reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍂🍁Wrześniowe kreski🍂🍁

ja też specjalistą nie jestem, przyczyn może być wiele..
Z tego co "wiem" to może być od nasienia, od mutacji (może warto zrobić ten pakiet z testDNA) od wad / zapalenie macicy.. Przyczyn może być wiele :(
a właśnie pytanie odnośnie testu dna , jeżeli mąż ma już córkę to mimo to lepiej zrobić to badanie ,czy coś mogło się zmienić przez 6 lat ?

reklama
ja miałam histeroskopię na NFZ, lekarz prywatny mi wystawił skierownaie. (z tego co wiem, to powinien skierowanie wystawić lekarz współpracujący z NFZ lub pracujący w szpitalu, nie wiem czemu u mnie to przeszło).
no właśnie tego się boje , tym bardziej że ja jestem z Sosnowca,jeżdżę do Jaworzna do Pani Estery a ona generalnie jest z Krakowa. Nie mam pojęcia jak mogłabym zrobić badania na NFZ jakiekolwiek 😔

nie nie miałam ,tak naprawdę jestem na początku drogi z badaniami takimi , nie wiem nawet za bardzo na czym to polega i kiedy się to bada jakie są wskazania do tego . Pewnie jak chodzę prywatnie do lekarza to takie badanie też muszę zrobić prywatnie nie ma szans jakoś na NFZ ?
Ja też miałam histeroskopię na NFZ (tylko u mnie to nie była diagnostyczna, tylko operacyjna - usunięcie polipa uwidocznionego na USG). I tak jak @LadyCaro pisała - skierowanie może wystawić lekarz na wizycie prywatnej, ale jeśli pracuje w szpitalu na NFZ, to spokojnie możesz zrobić też na NFZ (często wystawiają w ogóle do swojego szpitala). Podobnie jest z drożnością. Chociaż ja też miałam przypadek, że lekarz prywatny mi wystawił z Lublina, a ja szukałam po szpitalach w Warszawie i w jednym chcieli mi uznać takie skierowanie (ostatecznie zrobiłam w innym).

no właśnie tego się boje , tym bardziej że ja jestem z Sosnowca,jeżdżę do Jaworzna do Pani Estery a ona generalnie jest z Krakowa. Nie mam pojęcia jak mogłabym zrobić badania na NFZ jakiekolwiek 😔
W Katowicach w holsamedzie sa dalej badania na NFZ dla par po stratach/ niepłodności. Może od tego zacznijcie? No i drożność i histeroskopie można zrobić na NFZ (ja robiłam w Krakowie w Szpitalu Uniwersyteckim).

W Katowicach w holsamedzie sa dalej badania na NFZ dla par po stratach/ niepłodności. Może od tego zacznijcie? No i drożność i histeroskopie można zrobić na NFZ (ja robiłam w Krakowie w Szpitalu Uniwersyteckim).
czyli najlepiej jakbym dostała skierowanie i pojechała do szpitala do Krakowa z takim skierowaniem ? Nie ma znaczenia to że jestem z innego miasta ?

@klaudia16 Zadzwoń tam i podpytaj 🙂 Masz blisko, więc to idealna okazja.

Załączniki

• IMG_2045.jpeg
    IMG_2045.jpeg
    31,7 KB · Wyświetleń: 75
a właśnie pytanie odnośnie testu dna , jeżeli mąż ma już córkę to mimo to lepiej zrobić to badanie ,czy coś mogło się zmienić przez 6 lat ?
Te badania z testDNA jest na Twoje geny, nie męża. W jego genach na pewno nic się nie zmieniło, ale pamiętaj że same mutacje nie muszą oznaczać, że każda ciąża będzie obciążona. Można też nie mieć w ogóle mutacji, a ta się pojawi u dziecka w trakcie pierwszych podziałów. To naprawdę jest loteria 🤷🏻‍♀️
Zadzwoń najpierw do Hölsamedu, bo tam to robią na NFZ w ramach dofinansowania, jakie dostali z UE. Jak się okaże, że już nie przyjmują nowych zgłoszeń, to możesz na testDNA wykupić pakiet choćby na trombofilię.

czyli najlepiej jakbym dostała skierowanie i pojechała do szpitala do Krakowa z takim skierowaniem ? Nie ma znaczenia to że jestem z innego miasta ?
Niekoniecznie do Krakowa. W Katowicach też powinien być jakiś szpital z oddziałem ginekologicznym, w którym robią takie zabiegi 😉 A jak nic nie znajdziesz, to faktycznie możesz poszukać po innych miastach (nie ma znaczenia skąd jesteś). Ta dr Estera pracuje w jakimś szpitalu w Krakowie? Ona nie może Ci wystawić skierowania?

reklama
możesz podesłać jakiegoś linka ,kurde nie mogę tego znaleźć 😔
https://www.gov.pl/attachment/cd5a0a0f-f531-4eac-bea4-8c395060e529

Uniwersyteckie centrum kliniczne w Katowicach świadczy usługi na NFZ w programu prokreacyjnego i powinni robić drożność, histeroskopie i podstawową diagnostykę niepłodnościową. Ten program był do 23 roku ale widzę że przedłużyli na ten rok - przedzwon sobie do nich i zapytaj czy jeszcze mają środki i przyjmują nowe pary :) ale w programie prokreacyjnym nie zrobisz takich badań jak w holsamed, więc tam bym i tak osobno uderzała :)

Do góry