reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

reklama
Kurka no nie wiem, nad tuńczykiem też nie myślałam, ale sprawdzę zaraz w mojej mądrej książce, bo coś wspominali

Innabajka- wątrobianka to taka pasztetowa w kiszce, cholera wie z czego, ale ja lubię :p Metkę tak samo i kaszankę. Prosta baba jestem :p

Ze względu na znieczyszczenia, rtęć itd. powinno się ograniczać ryby w ciąży. Usuwac ciemne mięso, sciągać skórę przed przyrządzeniem, dokładnie zcinać mięso przy obróbce termicznej
unikać spożywania: mięsa rekina, miecznika, makreli królewskiej, koryfeny, granika, ostroboka, ryb z zanieczyszczonych wód
ograniczyć do 150 g tyg: mięa ryb słodkowodnych złowionych przez znajomych lub rodzinę, tuńczyka bialego z puszki, świeżego mięsa z tuńczyka (zawiera więcej rtęci niż to z puszki)
ograniczyć do 350 g tyg: skorupiaki, mięso łososia, flądry, soli, lucjana, łupacza, tilapii, okonia oceanicznego, strzępiela, halibuta, dorsza, pstrąga hodowanego, ryb słodkowodnych kupionych w sklepie, lekkiego tuńczyka z puszki, suma, sardynki

Mięso ryb małych jest zdrowsze niż dużych.

W ksiażce też pisali, że ryby są zródłęm wielu witamin i minerałów, ale te jedzone z ośćmi, więc małe rybki, jakie nie piszą, ale pewnie śledziki i szprotki :)

Innabajka- nie robi to na mnie wrażenia, ta skór ai pazury.
Też bym nie miała żadnych mądrych książek, bo nienawidze poradników, ale dostałam i nawe ciekawy. O diecie, bo o wychowywaniu nie czytam tch bzdur :p

dla mnie jak kto chce invitro to niech robi. Ale bierz wszystkie zarodki czy jakkto woli to nazwac. I czekaj. Albo organizm sam odrzucia albo jak która pisala usuń jak ci wyjdzie chore. Kwestia sumienia.
Ja osobiscie aborcji nie uznaje

Ja tam takich s[ecjałów niejadam. Ale kaszanką ze świniobicia nie pogardze. Oj zjadlabym...

Innabajka- nie robi to na mnie wrażenia, ta skór ai pazury.
Też bym nie miała żadnych mądrych książek, bo nienawidze poradników, ale dostałam i nawe ciekawy. O diecie, bo o wychowywaniu nie czytam tch bzdur :p

A ja kupiłam książkę o BliZnietach i dużo fajnych rzeczy jest ale ona taka z jajem napisane nie do końca jak poradnik. Taki zbiór opowieści rożnych matek :)

reklama
Paulina- takie z jajem lub opowieści to lubię. Np. Położna Cuda narodzin czy Mama w 4 ścianach- to akurat powieść, fajne są :)

Do góry