Kobiety w ciąży mają zapewniona opiekę medyczna nawet jak są bezrobotneDziewczyny, naprawdę nie wiem, co robić Dostałam wyniki posiewów i cytologii przed drożnością - czysto. Posiewy są ważne miesiąc, więc założeniem było, że drożność robimy w kolejnym cyklu. @ powinna być wtorek/środa, wtedy mam dzwonić i umawiać już konkretny termin. Te pierwsze cykle po HSG ponoć dają większe szanse, więc rozsądnie byłoby wtedy spróbować i podejść od razu do IUI (taki jest plan z poradni). Więc w czym problem? Otóż… nie mam pracy. Nie mam jej od marca, ale wówczas podjęliśmy z mężem decyzję, że nie przerywamy starań, że poradzimy sobie. Sytuacja się jednak diametralnie zmieniła i muszę wrócić do pracy. Jedną ofertę dostałam, mogłabym zacząć 1 lipca, ale nie wiem czy ją przyjąć (z tym się wiąże inna historia). Z tego, co wiem, jeśli zaszłabym w okresie próbnym pracodawca nie ma obowiązku przedłużać mi umowy do porodu. Musiałabym więc na te 3 miesiące odłożyć starania albo zostanę na lodzie, w ciąży, bez ubezpieczenia. I teraz nie wiem czy przesuwać tę drożność, czy robić i „zmarnować”, bo do IUI nie podejdę będąc na okresie próbnym. Słabo mi się robi na samą myśl, że trzeba znowu odpuszczać starania i tracić kolejne cykle, ale w tym momencie nie widzę innego scenariusza
Co do pracy
Zajście w ciążę po rozpoczęciu nowej pracy nie oznacza natychmiastowego zwolnienia. W trakcie obowiązywania umowy o pracę możesz liczyć na wiele przywilejów przysługujących Ci w tym szczególnym czasie.W nowej pracy prawdopodobnie otrzymasz umowę na okres próbny. Jeśli zajdziesz w ciążę, zostanie ona automatycznie przedłużona do dnia porodu. Warto zaznajomić się z przepisami Kodeksu pracy i poznać swoje uprawnienia związane z ciążą.Zgodnie z obowiązującym prawem nie można zwolnić pracownicy będącej w ciąży. To samo dotyczy matek przebywających na urlopie macierzyńskim. Umowa o pracę na czas określony, która wygaśnie po upływie trzeciego miesiąca ciąży, zostaje przedłużona do dnia porodu. Wyjątkiem jest umowa próbna na okres krótszy niż 30 dni. W takim wypadku pracodawca nie jest zobowiązany do kontynuowania umowy. Według Kodeksu pracy nie ma też obowiązku przedłużenia umowy ciężarnej zatrudnionej w celu zastępstwa innego pracownika.