reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

Ja miewam te skurcze i inne dolegliwości też ale wydaje mi się że brzuch mam wysoko i to mnie martwi trochę. Przy każdym porodzie miałam brzuch wysoko. Do jednego porodu jak pojechałam z bólami to położna poprosiła lekarza żeby USG zrobił bo uważała że mam bardzo duży brzuch i wysoko. Przy ostatnim porodzie też była główka wysoko. Dobrze by było jakby się opuścił 🤔
Może taka budowa skoro w każdej ciąży tak miałaś. Mi już opadł, chociaż ja ogólnie mam malutki brzuch, pewnie przez małowodzie. Nikt mi nie wierzy że jestem już w 9 miesiącu.

reklama
Ja miewam te skurcze i inne dolegliwości też ale wydaje mi się że brzuch mam wysoko i to mnie martwi trochę. Przy każdym porodzie miałam brzuch wysoko. Do jednego porodu jak pojechałam z bólami to położna poprosiła lekarza żeby USG zrobił bo uważała że mam bardzo duży brzuch i wysoko. Przy ostatnim porodzie też była główka wysoko. Dobrze by było jakby się opuścił 🤔
Mi się też przed porodami nie obniżał brzuch. Mało tego zawsze miałam na 2-3 dni przed porodem wizytę u gina i mnie dobijał że nie widzi żadnych zmian więc nie mam się nastawiać na poród, a tu 2 razy była niespodzianka. Także spokojnie, może poprostu taka Twoja uroda ☺️

Może taka budowa skoro w każdej ciąży tak miałaś. Mi już opadł, chociaż ja ogólnie mam malutki brzuch, pewnie przez małowodzie. Nikt mi nie wierzy że jestem już w 9 miesiącu.
Wczoraj byłam na jasełkach u syna w szkole i rodzice byli w szoku że to koniec 8 mc bo nie zauważyli do tej pory że jestem w ciąży 🤣 tyle miłych słów usłyszałam co nie ukrywam że było miodem na moje serce 😂😂😂 bo czuję się jak słoń.
Myślisz że mały brzuszek jest przez małowodzie? Też miałem podejrzenie ale nie potwierdziło się

Na to wygląda, że taką mam budowę, ale właśnie o to chodzi , że ten dzidziuś jest wtedy wyżej tzn główkę ma wysoko... Aj ja już o niczym nie myślę tylko o rozwiązaniu. A brzuch mam duuuuuzy🫣 podobno w każdej kolejnej ciąży jest większy 😉

A jeszcze mam do was pytanie odnośnie USG. Po każdym badaniu gdzieś tak od 24 tyg wychodzi z obwodów że mała jest o tydz a nawet dwa starsza. Na prenatalnych data porodu potwierdziła się z datą obliczoną z ostatniej miesiączki. Dopiero później to się zaczęło zmieniać. Czy u was to się raczej pokrywa czy też są odchylenia?

A jeszcze mam do was pytanie odnośnie USG. Po każdym badaniu gdzieś tak od 24 tyg wychodzi z obwodów że mała jest o tydz a nawet dwa starsza. Na prenatalnych data porodu potwierdziła się z datą obliczoną z ostatniej miesiączki. Dopiero później to się zaczęło zmieniać. Czy u was to się raczej pokrywa czy też są odchylenia?
Ja co prawda do porodu jeszcze mam trochę, ale u nas na 1 prenatalnych wyszło 4 dni różnicy i mamy brany termin z USG. Dzidzia jest większa. A teraz to już wgl mamy gdzieś okolo 2 tyg do przodu z waga i z obwodami. Nie wspominając o tym, że cały czas słyszę, że młody ma duża głowę 🤣 pytałam nawet gin, czy mam się martwić, że taki duży, ale mówiła, że jest w sam raz 😅

Ja w ogóle na to nie patrzę i nawet nie wiem xD centyle wychodzą praktycznie w połowie około 47/48 i waga jest zawsze idealnie mieszcząca się w wieku ciążowym. Ale to zawsze mówili że do 12 tygodnia albo 13 można określić jeszcze datę porodu a potem to już nie ma co się sugerować.

Są odchylenia. Nie powinno się ogólnie patrzeć że tydzień starsza/młodsza tylko czy się mieści w siatkach centylowych. Jeśli tak to wszytko jest w porządku 😃

Ja co prawda do porodu jeszcze mam trochę, ale u nas na 1 prenatalnych wyszło 4 dni różnicy i mamy brany termin z USG. Dzidzia jest większa. A teraz to już wgl mamy gdzieś okolo 2 tyg do przodu z waga i z obwodami. Nie wspominając o tym, że cały czas słyszę, że młody ma duża głowę 🤣 pytałam nawet gin, czy mam się martwić, że taki duży, ale mówiła, że jest w sam raz 😅
Mój też ma dużą głowę 😂 wczoraj na USG bo już wgl wszytko ma duże, nawet jajka 😂

reklama
Są odchylenia. Nie powinno się ogólnie patrzeć że tydzień starsza/młodsza tylko czy się mieści w siatkach centylowych. Jeśli tak to wszytko jest w porządku 😃
Mieści się mieści 🙈 70 centyl. Starszacy też wychodzili o tydz jakby ,,starsi " z USG i urodzili się dokładnie tydz wcześniej także zastanawiam się czy łudzić się i tym razem czy nie 🤔😉

Do góry