reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bóle brzucha u noworodka

Moje jedno dziecko było na biogai i nie miało żadnych kolek. A kolejne było strasznie płaczliwe i po około 2 miesiącach odstawiliśmy biogaie po spostrzeżeniu lekarza, że może powodować wzdęcia (byliśmy już wtedy na espumisanie 100 w maksymalnej dawce do każdego karmienia).

Delicol ma bardzo dużo cukru i właściwie nie wiadomo ile laktazy w sobie (chyba, że coś zmienili, ale kiedyś tego w ulotce nie było). Kolzym też bardzo słodki. Teraz jest nowy preprat z laktazą dla niemowląt w polskich aptekach i nie ma cukru - Mamalac. Deklarują też stezenie. Ja bym z tym próbowała. Sama sprowadzałam laktazę dla niemowlęcia z zagranicy, bo wtedy nie było bezcukrowych w polskich aptekach a noname ze sklepu ze zdrową żywnością to nie chciałam.

reklama
To ja kontrowersyjnie nie podawałam nic w tym pierwszym okresie.
Jakoś te leki od razu, od urodzenia mnie nie przekonują - przy zdrowym noworodku

"Ja bym z tym (preparatem laktazy) próbowała" było w kontekście, że delicolu nie powazam ze względu na skład a temu dałabym szansę, gdybym się decydowała na suplementację - a nie, że radzę @bleucoco lać tę laktazę w noworodka.

@olka11135 dla mnie to nic kontrowersyjnego. Gdybyś nawet miała na myśli krople z D3, to bym powiedziała, że czytałam badania o tym, że można przerzucić suplementację na matkę kp. Ale ostatecznie różne są sytuacje, te wszelakie krople to świetny biznes na hasle "przeciwkolokowy", jednak niektórym pomagają rozwiązać realny problem.

"Ja bym z tym (preparatem laktazy) próbowała" było w kontekście, że delicolu nie powazam ze względu na skład a temu dałabym szansę, gdybym się decydowała na suplementację - a nie, że radzę @bleucoco lać tę laktazę w noworodka.

@olka11135 dla mnie to nic kontrowersyjnego. Gdybyś nawet miała na myśli krople z D3, to bym powiedziała, że czytałam badania o tym, że można przerzucić suplementację na matkę kp. Ale ostatecznie różne są sytuacje, te wszelakie krople to świetny biznes na hasle "przeciwkolokowy", jednak niektórym pomagają rozwiązać realny problem.
U nas dzisiaj bez kolki, już 23:00 to mogę to napisać 😅 Od rana był wprowadzony delicol + espumisan i probiotyk i mała w końcu się załatwiła kilka razy, a nie tak jak wczoraj. Wieczorem oczywiście była marudna i wisiała na piersi, ale to zupełnie co innego. Nie prężyła się, nie wrzeszczała, zasnęła o 22. W dzień była bardzo spokojna, wszystko było OK. Teraz jeszcze wprowadzę masaże brzuszka profilaktycznie w jej oknach aktywności :) To był dobry dzień!

Moje jedno dziecko było na biogai i nie miało żadnych kolek. A kolejne było strasznie płaczliwe i po około 2 miesiącach odstawiliśmy biogaie po spostrzeżeniu lekarza, że może powodować wzdęcia (byliśmy już wtedy na espumisanie 100 w maksymalnej dawce do każdego karmienia).

Delicol ma bardzo dużo cukru i właściwie nie wiadomo ile laktazy w sobie (chyba, że coś zmienili, ale kiedyś tego w ulotce nie było). Kolzym też bardzo słodki. Teraz jest nowy preprat z laktazą dla niemowląt w polskich aptekach i nie ma cukru - Mamalac. Deklarują też stezenie. Ja bym z tym próbowała. Sama sprowadzałam laktazę dla niemowlęcia z zagranicy, bo wtedy nie było bezcukrowych w polskich aptekach a noname ze sklepu ze zdrową żywnością to nie chciałam.
no właśnie polecałam tu biogaje bo moja malucha brała od początku i żadnych kolek. Pewnie co dziecko to inaczej reaguje.

U nas był ten sam problem z bólami brzuszka i po kp i po mm. Synek strasznie się męczył, szczególnie wieczorem. Podawaliśmy probiotyki (uwaga, bo po niektórych może być gorzej) i do każdego karmienia Deli.col. Po Deli.colu bóle nie powracały. Podawaliśmy przez 4 miesiące, w najmniejszej dawce. Wcześniej, każda próba odstawienia kończyła się nawrotem bólów brzucha. Próbowaliśmy z Espumi.sanem i Esputi.conem zniwelować dużą ilość gazów, ale to nie przynosiło efektów, więc odstawiliśmy. Teraz syn ma 10 miesięcy i po produktach, które mają sporą ilość laktozy widzę, że jest bardzo luźna kupa.

