reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍂🍁Wrześniowe kreski🍂🍁

Też mam wyniki z Kato.
Ta homozygota 4G/4G w Serpine1 to chyba nie jest dobrze?

@Mademoiselle_Nika Ty na pewno będziesz wiedzieć, proszę🥹
Pewnie by Ci odpowiedziała podobnie jak mnie, czyli że można by pogłębić diagnostykę w kierunku zespołu antyfosfolipidowego plus białko S, białko C, APTT i czas protrombinowy.
Ja mam homozygotę też, ale w wariancie 5G/5G, cokolwiek to znaczy 🙈 Ale tak jak @Anka2803 wcześniej napisała - sama mutacja w tym genie nie oznacza, że problem z krzepliwością występuje. Ja dla własnego spokoju pewnie zrobię te badania, chociaż pod koniec września idę jeszcze do hematologa i zobaczę, co on powie (ja mam już w historii problem z nadkrzepliwością w bardzo wczesnym dzieciństwie).

reklama
Ja mam akurat homozygote w MHTFR, ale jest tu wprost napisane, że jest to wynik z mutacja w obu allelach. U spekoppar tylko jeden wariant.

Ej ale jest homozygota to może być z dwoma prawidłowym allelami albo z dwoma nieprawidłowymi. Pytanie jaka homozygota. Aczkolwiek w wynikach z Kato pisali "prawidłowy" przy prawidłowych wariantach genów.
No właśnie, miałam to samo napisać. W tych wynikach jak żadnych mutacji nie wykryto, to pisali „prawidłowy”, to jak @Sharley Twoi lekarze to tłumaczyli, że to brak mutacji? 😳

Tak, tak, od razu po napisaniu edytowałam mojego posta bo źle popatrzyłam. Ja też mam wyniki z Kato i nie mam wpisanego "prawidłowy" przy MTHFR natomiast w interpretacji jest, że wszystko w porządku i mam to potwierdzone z lekarzami, ale może to właśnie te warianty 665 i 1286 (u mnie homo 665c i homo 1286A)
To jeśli ja mam przy obu hetero, a w PAI-1 homo, to co? Pogubiłam się 🙈 @wrobelmm ratuj 😅

Pewnie by Ci odpowiedziała podobnie jak mnie, czyli że można by pogłębić diagnostykę w kierunku zespołu antyfosfolipidowego plus białko S, białko C, APTT i czas protrombinowy.
Ja mam homozygotę też, ale w wariancie 5G/5G, cokolwiek to znaczy 🙈 Ale tak jak @Anka2803 wcześniej napisała - sama mutacja w tym genie nie oznacza, że problem z krzepliwością występuje. Ja dla własnego spokoju pewnie zrobię te badania, chociaż pod koniec września idę jeszcze do hematologa i zobaczę, co on powie (ja mam już w historii problem z nadkrzepliwością w bardzo wczesnym dzieciństwie).
Dzięki! to czekam razem z Tobą na wiadomości od hematologa :)
Też te wyniki skonsultuję ze swoim ginem i zapiszę się do hematologa. I do kardiologa też, bo nigdy nie byłam.
Zacznę tour po specjalistach ;)

Dziewczyny, tak informacyjnie. Od 17 czerwca czekałam na powtórzony wynik badania FMR1 z Holsamedu. Napisałam do nich wczoraj maila, bo w sumie prawie 3 miesiące minęły od tego 17.06 czy już mają. Odpisali mi, że nie mają, ale dziś dostałam od nich maila z tym wynikiem. 🥴 Chyba zapomnieli o nim, bo mieli go od 8 sierpnia... 😵‍💫
A tym FMR1 wszystko dobrze wyszło chociaż?

Załączniki

• received_869518261411320.png
    received_869518261411320.png
    28,4 KB · Wyświetleń: 57
  • received_1264201187905174.png
    received_1264201187905174.png
    6,8 KB · Wyświetleń: 56
Ja chyba też się już pogubiłam 😅🤣 i aż wrzuciłam sobie w chatgbt interpretację 😅
Noooo, to trochę już rozjaśnia 😅 Ja mam w obu hetero, ale zaraz sobie doczytam w opisie o tych zmianach względem sekwencji referencyjnej. Do tej pory mi się wydawało, że hetero to te „lżejsze” mutacje (ale jednak mutacje, czyli coś nieprawidłowo), a homo są gorsze.

reklama
Ok, ja mam w każdym genotypie (665 i 1286) mutację w jednym allelu (stąd hetero) i dlatego nie miałam nic o tych sekwencjach referencyjnych. Czyli wnioskuję z tego, że słusznie się trzymam tych metylowanych form 🤪
Ale co tak naprawdę oznacza homozygota 5G/5G w PAI-1, to nadal nie wiem 🙈

Do góry