reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

nas nadal średniowiecze i nacinają :( na zachodzie tego nie ma, unas niby mieli od tego odchodzić ale nic z tym nie robią :( choć z jednej strony to dobre, bo różnie się pęka :( ale do porodu to mamy jeszcze daleko wiec zmienny temat na bardziej przyjemniejszy :-D

reklama
Myslisz ze to lepsze nie nacinać ? Mi sie wydawało ze lepeij ... Sama nie wiem juz sie zgubiłam - jakie macie doswiadczenia ????

Mnie w pierwszej ciazy nie nacinali i lekko peklam , ale w srodku.. Z tego co wiem to tu w Danii nie nacinaja wogole.. Sama tez nie wiem co lepsze, wolalabym chyba zeby mnie nacieli niz jakbym miala peknac jak moja mama kupe kupe lat temu po sama pupe:p

Emenems a u Was tez do 12 tyg ciazy nie traktuja jak hm ciazy? Zadnego usg i ogolnie co ma byc to bedzie do tego czasu? Ja od poczatku borykalam sie z infekcjami i na wstepie mnie lekarka hm ' uspokoila' ze w ciagu najblizszego tyg moge zaczac miesiaczke i to nie bedzie moja wina a oni i tak nic z tym nie robia..

A ja zrobie wszystko żeby mnie nie nacinali. Co wiecej znow chce rodzic w wodzie. Jesli miałabym polecić to tylko woda :) Oczywiscie nie zawsze mozna ,ale dla mnie mając porównanie do porodu na sucho w wodzie wygrywa. Warto tez ćwiczyć mięśnie kegla. Nie wiem czy to przez to ,ale nie pękłam ani mnie nie nacieli.
A co do wagi to w pierwszym trymestrze powinno się przytyć ok 2kg. Jeśli przyszła mama ma niedowagę wtedy to wygląda ciut inaczej. W każdym razie nie ma się co zamartwiać i sztywno trzymać tego wszystkiego. Najważniejsze jest zdrowie malucha.

Marcrpanek !! Wladnie o tym myslalm! Czy jak kegla bede cwiczyc to moze ueladtycznie na tyle? Sprzedawaj ćwiczenia i mow czy nie za pozno sir zabieram - ale szczerze!!

Aneciia kochana - ja jestem po ivf wiec troche inaczej ale zupełnie bardziej lajtowo niz kolezanki po Ivf s pl. Mi dali zarodek i kazali za 5 tygodni ma usg przyjechac jak bedzie pozytywny sikacz po 2 tygodniach a w Polsce? Badania bety co drugi dxien wizyty usg leki .. U mnie nic.

Mam do trgo super rodzinnego ktory jest poloznikiem i od dawana zna moja historie wiec byłam u niego juz po pierwszym sikacxu, pobrał krew itp ale ciąże zarejestrował dopiero ma drugiej wizycie w 8 tygodniu i zrobił usg ( tradycyjne) i Umowilam sie na Zs 3 tygodnie ( przyszły czwartek) na krew bo cos tam chce około 12 tygodnia sprawdzic.
Takze tak, ale dzwonilam do położnej to pierwsza wizyta miedzy 14 a 16 tygodniem.
Jedno usg w szpitalu po 20 tygodniu.
Ale mowie, moj rodzinny to nie ginekolog ale usg robi i chociaz widac ze maluch jest :)

Ale standardowo jest jak mowisz :)

W pierwszej ciazy to dla mnie byl kosmos..Mialam znajoma w Polsce w ciazy w tym samym czasie i ona co chwila byla na wizycie ..A to usg a to krew a to cos innego.. Wtedy akurat sie trafilo ze bylam u rodzicow wiec zrobilam usg w 8 tyg i widzialam serduszko i bylam bardziej spokojna a tym razem sie stresuje , tym bardziej ze od poczatku pod gorke .Najpierw infekcja a teraz caly tydzien cala nasza trojka przechodzila ostra jelitowke ..Wizyte mam 18 czerwca na pobranie krwi do tego badania genetycznego a miedzy 11-13 tyg pierwsze usg gdzie beda sprawdzac wlasnie przeziernosc karkowa .. Ale sam fakt takiego dlugiego czekania denerwuje,same pewnie wiecie...Pozniej juz troszke lepiej jest , choc tu ciaze prowadza polozne ..i uwierzcie maja magie w rekach :) albo duzo szczescia w zgadywaniu :) i tak samo w 20 tyg usg i to koniec..dwa na cala ciaze..No chyba ze ktos chce prywatnie ,to wtedy juz ceny sa niektorych ho ho ho... Jak bylam z mlodym w ciazy ( ma 2,5 roczku juz) to usg 3/4d kosztowalo 2000kr..czyli 1000zl.....Na tamta chwile cena wydawala mi sie kosmiczna albo trafilam na jakas mega droga klinike ..

reklama
Aneciia to tsk kosztuje u nas 3D koło 3000kr a jak jade prywatnie to zwykła wizyta 1200kr kontrola ciążowa 900kr. Korona wasza i nasza podobnie stoją.
U nas nie ms trgo genetycznego dlatego w pl bede robic.

Wogole to minęły mi senności dzis od 6 na nogach i jest ok i znowu sie boje ze tak nagle mi sie zmieniło .... Masakra e tej głowie

Do góry