U nas był ten sam problem z bólami brzuszka i po kp i po mm. Synek strasznie się męczył, szczególnie wieczorem. Podawaliśmy probiotyki (uwaga, bo po niektórych może być gorzej) i do każdego karmienia Deli.col. Po Deli.colu bóle nie powracały. Podawaliśmy przez 4 miesiące, w najmniejszej dawce. Wcześniej, każda próba odstawienia kończyła się nawrotem bólów brzucha. Próbowaliśmy z Espumi.sanem i Esputi.conem zniwelować dużą ilość gazów, ale to nie przynosiło efektów, więc odstawiliśmy. Teraz syn ma 10 miesięcy i po produktach, które mają sporą ilość laktozy widzę, że jest bardzo luźna kupa.
Dzięki! Zwrócę na to na pewno uwagę, bo u męża nietolerancja laktozy ujawniła się ok 1 roku życia i trwa do dziś, więc zawsze gdzieś tam jest jakieś ryzyko, że córka też może mieć 🤷🏼‍♀️

Hej Kochana 🥰 mój Karolek miał bardzo duze problemy z brzuszkiem, wzdęciami po każdym kp. Ulewal czasem od razu a czasem po godzinie. Oprócz tego połykał bardzo duzo powietrza podczas karmienia (az słychać było w brzuszku). To co my robilismy to podawalismy do kazdego karmienia esp.umisan, biogaje albo vivom.ixx. Pomagało trochę. Najbardziej pomagały masaże brzuszka ( kolanka podciagalismy do klatki piersiowej, rowerek tak nam zaleciła fizjo i cdl), dużo lezenia na brzuszku, które chyba mialo największa skuteczność ale Karol tego najbardziej nie lubił. Myślę, ze trzeba to przetrwać. My bylismy 100km u jednego z lepszych gastroenterologow dziecięcych, usg brzuszka (tam bylo widać ile ma powietrza) i wszsycy mówili to samo, że czas pomoże. Sciskam Was mocno, ciesze się, ze był leoszy dzien. Mam nadzieję, ze juz tylko takie będą!

Hej Kochana 🥰 mój Karolek miał bardzo duze problemy z brzuszkiem, wzdęciami po każdym kp. Ulewal czasem od razu a czasem po godzinie. Oprócz tego połykał bardzo duzo powietrza podczas karmienia (az słychać było w brzuszku). To co my robilismy to podawalismy do kazdego karmienia esp.umisan, biogaje albo vivom.ixx. Pomagało trochę. Najbardziej pomagały masaże brzuszka ( kolanka podciagalismy do klatki piersiowej, rowerek tak nam zaleciła fizjo i cdl), dużo lezenia na brzuszku, które chyba mialo największa skuteczność ale Karol tego najbardziej nie lubił. Myślę, ze trzeba to przetrwać. My bylismy 100km u jednego z lepszych gastroenterologow dziecięcych, usg brzuszka (tam bylo widać ile ma powietrza) i wszsycy mówili to samo, że czas pomoże. Sciskam Was mocno, ciesze się, ze był leoszy dzien. Mam nadzieję, ze juz tylko takie będą!
Dzięki 🥰 Nam właśnie też zalecono te masaże profilaktycznie w oknach aktywności, a nie tylko wtedy kiedy boli, także działamy :) Dziś drugi super dzień i oby taki sam był wieczór :D Z synem jakoś nas to wszystko totalnie ominęło, a widzę, ze bardzo dużo maluchów ma problemy jak nie z kolkami to po prostu z zabąblowanymi brzuszkami :( Niby drugie dziecko, a człowiek ciągle uczy się czegoś nowego 🙈

reklama
U nas już w porządku, ale jeszcze podpytam się bardziej doświadczonych ode mnie odnośnie kopru włoskiego z punktu widzenia bólów brzuszka. Czytałam, że nie zaleca się już kopru włoskiego dla maluchów. Czy wobec tego koper włoski w herbatce laktacyjnej też jest słabą opcją? Wiecie może czy jeśli ja piję coś z koprem włoskim to może to negatywnie oddziaływać na brzuch córki na KP?

Do góry