reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Mamusie moje kochane...czuje sie jak dekiel zadajac takie pytanie ale....:eek:
CO do GLUTENU-
to się gotuje pół łyżeczki "suchej" kaszy manny i taki, nazwijmy to rozwodniony "roztwór" miesza z zupą lub mlekiem?:confused::confused::confused:
czy gotuje się ileśtam tej kaszy-jak w przepisie na opakowaniu (nie wiem bo nie zakupiłam jeszcze) i podaje pół łyżeczki ugotowanej wg proporcji z opakowania?:confused::confused::confused:

Help me bom zgłupła:eek: wszędzie pisze słynne pół łyżeczki, ale jest różnica odmierzyć pół łyżeczki suchej kaszy i ugotować a pół ugotowanej:sorry2:

Ja podaje gluten w formie kaszki mleczna manna z nestle. Przekladam zupke do miseczki, wsypuje lyzeczke tej kaszki, dolewam troche wody, mieszam i gotowe. Minus taki ze to jest kaszka z mlekiem modyfikowanym, a z tego co pamietam to Julka Nutramigen pije, ale pewnie sa tez kaszki pszenne bezmleczne.

reklama
Kupiłam za radą Aniam mleko bebiko na sen. Może w końcu przekona się do takiego mleka. Bo po Nan są wymioty. Będziemy testować. Mam jeszcze próbkę bebika zwykłego 2, bebilon i hipp.
Kupiłam też kaszkę bobovita z brzoskwiniami na sen oraz słoiczek kaszki z wanilią rosmanowej na próbę. I o dziwo zjadła 4 łyżki i nie zwróciła. Smakowała jej. Jednak jakbym miała kupować słoiczki kaszek to poszłabym z torbami.
Kaszki bezsmakowej nie kupiłam, bo wszystkie, które oglądałam trzeba robić na mleku.

Mocno się zastanawiałam dlaczego sinlac robi się tylko na wodzie. Rozumiem, że to dla dzieciaczków ze skazą białkową. Myślę więc sobie, że ja mogę na mleku, bo takiej skazy nie mamy, ale znalazłam na jakims forum wypowiedz laski, która dokładnie tak samo myślała jak ja i zapytała o to bezpośrednio producenta. Wkleję cytat z odpowiedzią, może komuś się przyda, bo mi bardzo:
"Sinlac jest pelnowartosciowym posilkiem po przygotowaniu na samej wodzie tzn.
zawiera juz odpowiednia ilosc bialka, tluszczow, weglowodanow oraz witamin i
skladnikow mineralnych. Przygotwanie Silnlacu na innym produkcie, ktory
rowniez charateryzuje sie okreslona wartoscia odzywcza (np. mleko) moze
spowodowac ze gotowy produkt bedzie zbyt energetyczny a jednoczesnie podwoii
sie zawartosc bialka i wapnia, co przy dlugotrwalym podawaniu moze znacznie
obciazyc nerki."

kiedy jestem w pracy Natalka je 3 razy. 2 x kaszkę i raz zupkę a czasami zamiast jednej kaszki moje mleko które spuszczę dzień wcześniej. Myślicie że źle robię ?? lepiej jest podać modyfikowane zamiast tej jednej kaszy ?? hmm nawet nie pomyślałam że mogę coś źle robić podając kasze

a i podaję te kaszki na wodzie

Ella ja pół łyżeczki gotuję przez chwilę w odrobinie wody i dodaje do mleka albo zupki

Ostatnia edycja:
Mocno się zastanawiałam dlaczego sinlac robi się tylko na wodzie. Rozumiem, że to dla dzieciaczków ze skazą białkową. Myślę więc sobie, że ja mogę na mleku, bo takiej skazy nie mamy, ale znalazłam na jakims forum wypowiedz laski, która dokładnie tak samo myślała jak ja i zapytała o to bezpośrednio producenta. Wkleję cytat z odpowiedzią, może komuś się przyda, bo mi bardzo:
obciazyc nerki."

No właśnie a Szymek kilka razy to dostał na mleku , na szczęście ma się dobrze , bo teraz niedawno się o tym doczytałam

obciazyc nerki."

No właśnie a Szymek kilka razy to dostał na mleku , na szczęście ma się dobrze , bo teraz niedawno się o tym doczytałam

Kupiłam za radą Aniam mleko bebiko na sen. Może w końcu przekona się do takiego mleka. Bo po Nan są wymioty. Będziemy testować. Mam jeszcze próbkę bebika zwykłego 2, bebilon i hipp.
Kupiłam też kaszkę bobovita z brzoskwiniami na sen oraz słoiczek kaszki z wanilią rosmanowej na próbę. I o dziwo zjadła 4 łyżki i nie zwróciła. Smakowała jej. Jednak jakbym miała kupować słoiczki kaszek to poszłabym z torbami.
Kaszki bezsmakowej nie kupiłam, bo wszystkie, które oglądałam trzeba robić na mleku.

A ja robię na wodzie, nawet jak jest napisane, żeby dodać mleka:-)
Ella, ja podaję tak jak Monia... stara szkoła:-D
Salamandra, dzięki za info:tak:
Mamusia, jeśli się najada i brzuszkowo też jest Ok, to spoko.... przecież to tylko jeden posiłek bezmleczny:tak:

reklama
Do góry