reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

U nas mała zawsze z tyłu. Nie mam w sumie potrzeby sama jezdzic i tylko w trojke jezdzimy, wtedy ktoś koło niej siedzi. Też sie jeszcze boimy stracic ją z oka. Ostatnio nagle zaczeła mi sie dławic wiec jest ryzyko.

reklama
Inis ja się tego zniknięcia z oczu właśnie boję, do końca życia bym sobie nie wybaczyła jakby mi się np. zadławiła śliną, albo cokolwiek i nie zdążyłabym zareagować, albo nie usłyszała... Z tyłu pojęcia nie mam co ona tam robi itd., dlatego mała pod ręką, a pasy zapinam ze swojego fotela bez problemu. Z auta i tak muszę wysiąść, żeby fotelik wyjąć, a czy przejdę przed maską czy do tyłu, aż takiej różnicy mi nie robi.
Jak jedziemy z mężem to siedzę z małą z tyłu. Jak podrośnie to pewnie sama już tam będzie siedzieć ;)
Lusterko sobie zamontuj żeby widzieć co sie dzieje

U nas dwójka dzieci i dwa foteliki zawsze jeżdżą z tyłu. A nawet jak jedziemy z jednym dzieckiem to dziecko zawsze z tyłu samo.
Ja z tych nie jeżdżących ale mężu też wozi z tyłu. Kiedyś widziałam taki filmik co się dzieje podczas wypadku gdy matka siedzi z tyłu i mnie to przekonało. Co do wożenia z przodu to też nie polecam. W razie gdyby się coś działo i tak musisz zatrzymać samochód...

Nooo to u nas zdecydowanie inaczej, bo nikt nie siedzi z nią z tyłu podczas jazdy. Jak sama z nią jadę to też siedzi sama.
Dla mnie kwestia bezpieczeństwa jest właśnie odwrotna - z tyłu bezpieczniej dla malucha jak matki nie ma obok (zobaczcie sobie filmiki), a przy okazji dziecko nie odwraca mojej uwagi. Ja to bym sobie nie wybaczyła jakbym nie uniknęła np. zderzenia bo akurat dziecko zrobiło słodkie "uuu" a ja musiałam się spojrzeć :-D

Ale tak z ciekawości... tylko niech żadna nie weźmie tego za przytyk :* po prostu się zastanawiam - jak dziecko się zakrztusi/zadławi to co daje, że ma się je z przodu? Przecież ani na ręce nie weźmiesz, ani po plecach poklepać, z pasów nie wypniesz... tak naprawdę w ogóle nic nie zrobisz póki jedziesz. Tylko kierujesz i patrzysz spanikowana jak dziecko Ci się dławi - co samo w sobie może prowadzić do jakiejś tragedii, bo nie da się jednocześnie patrzeć na drogę.
A jak zatrzymasz auto to i tak musisz robić rundę dookoła, żeby dojść do drzwi pasażera. Przy małych autach może żadna różnica, przy większych (albo np. kombi) to już prawie przechadzka ;-)
Z drugiej strony mając dziecko z tyłu można w ogóle nie zauważyć, że się krztusi. Przykładowo oczywiście.

Ja woze tylko z tylu mam lusterko pozatym tsm fotelik na bazie z prxodu musiałabym na pasy a tego nie chce.
My duzo jeździmy a czesto z kolezanka jedziemy z maluchami to maluchy z tylu tyłem s my normalnie z przodu.

Co do podziału obowiązków to maz robi bardzo duzo czasami wszystko ja sie mała zajmuje albo on zajmie sie mała a ja skocze na silownie i zrobie obiad - rożnie zalezy od dnia ale chyba padlabys jakbym miała sama - s koncu nas dwoje jest to czemu jedno ma dymac

1464156695-1d1mld.jpeg

A my już od rana chustujemy[emoji5]

Napisane na SM-G530FZ w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry