reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂🍁Wrześniowe kreski🍂🍁

ja też specjalistą nie jestem, przyczyn może być wiele..
Z tego co "wiem" to może być od nasienia, od mutacji (może warto zrobić ten pakiet z testDNA) od wad / zapalenie macicy.. Przyczyn może być wiele :(
a właśnie pytanie odnośnie testu dna , jeżeli mąż ma już córkę to mimo to lepiej zrobić to badanie ,czy coś mogło się zmienić przez 6 lat ?

reklama
ja miałam histeroskopię na NFZ, lekarz prywatny mi wystawił skierownaie. (z tego co wiem, to powinien skierowanie wystawić lekarz współpracujący z NFZ lub pracujący w szpitalu, nie wiem czemu u mnie to przeszło).
no właśnie tego się boje , tym bardziej że ja jestem z Sosnowca,jeżdżę do Jaworzna do Pani Estery a ona generalnie jest z Krakowa. Nie mam pojęcia jak mogłabym zrobić badania na NFZ jakiekolwiek 😔

nie nie miałam ,tak naprawdę jestem na początku drogi z badaniami takimi , nie wiem nawet za bardzo na czym to polega i kiedy się to bada jakie są wskazania do tego . Pewnie jak chodzę prywatnie do lekarza to takie badanie też muszę zrobić prywatnie nie ma szans jakoś na NFZ ?
Ja też miałam histeroskopię na NFZ (tylko u mnie to nie była diagnostyczna, tylko operacyjna - usunięcie polipa uwidocznionego na USG). I tak jak @LadyCaro pisała - skierowanie może wystawić lekarz na wizycie prywatnej, ale jeśli pracuje w szpitalu na NFZ, to spokojnie możesz zrobić też na NFZ (często wystawiają w ogóle do swojego szpitala). Podobnie jest z drożnością. Chociaż ja też miałam przypadek, że lekarz prywatny mi wystawił z Lublina, a ja szukałam po szpitalach w Warszawie i w jednym chcieli mi uznać takie skierowanie (ostatecznie zrobiłam w innym).

no właśnie tego się boje , tym bardziej że ja jestem z Sosnowca,jeżdżę do Jaworzna do Pani Estery a ona generalnie jest z Krakowa. Nie mam pojęcia jak mogłabym zrobić badania na NFZ jakiekolwiek 😔
W Katowicach w holsamedzie sa dalej badania na NFZ dla par po stratach/ niepłodności. Może od tego zacznijcie? No i drożność i histeroskopie można zrobić na NFZ (ja robiłam w Krakowie w Szpitalu Uniwersyteckim).

W Katowicach w holsamedzie sa dalej badania na NFZ dla par po stratach/ niepłodności. Może od tego zacznijcie? No i drożność i histeroskopie można zrobić na NFZ (ja robiłam w Krakowie w Szpitalu Uniwersyteckim).
czyli najlepiej jakbym dostała skierowanie i pojechała do szpitala do Krakowa z takim skierowaniem ? Nie ma znaczenia to że jestem z innego miasta ?

@klaudia16 Zadzwoń tam i podpytaj 🙂 Masz blisko, więc to idealna okazja.

Załączniki

• IMG_2045.jpeg
    IMG_2045.jpeg
    31,7 KB · Wyświetleń: 65
a właśnie pytanie odnośnie testu dna , jeżeli mąż ma już córkę to mimo to lepiej zrobić to badanie ,czy coś mogło się zmienić przez 6 lat ?
Te badania z testDNA jest na Twoje geny, nie męża. W jego genach na pewno nic się nie zmieniło, ale pamiętaj że same mutacje nie muszą oznaczać, że każda ciąża będzie obciążona. Można też nie mieć w ogóle mutacji, a ta się pojawi u dziecka w trakcie pierwszych podziałów. To naprawdę jest loteria 🤷🏻‍♀️
Zadzwoń najpierw do Hölsamedu, bo tam to robią na NFZ w ramach dofinansowania, jakie dostali z UE. Jak się okaże, że już nie przyjmują nowych zgłoszeń, to możesz na testDNA wykupić pakiet choćby na trombofilię.

czyli najlepiej jakbym dostała skierowanie i pojechała do szpitala do Krakowa z takim skierowaniem ? Nie ma znaczenia to że jestem z innego miasta ?
Niekoniecznie do Krakowa. W Katowicach też powinien być jakiś szpital z oddziałem ginekologicznym, w którym robią takie zabiegi 😉 A jak nic nie znajdziesz, to faktycznie możesz poszukać po innych miastach (nie ma znaczenia skąd jesteś). Ta dr Estera pracuje w jakimś szpitalu w Krakowie? Ona nie może Ci wystawić skierowania?

reklama
możesz podesłać jakiegoś linka ,kurde nie mogę tego znaleźć 😔
https://www.gov.pl/attachment/cd5a0a0f-f531-4eac-bea4-8c395060e529

Uniwersyteckie centrum kliniczne w Katowicach świadczy usługi na NFZ w programu prokreacyjnego i powinni robić drożność, histeroskopie i podstawową diagnostykę niepłodnościową. Ten program był do 23 roku ale widzę że przedłużyli na ten rok - przedzwon sobie do nich i zapytaj czy jeszcze mają środki i przyjmują nowe pary :) ale w programie prokreacyjnym nie zrobisz takich badań jak w holsamed, więc tam bym i tak osobno uderzała :)

Do góry