reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

reklama
a ja sie wlasnie najadlam truskaweczek,chociaz jeszcze nie do konca maja ten smak.

tutti- pytalas o wizyty, ja mam w piatek. to juz moja trzecia bedzie.chyba mi wypadnie 9tydz.0dni.
to wg OM bo wg USG chyba kilka dni mlodsza dzidzia...

dziewczyny zrobila mi sie okropna opryszczka na ustach :(

Jak tak czytam to mam wrażenie, że same siebie nakręcamy... ja narazie nie mam żadnych zleconych badań, nie robię nic na własną rękę, wcinam tylko kwas foliowy, nie pije kawy, ograniczam do minimum herbate, sama woda i jakieś soki. Na usg widziałam pęcherzyk ciążowy, a w nim żółtkowy, lekarz powiedział, że na ten tydz (5t6d w dniu wizyty) jest wszystko w porządku, następne mam za 9 dni i zamierzam do niego czekać, bo wierzę w to, że serduszko będzie biło ;) a wierzę w to tym mocniej im dłużej nie czytam nic w necie, tym bardziej, że fizycznie czuję się dobrze, gorzej psychicznie, ale to hormony :)

Bardzo słusznie [emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]

Dziewczyny, dużo ns tu :d i przez to mi sie wydaje ze wszyscy cioągle mają wizyty, tylko nie ja hehe :) Moja dopiero za 3 tygodnie, to będzie przedłom 12 i 13 tyogodnia, dzidzia będzie miec badaną przezierność karkową ..

reklama
USG genetyczne pozwala z dużą dokładnością ocenić, czy dziecko jest obarczone wadą genetyczną taką jak zespół Downa, Edwardsa czy Turnera oraz wadami rozwojowymi - np. cewy nerwowej lub rozszczepem podniebienia. Wykonane po 20. tygodniu ciąży może się przyczynić do wykrycia wrodzonych wad serca, które kształtuje się do 43 dnia ciąży, ale dopiero pod koniec piątego miesiąca jest na tyle duże, by można je było badać ultrasonografem. Po 27-28 tygodniu ciąży rozwijający się układ kostny i płuca utrudniają ulradźwiękom dotarcie do serca płodu.

Do góry