Mnie dziś córa mimo upału pozytywnie zaskoczyła - zjadła zupkę pomidorową z ryżem, a wieczorem zjadła gołąbka w sosie pomidorowym. Ona wszelkie pomidorowe rzeczy uwielbia i chętnie je:-) Gołąbki robiłam takie bez zawijania - z szatkowaną kapustą, uformowałam kotlety, podsmażyłam delikatnie, odlałam oliwę i zalałam sosem pomidorowym, dusiłam pod przykryciem - szybko i smakowało tak, że jeszcze tacie pół zjadła Przybiegała do M, rozdziawiała buzię a jak jej dał to uciekała się bawić, by za moment znów wrócić. Wyglądała z tym dziobkiem otwartym przesłodko, jak mały ptaszek:-)
reklama
elvie u nas Ola tez mały żebrak teściowa jak obiad gotuje to zawsze ziemniaczka dodatkowego dla Oli bo wiadomo że przyleci . wszystkiego chce spróbować . najbardziej nie wiedziec czemu ciągnie ją do piwa jak ktoś pije
elvie u nas Ola tez mały żebrak teściowa jak obiad gotuje to zawsze ziemniaczka dodatkowego dla Oli bo wiadomo że przyleci . wszystkiego chce spróbować . najbardziej nie wiedziec czemu ciągnie ją do piwa jak ktoś pije
U nas hitem jest kubek po kawie. Jak tylko wypije kawe i postawie kubek w zasiegu to go wylizuje
U nas hitem jest kubek po kawie. Jak tylko wypije kawe i postawie kubek w zasiegu to go wylizuje
ja tak robiłam jak byłam mała, ponadto zjadałam fusy po kawie
kamisia1101
Bo teraz serca mam dwa...
mniam....gołąbki w sosie pomidorowym chyba będe musiała zrobić
Na dziś Antosiowi przygotowałam mizerie- dałam troszke koperku i zalałam jogurtem, babcia ma za zadanie usmazyć młodemu rybkę i dać z mizerią i ziemniaczkami. A jutro wykombinuje coś z cukinią ...poddusze chyba z ziemniaczkami, porem, marchewką i udźcem z indyka...nie mam juz pomysłów na jego obiadki- a postanowilam calkowicie odejsć od słoiczkowych.
Na dziś Antosiowi przygotowałam mizerie- dałam troszke koperku i zalałam jogurtem, babcia ma za zadanie usmazyć młodemu rybkę i dać z mizerią i ziemniaczkami. A jutro wykombinuje coś z cukinią ...poddusze chyba z ziemniaczkami, porem, marchewką i udźcem z indyka...nie mam juz pomysłów na jego obiadki- a postanowilam calkowicie odejsć od słoiczkowych.
mamaPaulinki
mama kochanego śmieszka
No i ja też Kamisia, a że dopiero zaczynamy to czerpię pomysły od Was lub sama z głowy ;-) wczoraj klopsy z cielęciny z ziemniakami i kalafiorem były super tylko moja mała, żeby je przełknąć machała główką do tyłu No ale musi się przyzwyczaić do nowej konsystencji a zapomnieć o papkach ze słoiczka, te to w 5-10 min zjadała.
Ja robie taki prosty sosik, ktory ma powodzienie :-) Gotuje kawalek mieska (np. piers z indyka). Jak sie ugotuje kroje w mala kostke. W garnku rozpuszczam maslo, wrzucam rozgnieciony zabek czosnku, a pozniej dorzucam miesko. Wlewam wode, dodaje lyzeczke maki rozmieszana z jogurtem naturalnym. Ostatnio doprawilam vegeta (ta natur czy jakos tak). Do tego ziemniaczki i babcine buraczki ze sloika :-)
mniam - wypróbujemyJa robie taki prosty sosik, ktory ma powodzienie :-) Gotuje kawalek mieska (np. piers z indyka). Jak sie ugotuje kroje w mala kostke. W garnku rozpuszczam maslo, wrzucam rozgnieciony zabek czosnku, a pozniej dorzucam miesko. Wlewam wode, dodaje lyzeczke maki rozmieszana z jogurtem naturalnym. Ostatnio doprawilam vegeta (ta natur czy jakos tak). Do tego ziemniaczki i babcine buraczki ze sloika :-)
reklama
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Kamisia- na cukinię mam 2 sposoby:
1. placuszki z cukinii: cukinię ścieram na duzych oczkach, chwilę czekam aby potem odcisnąć z niej wodę (mniej prychają)+ 2 jaja+ 4-5 łyżek mąki (to na oko, żeby ciasto było konzystencji bardzo gestej śmietany, ale można tez dać byłke tartą, tylko tyle, żeby wchłaniała wodę- wtedy są bardziej kruche)+ koperek (można dać inne zioła, jak robe dla dorsołych to daję jeszcze pieprz, sól, paprykę... w ogóle różne żeczy można tu dodać... szynke np.)+ ser żółty starty na duzych oczkach (ale nie trzeba, jest bardziej ciężkostrawne, ale za to smaczniutkie) i to szybko smażę na rozgrzanej patelni, potem wrzucan na papier, żeby odsączyć nadmiar oleju- smaczne na zimno i na ciepło :-)
2. babeczki z cukini (w necie jest masa przepisów): 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach+ 1,5 szklanki krupczatki+ 1/2 szklanki brązowego cukru (śmiało można dać biały)+ 1/2 szklanki oleju + cynamon, cukier waniliowy, można goździki, albo w ogóle pominąć cynamon i goździki i dać przyprawę do piernika+ 1 łyżeczka sody (lub prodszku do pieczenia) to mieszamy - najpierw suche potem dodaje olej i cukinię. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Można tez zrobić tę wersję na słono i dodać szynkę, a pominąć cukier... w ogóle można robić wariacje z cukinią :-)
1. placuszki z cukinii: cukinię ścieram na duzych oczkach, chwilę czekam aby potem odcisnąć z niej wodę (mniej prychają)+ 2 jaja+ 4-5 łyżek mąki (to na oko, żeby ciasto było konzystencji bardzo gestej śmietany, ale można tez dać byłke tartą, tylko tyle, żeby wchłaniała wodę- wtedy są bardziej kruche)+ koperek (można dać inne zioła, jak robe dla dorsołych to daję jeszcze pieprz, sól, paprykę... w ogóle różne żeczy można tu dodać... szynke np.)+ ser żółty starty na duzych oczkach (ale nie trzeba, jest bardziej ciężkostrawne, ale za to smaczniutkie) i to szybko smażę na rozgrzanej patelni, potem wrzucan na papier, żeby odsączyć nadmiar oleju- smaczne na zimno i na ciepło :-)
2. babeczki z cukini (w necie jest masa przepisów): 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach+ 1,5 szklanki krupczatki+ 1/2 szklanki brązowego cukru (śmiało można dać biały)+ 1/2 szklanki oleju + cynamon, cukier waniliowy, można goździki, albo w ogóle pominąć cynamon i goździki i dać przyprawę do piernika+ 1 łyżeczka sody (lub prodszku do pieczenia) to mieszamy - najpierw suche potem dodaje olej i cukinię. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Można tez zrobić tę wersję na słono i dodać szynkę, a pominąć cukier... w ogóle można robić wariacje z cukinią :-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 49
- Wyświetleń
- 9 tys
- Odpowiedzi
- 507
- Wyświetleń
- 49 tys
- Odpowiedzi
- 83
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 1 tys
- Wyświetleń
- 85 tys
Podziel się: