reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

ella a czemy wy ciągle na nutramigenie ?? próbowałaś podać HA ?? my aby się upewnić że z Q jest lepiej to najpierw kupiliśmy herbatkę HUMANY (bo one zawierają laktoze) było wszystko oki i wtedy zapodaliśmy BEBILON HA, a obecnie BEBIKO HA bo jest sporo tańszy. za 2 m-ce możemy wprowadzić BEBILON 1 albo poczekać i wprowadzić BEBILON 2 :-)

a butelka LOVI jak pisały dziewczyny jest mięciutka :-) Q ją uwielbia.

Dzięki wielkie wszystkim dziewczynom za opinię o LOVI :tak:

Kici Juleczka miała baaardzo nasilone te bóle brzuszka i alergię+nietolerancje laktozy, więc chyba lekarka chce poczekać jeszcze chwilkę z wprowadzaniem nowości żeby jej przewod pokarmowy jeszcze dojrzal bardziej...ale juz niedługo pewnie będą zmiany ;)

...1 dzień mnie nie ma a tu tak na noże poszło...:szok:
Laski spoko!;-) Niech każda robi jak chce...ja np. tez sie jednak bede trzymać powszechnych standardów że na żółtko przyjdzie czas później, a mleko krowie...coż- moj M mówi że najlepsze dla cielaka, niekoniecznie niemowlaka;-)

Ostatnia edycja:
reklama
ja mleko krowie podałam Weronice jak miała 3 latka. Jakos wolałam bebiko junior3 (pLynne w kartoniku). Z Borysem postąpie tak samo.

ja mleko krowie podałam Weronice jak miała 3 latka. Jakos wolałam bebiko junior3 (pLynne w kartoniku). Z Borysem postąpie tak samo.

O to rzeczywiście dość późno. Dlaczego tak własnie? U mnie lekarka mówiła, że w okolicach roczku. Ponoć tam mnóstwo jest hormonów krowich i nie powinny tego jesc niemowlaki. O to chodzi?

Bedziemy wprowadzac kaszkę z glutenem, tylko nie wiem czy nie powinnam zmienić smoczka w butelce na większy - mam teraz TT z najmniejszą dziurką. Boję się, że jak jej poleci niagara z większego smoka, to na cyc już nie spojrzy.

Jak Wy tą kaszkę podajecie?

Pierwszy raz na wątku, a tu takie dyskusje:szok:

Dawno się tak nie uśmiałam :laugh2:
Też mam w pompie co, kto daje swemu dziecku... jego sprawa, ale jest to forum otwarte i publiczne i każdy może się wypowiedzieć.

Zgadzam się w zupełności o wolności słowa, ale czy czasami dyskusja nie przerosła tego wątku?!

A w kwestii diety: Bartulek szamie 6 razy na dobę, cyca maks 5- 7 minut i mu starcza- też tak macie?

Justka z 8, ale też tak krótko... czasami mam wrażenie, ze potem ma krótsze drzemki po południu...:baffled:

Ja jeszcze nic nie wprowadzam, czekam do 5 miesiąca... mam nadzieję, ze jak wtedy wejdę tutaj, to będę miała jeszcze z kim podyskutować o wprowadzaniu nowych produktów... :tak:

Mam pytanie...skoro zastanawiasz się nad kszką to musisz się liczyc jednak z tym, że wprowadzisz modyfikowane mleko?? Bo na czym chcesz kaszkę przygotować?? Na mleku UHTym ze sklepu??
Nie bój się tak mleka w proszku :) Mój Adaś od ponad czterech miesięcy na takim mleku i ma się świetnie :)

Ale przeciez sa tez kaszki rozpuszczane na wodzie (one maja w skladzie mleko modyfikowane (nazywaja sie mleczno-ryzowe i z bobovity to te niebieskie), wiec po rozpuszczeniu w wodzie dziecko zjada o wiele mniej mleka modyfikowanego niz gdyby kupic taka kaszke do rozpuszczania w mleku i robic ja na 150ml).

Swoja droga powiem Wam, ze moja mala je na co dzien mleko modyfikowane Bebilion 1, a teraz dostaje takze kaszke na wode. Mam tez kaszke na mleko, ale do robienia tej kaszki kupilam specjalnie Bebiko, bo ono jest tansze a skladniki odzywcze dziecko bedzie mialo z kaszki i z pozostalych posilkow z porzadnego mleka ;-)

bobovita, gerber, hipp :)
najbardziej smakuje nam hipp, aczkolwiek kupuje to co jest :). Jak mi się jakiś smak spodoba do do koszyka :)
Pycha jest winokrona i brzoskwinie w piure różanym od bobovity :)

Z bobovity mam chyba jablka z pure rozanym, ale zanim do nich dojdziemy to ho ho ho dluuuga droga ;-)

W jakiej cenie udaje sie Wam dostac sloiczki?

