Proste i pyszne ciasto z rabarbarem ( na formę o śr. 20 cm)- przepis zaczerpnięty z bloga, niestety nie pamiętam jakiego)
125gmasła/margaryny (ja używam margaryny)
10łyżek cukru
3jajka
szczypta soli
10łyżek mąki pszennej
1.5łyżeczki proszku do piecz.
4-5 łodyg rabarbaru
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
Masło zmiksowac z cukrem i sola na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, miksując do połączenia sie składników, nastepnie dodać mąkę i wymieszac.
Ciasto przelać do formy, na wierzch ułozyć rabarbar pocięty na mniejsze kawałki, można też wierzch posypac cukrem, żeby ciasto nie było zbyt kwasne.Pieć ok.40min w 175st. Ja piekę z termoobiegiem.
Warto ponoc przesiać mąkę z proszkiem,żeby ciasto nie opadlo. Ja jednak nie lubię bawić sie w takie rzeczy, a mimo to ciasto pieknie urosło
125gmasła/margaryny (ja używam margaryny)
10łyżek cukru
3jajka
szczypta soli
10łyżek mąki pszennej
1.5łyżeczki proszku do piecz.
4-5 łodyg rabarbaru
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
Masło zmiksowac z cukrem i sola na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, miksując do połączenia sie składników, nastepnie dodać mąkę i wymieszac.
Ciasto przelać do formy, na wierzch ułozyć rabarbar pocięty na mniejsze kawałki, można też wierzch posypac cukrem, żeby ciasto nie było zbyt kwasne.Pieć ok.40min w 175st. Ja piekę z termoobiegiem.
Warto ponoc przesiać mąkę z proszkiem,żeby ciasto nie opadlo. Ja jednak nie lubię bawić sie w takie rzeczy, a mimo to ciasto pieknie urosło