reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

akaata- to jak ty ta kaszke robisz ze ona ci leci?? bo u mnie jak zrobie to tylko lyzeczka moge podac...przeciez za gesta jest

wlewam do butelki 150ml wody i dodałam 4,5 łyżki kaszki, zamieszowywuje i włala gotowe do picia z butli! :-D
a jaką masz kaszkę bo ja dałam mleczno-ryżową z Bobovity

reklama
U nas dzisiaj była jarzynowa ze słoiczka gerber. Na początku jeść nie chciała, ale później już buźkę otwierała tak ładnie jak do bananka z jabłkiem:-)

Kwiatus- juz ktorys raz z kolei pisze, ze cos mi sie zdaje ze to nie mozliwe by Tymcio by tyle glodny w nocy. A moze sprobuj go zatkac tylko smoczkiem ze 2 razy???
Ja jak Polka mi sie wybudzi ewidentnie, to wiem ze na cycka, ale sa takie wybudzenia, ze widze ze moge dopchac smokiem, a jak zassie to idzie w kime momentalnie...

u mnie nic nie pomaga, ani smok, ani woda. Kiedyś pomagało przytulenie przez mamę i smok w buzię, to w łóżku ze mną pospała, ale teraz musi być cyc i ona faktycznie je, ja już prawie się przyzwyczaiłam do tych pobudek co 3h

Justa, Wronka - to dlugo Wasze spiochy spia w dzien. Polka spi tak ze 3 razy po max 30-40 minut. Jak przysnie na dluzej niz godzinke to mamy wieeeelkie swieto.

to dokładnie jak Alicja, jeśli dłużej się zdarzy to ty6lko na spacerze

Mała dzisiaj soczku jabłkowego dostała, na lepsze trawienie po marchewce, bardzo jej smakował

A ja mojej zaczęłam za pierwszym wybudzeniem się smoka podawać i działa;-) Jeszcze z godzinę mi wówczas bez cyca śpi. Testuję ją już tak trzecią noc.
Jeśli chodzi o spanie w dzień to ma już swoje stałe godziny: zasypia przed 11:00 na 30-50minut, później od 14:00 śpi 2-3h w zależności od tego, czy jest na spacerku (wówczas śpi dłużej) czy wózek stoi na tarasie (wtedy krócej). Czasami jej się zdarza jeszcze spać po 18:00 przez kwadrans, ale zwykle jakoś do kąpieli dotrwa bez kimania:-)
No, a skoro o śnie mowa to ja właśnie skończyłam pracę i się do łóżka wybieram, bo za godzinę mała mi zrobi pobudkę:-)
Dobranoc!

Zazdroszcze Wam dzieci-spiochow. Kostka budzi sie pomiedzy 7 i 8, zasypia w okolicy 11ej na pol godziny (czasem zasnie dopiero kolo 13ej na 30 minut), pozniej w okolicy 17ej na kolejne 30 minut. Po kapieli (w okolicy 19ej) czasem zasypia na 40 minut, a czasem nie zasnie do 21ej. Generalnie od 21ej spi do po polnocy, budzi sie na jedzonko i znowu spi do po 4ej, je i zasypia... Tak jej sie porobilo ze 2 tygodnie temu. Wczesniej miala jeszcze jedna polgodzinna drzemke. No i juz nie spi na spacerach... Jak widzicie calego snu to sie malej moze 12 godzin w ciagu doby uzbiera.
No i nie wiem co jej znowu jest, bo ciagle o cycusia wola.
A no i dzisiaj jak sie obudzila po 4ej, to zasnela kolo 6ej i spala do przed 8. W dodatku strasznie marudzila. Juz jej sie tak zdarzylo kilka dni temu.

Betti temat glutenu byl do znudzenia walkowany kilka stron wstecz
jest juz wrecz nudny...
i nie trzeba manny gotowac
powertuj sobie wstecz

No jak zwykle nie jestem w temacie... normalnie czuję, ze jestem przy Was daleko za Murzynami:sorry:

Iza, mojej też nie smakowała marchew z ziemniaczkiem w zeszłym tygodniu... krzywiła się strasznie... dobrze, że Jola lubi, bo nagotowałam tego na kilka dni dla Justki:blink:

Co do snu to my chyba pobijamy rekord. Mały już od jakiegoś miesiąca budzi się minimum 5 razy ostatni tydzień to ponad 10 razy :szok: jak pośpi i obudzi się tylko 3 lub 4 razy (nie pamiętam kiedy to było) to normalnie święto jakieś. Byłam u pediatry nie raz z tym problemem ale nic na to nie zaradziła ani nie podpowiedziała - niby niektóre dzieci tak mają :shocked2: Ostatnio zdarzyło się że zasnął koło 19 a do 1 w nocy obudził się 8 razy..... Nie wiem czemu tak ale jak był mniejszy to budził się 2 góra 3 razy :confused: W dzień też nie śpi aż tak dużo z reguły 3 drzemki po maksymalnie godzinę ale to rzadkość a ostatni sen najpóźniej do 16 :sorry: Już go dokarmiamy powoli ale różnica była tylko pierwszej nocy i znowu jest jak było :zawstydzona/y:

Zapomniałam dodać że budzi się najczęściej po 5 rano czasami dośpi do 6 ......

Ostatnia edycja:
U nas z przesypianiem nocek było tak, że Alicja przesypiała mi ładnie nocki od 3 mc do 5 mc. Cieszyłam się, że dziecko daje mi się wyspać. Zaczęła budzić się znowu we wrześniu.
Ale na ostatnim szczepieniu lekarce nie spodobało się, że dziecko mało przybiera. Powiedziałam jej jak moje dziecko śpi. Powiązałam, to, że jeśli się znowu zaczęła budzić, to trzeba zacząć rozszerzać dietę. Naczytałam się o tym. Ona, że wcale tak nie jest, że takie małe dziecko nie powinno spać tyle godzin w nocy, przez to uciekało jej parę karmień i stąd mały przyrost wagi. Bardzo dobrze, że znowu się budzi. I mamy przyjść za miesiąc zobaczyć jak przybiera. Kazała też podawać codziennie zupkę jarzynową.
Więc wróciliśmy do nocnego karmienia. Najdłuższą ma przerwę od 20 do 24. Później pobudki co 2 godz.
Sprawdźcie dziewczyny, jak przybierają wasze dzieciaczki, bo może to jest związane z wagą, tak jak w naszym przypadku.

reklama
Megam mam ten sam problem.
Moj mały spał pieknie do niedawna. Nie potrzebuje już mleka w nocy od jakiegoś tygodnia ale...
usypia fajnie zajmuje mu to 5 minut do 3 jest ok. Potem się zaczyna jazda. Jakies marudzenie, popłakuje i tak musze wstawac z 10 razy. Dodam, ze smok mu wypada. Do tej 5 jeszcze jakos jest ale pozniej...nie wiem o co chodzi. Pielucha ok, glodny nie jest dzis sporobwalam dac mleko to wypił 30 ml.
Pozniej jest jakis niedsopany. Nie wiem skad to wynika. Może zęby...
w dzien spi z 3 lub 4 razy po minimum 45 minut max 1,5h -2

Do góry