Ja kupuje w Rossmannie i tam jest tak (wiekszosc po 4. miesiacu):
*Gerber 190g:
--- jabłuszka z bananami: 4.99
--- kaszka ryzowa z jabluszkiem i winogronami (w sloiku): 4.99
--- kaszka manna z mlekiem waniliowa (w sloiku): 4.79
--- kaszka manna z mlekiem i czekolada PO 5. MIESIACU: 4.79
--- zupka jarzynowa 130g: 2.79
*Hipp 125g:
--- śliwki/gruszki Williamsa 2.99
--- napoj z czystej marchwi: 2.99
--- dynia z ziemniakami/mloda marchew z ziemniakami: 2.69
*Bobovita
--- jablka z bananem i inne owocowe 125g: 2.19
--- kaszka mleczno-ryzowa z truskawkami (na wodę) 230ml: 6.39
--- warzywa w lagodnej potrawce z krolikiem 125g PO 5. MIESIACU: 2.79
*Babydream 190g
--- dynia z ryzem i kurczakiem/spaghetti bolognese/marchewka z ziemniakami i kurczakiem/ryz z warzywami i indykiem : 3.69

Tak w ogole to teraz jest promocja w Rossmanie:
sloiczki Babydream młoda marchewka/delikatne warzywa/mloda marchewka z ziemniaczkami 190g (duże): 2.49 z 2.99 zl
sloiczki Babydream z różnymi owockami 190g: 2.99 z 3.39 zl
kaszka Babydream mleczno-ryzowo-kukurydziana 300g: 4.99 z 5.49 zl
kaszka Babydream mleczno-banananowa 300g: 4.99 z 5.49 zl
kaszka Babydream mleczno-owocowa 300g: 4.99 z 5.49 zl
kaszka Babydream mleczna z herbatnikami 300g (ale ta od 6 miesiaca): 4.99 z 5.49 zl

Właśnie wróciłam z zakupów i zgarnęłam kleik kukurydziany, jak Adaś będzie miał życzenie się obudzić to mu podam na kolacyjkę :)
Tylko nie wiem czy łyżeczką czy z flaszki :sorry:
Jak radzicie??

Ja podaje kaszke i sloiczki lyzeczka zeby sie mala przyzwyczajala. Zreszta przeciez jak sie robi te kaszke idealnie z przepisem (45g na 150ml) to wychodzi taaak gesta ze nic tylko jesc lyzeczka ;-) Planujesz dawac kleik oprocz kaszki (dwa posilki niemleczne)?

Tak jak napisalam wyzej - zwykle podaje lyzeczka. Czasem jednak rozrzedzam ja i podaje z butli, ale mam specjalny smoczek wlasnie do kaszki (on zamiast dziurki ma rozciecie w ksztalcie krzyzyka).

O to rzeczywiście dość późno. Dlaczego tak własnie? U mnie lekarka mówiła, że w okolicach roczku. Ponoć tam mnóstwo jest hormonów krowich i nie powinny tego jesc niemowlaki. O to chodzi?

Bedziemy wprowadzac kaszkę z glutenem, tylko nie wiem czy nie powinnam zmienić smoczka w butelce na większy - mam teraz TT z najmniejszą dziurką. Boję się, że jak jej poleci niagara z większego smoka, to na cyc już nie spojrzy.

Kaszki z glutenem podaje się bardzo mało (powiedziałabym, że mikroskopijnie mało), więc może zwykły smoczek da radę z około pół łyżeczki ugotowanej kaszy mannej- zresztą Ty już dajesz zupki więc najlepiej dodaj potrzebną ilość kaszki mannej do papki :)))

Pierwszy raz na wątku, a tu takie dyskusje:szok:

Justka z 8, ale też tak krótko... czasami mam wrażenie, ze potem ma krótsze drzemki po południu...:baffled:

Ja jeszcze nic nie wprowadzam, czekam do 5 miesiąca... mam nadzieję, ze jak wtedy wejdę tutaj, to będę miała jeszcze z kim podyskutować o wprowadzaniu nowych produktów... :tak:

Ze mną kochana, ze mną :-D z tym, że ja czekam do początku 6 miesiąca!

Kaszki z glutenem podaje się bardzo mało (powiedziałabym, że mikroskopijnie mało), więc może zwykły smoczek da radę z około pół łyżeczki ugotowanej kaszy mannej- zresztą Ty już dajesz zupki więc najlepiej dodaj potrzebną ilość kaszki mannej do papki :)))

Ze mną kochana, ze mną :-D z tym, że ja czekam do początku 6 miesiąca!
ja tez jeszcze czekam
ale chyba do poczatku 5 bo mi sie praca dorywcza szykuje i zeby mezul temat potem ogarnał

ja mleko krowie podalam Hani jak miala 1,5 roku
bo jak miala rok i dwa miechy to odstawilam cyc i modyfikowane bylo bleeee

Ostatnia edycja:
ja dzis podalam kaszkę 1 raz bebilonu z jabłkiem i zjadl ok 60ml ale z łyżeczki :)
szału nie było moze inne smaki mu podejdą. Jak skoncze tą to podam ze sloiczka. W sb pijemy soczek albo jabłuszko dam :)

reklama
Dzięki wielkie wszystkim dziewczynom za opinię o LOVI :tak:

Kici Juleczka miała baaardzo nasilone te bóle brzuszka i alergię+nietolerancje laktozy, więc chyba lekarka chce poczekać jeszcze chwilkę z wprowadzaniem nowości żeby jej przewod pokarmowy jeszcze dojrzal bardziej...ale juz niedługo pewnie będą zmiany ;)

...1 dzień mnie nie ma a tu tak na noże poszło...:szok:
Laski spoko!;-) Niech każda robi jak chce...ja np. tez sie jednak bede trzymać powszechnych standardów że na żółtko przyjdzie czas później, a mleko krowie...coż- moj M mówi że najlepsze dla cielaka, niekoniecznie niemowlaka;-)

Ella no właśnie mój Q tak samo dlatego byliśmy na Bebilonie Pepti :-) ale nasza lekarka powiedziała, że skończył 3 m-ce i można spróbować no i zareagował super ;-) możecie też spróbować

Do góry