reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Lipcowe Mamy 2025 ☀️

Hej dziewczyny. Dostałam dziś wynik testu papa. Wizytę mam za tydzien. Może któraś z was zna się chociaż trochę na tym i powie czy wszystko ok. Będę wdzięczna
Pappę masz dosyć niską. Tak jak Devin pisała - brakuje wyliczeń ryzyka stanu przedrzucawkowego. Jest on skorelowany z białkiem pappa. Przy 1:150 i mniej należy brać codziennie wieczorem Acard 150. Trzeba go włączyć przed 16 t.c.

reklama
Cześć dziewczyny 👋 dołączam do Waszego grona z terminem na 26 lipiec 😊

To moja pierwsza ciąża, mam 32 lata. Po początkowej euforii niestety dobiła mnie PAPPA z bardzo złą biochemią, wysokim ryzykiem preeklampsji i trisomii 18. 😞

Zrobiłam już test NIPT który wyszedł dobrze. Na przyszły tydzień mam też wyznaczony termin amniopunkcji i bije się z myślami czy robić. Lekarze zalecają (choć nie wszyscy), rodzina zniechęca… 😞 kompletnie nie wiem co robić.

Cześć dziewczyny 👋 dołączam do Waszego grona z terminem na 26 lipiec 😊

To moja pierwsza ciąża, mam 32 lata. Po początkowej euforii niestety dobiła mnie PAPPA z bardzo złą biochemią, wysokim ryzykiem preeklampsji i trisomii 18. 😞

Zrobiłam już test NIPT który wyszedł dobrze. Na przyszły tydzień mam też wyznaczony termin amniopunkcji i bije się z myślami czy robić. Lekarze zalecają (choć nie wszyscy), rodzina zniechęca… 😞 kompletnie nie wiem co robić.
hej :) jak wysokie ryzyko Ci wyszło? Amniopunkcja nie jest taka straszna, teraz już ryzyko poronienia na jej skutek wynosi mniej niż 0,5%, więc dla własnego spokoju ja bym zrobiła.

Trisomii 18 wyszła mi 1:100, reszta trisomii pośrednie ryzyko więc też nienajlepiej. 😞 Preeklampsja z kolei aż 1:10.

Ja już też się nastawiłam na amnio i się nieco uspokoiłam ale po wynikach NIPT zaczęły się wątpliwości, głównie przez partnera, który namawia mnie aby tego nie robić…😞

Trisomii 18 wyszła mi 1:100, reszta trisomii pośrednie ryzyko więc też nienajlepiej. 😞 Preeklampsja z kolei aż 1:10.

Ja już też się nastawiłam na amnio i się nieco uspokoiłam ale po wynikach NIPT zaczęły się wątpliwości, głównie przez partnera, który namawia mnie aby tego nie robić…😞
Acard bierzesz? Pewnie dali przy takim ryzyku.
Co do amnio - ja bym się sugerowała tym co mówi lekarz któremu ufam, nie rodzina. Przy zabiegu wykonywanym u doświadczonego lekarza ryzyko spada jeszcze bardziej. A amnio da Ci też więcej odpowiedzi jakby co.

Czesc dziewczyny. Możecie mi pomoc w interpretacji wynikow krzywej cukrowej? Jestem zestresowana.

Na czczo 75
Po 1 godz 88
Po 2 godz 45

reklama
Do góry