) i czekac czy cos sie zmieni z kupka? Jak Wy byscie zrobily? Jakby co zaczelam mala dokarmiac w sobote tydzien temu najpierw przez dwa dni kaszka, a od zeszlego poniedzialku zaznajamiala sie przez 5 dni z gruszeczka.

Adasiowi często zdarzają się zielone kupki, ale pediatra jakoś nie dramatyzowała usłyszawszy o tym fakcie :).
Na Twoim miejscu jednak odstawiłabym bananka i zobaczyła jaki przyniesie to skutek.
W końcu jest tyle innych owoców :)

W ogóle nie rozumiem dlaczego tu tak gorąco się zrobiło
Trzynastka pisze co podała i zamierza podać dziecku, nie widziałam żeby namawiała którąkolwiek do swoich nowości. W bardzo liberalny sposób karmi swoje dziecko, ale to jej dziecko.
Ja ogólnie rzecz ujmując mam to gdzieś czym którakolwiek karmi swoje dziecko. Ja mam swoje zdanie i po swojemu będę czynić. Zaglądam tu, bo chętnie poczytam jak tam brzuszki Waszych Maluszków :)

Kurcze, tyle tu sie dziś dzieje, że nie dałam rady przebrnąć do końca :)...doszłam do pożegnania trzynastki. Reszta później :). Muszę iść :)

Uwielbiam ten wątek! Ale Anielka w 6-7 miesiącu dostanie dopiero nowe rzeczy. Wcześniej tylko zaczniemy z glutenem.

Forget, moja Mania marchewkę surową zjadła jak miała koło roku, oprócz żurawiny był to jedyny produkt jakim pluła. Pewnie dlatego, że nawet najdrobniej utarta jednak sypka i nie rozpuszcza się w buzi ;-)

Lovi ma fajny patent - butelka z łyżeczką. U nas się sprawdził przy maniowym rozszerzaniu diety.

kurcze dwa dni mnie nie było, a tu takie rzeczy:szok:
13 podkręciłaś atmosferę;-)
Ja też jestem zdziwiona nowościami, ale uważam, że każdy robi jak uważa.
Moja kuzynka jako kurator ma podopieczną, która bliźniakom od 3 miesiąca rozwodniony budyń daje, dwójce poprzednich też tak karmiła, bo mleko za drogie i dzieci żyją, ponoć świetnie się mają. Jak to usłyszałam w szoku byłam. Trzynastka oczywiście nie zrozum źle, nie przyrównuje Cie do tej pani.
A ja mam pytanko, w związku z moim częściowym powrotem do pracy, nie będę mogła Alicji mieć na piersi do końca 5 miesiąca, jak zakładałam i musiałabym jej coś wprowadzić, na wypadek gdyby mojego odciągniętego mleka miała za mało (Młoda je co 3 godziny i niestety nie udaje mi się wydłużyć tej przerwy) co najlepiej wprowadzić - kaszkę czy może marchewka+ziemniaczek, bo jakoś nie wiem czemu (racjonalnie) nie chce mleka modyfikowanego. Mam obawy, że moje może się potem be okazać. Doradźcie proszę.

Jestem za kaszką, bo nią Maluch się naje, a marchewkę i inne cuda można wprowadzać pomału, po łyżeczce i stopniowo zwiększać porcje. Do kaszki nie trzeba przyzwyczajać dziecka jak do warzywek :).
Mam pytanie...skoro zastanawiasz się nad kszką to musisz się liczyc jednak z tym, że wprowadzisz modyfikowane mleko?? Bo na czym chcesz kaszkę przygotować?? Na mleku UHTym ze sklepu??
Nie bój się tak mleka w proszku :) Mój Adaś od ponad czterech miesięcy na takim mleku i ma się świetnie :)

Olapolap Jakich firm sloiczki podajecie dzieciom? Ja mam kupionego gerbera i bobovite (glownie to drugie). Kaszki tylko bobovity.

bobovita, gerber, hipp :)
najbardziej smakuje nam hipp, aczkolwiek kupuje to co jest :). Jak mi się jakiś smak spodoba do do koszyka :)
Pycha jest winokrona i brzoskwinie w piure różanym od bobovity :)

------------------------------------------------------------------------------

Z nowości podałam dziś Adasiowi ziemniaczka zmieszanego z mlekiem modyfikowanym, żeby rozrzedzić trochę konsystencję.
Był też bananek i jabłko, to i to surowe.
Właśnie wróciłam z zakupów i zgarnęłam kleik kukurydziany, jak Adaś będzie miał życzenie się obudzić to mu podam na kolacyjkę :)
Tylko nie wiem czy łyżeczką czy z flaszki :sorry:
Jak radzicie??

reklama
Dawno się tak nie uśmiałam :laugh2:
Też mam w pompie co, kto daje swemu dziecku... jego sprawa, ale jest to forum otwarte i publiczne i każdy może się wypowiedzieć.

A w kwestii diety: Bartulek szamie 6 razy na dobę, cyca maks 5- 7 minut i mu starcza- też tak macie?

Tak moja też tak je . a przybiera super lekarz się smiał ze mam śmietane w cyckach bo inne laski przychodza mówią że dziecko je 40 min a tu niedowaga .

oj Baby... gdzie ja bym sie atak ekscytowala jak nie tutaj :-)

a mi sie dzisja kaszka bananowa skonczyla K. mi wyzera dziecku :-) teraz bedzie malinkowa, bo tylko aka mam w domku, bo K. woli bananowa :-) hehehe

smiechoty moje dwie:-D

a z jedzeniem u nas na spokojnie, podaje po troszku i poki co sloiczki ( Aniam, widzisz, mowilam ze pewnie zmienie zdanie :-) ), kroliki juz mi sie hoduja, marchew mam zasadzona i teraz czekam na plony:-)

ost doszlam do wniosku, ze sie troszke z papu certole, wiezc zakupilam 7-pak sliniakow i lecimy z koksem :-) powolutku ale systematycznie- choc i tak nie ma jak to maminy cycus :-)

Czynascie, wracaj, bo zamula bedzie :;-)

he he no my ludziska już tak mamy ze leniwce z nas troszkę a tu klik i zarcie gotowe :)

Ja najbardziej lubie hippa rzeczy

[

Do góry