reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

JJezusiczku wy już o chrzcinach

Emenems odnośnie chrzestnego innego wyznania może być tylko ze będzie świadkiem chrztu tak jak tu któraś pisała :) znajomi tak załatwił i chrzciny ze właśnie jedno z chrzestnym było wyznania protestanckiego i ksiądz nic nie gadał :)
U mojego brata to wiary był jakaś patologią na nic się nie zgadzał dopiero proboszcz go ustawił do pionu :) brat jak dawał 50 zl za chrzciny to ten z pytaniem tak mało? ?? Ja to wtedy miałam ochotę mu powiedzieć jak mu nie pasuje to nic nie dostanie, ale się zamknęłaM bo nie chciałam robić zadymy :)

Myśmy chrzcili Olina jak miał niespełna 2 miesiące, koszmar jeden wielki, mamy takiego pecha ze zawsze trafiamy na pogodę albo za gorąco jak przy Olinie albo największy mróz jak przy naszym ślubie :( heheh biedak całą mszę się rzucał

Chrzciny będziemy robić w domu i będzie nas chyba gdzieś około 16 osób i tak się zastanawiam czy nie zamówić katering bo nie wiem czy dam radę coś zrobić przy dwójce ??? Ale zobaczymy jak juz będzie wiadomo :)
Z chrzestnymi mamy z to problem bo hak był wybór przy pierwszym moja bratowa i brat mojego, tak przy drugim problem bo nie ma kobiety, szwagier nie chce się żenić mój drugi młodszy brat tez nie za bardzo. Szwagier juz jest chrzestnym u naszego, pozostaje nam mój młodszy brat który jest na bakier z kościołem i chyba weźmiemy kuzynkę mojego chłopa a mamy z nią bardzo dobry kontakt :)
Rany jak ja się rozpisałam

reklama
Niby racja.
Ja jednak jestem zdania, że ksiądz to bardzo specyficzny zawód, wymagający szczególnych cech. Ta jak nie każdy może być lekarzem, nauczycielem czy patologiem sądowym, tak i nie każdy powinien i może być księdzem. To musi być powołanie, a nie tylko chęć wygodnego życia i niezłej kasy.
A znam takich, że niestety z powołaniem ani wartościami chrześcijańskimi nie mają nic wspólnego. Do tego zawodu to w ogóle powinny być jakieś testy czy się nadają. A nie tylko "chcę to idę".

Ja w ogóle jestem przeciwniczką instytucji kapłaństwa w takiej formie jaka jest obecnie. Bo księża są oderwani od realnych troski i życia realnego i nie mają o tym pojęcia w większości. Jak więc maja pomagać swoim parafianom?
Ale to temat na długą dyskusję. :-)

Myslalam kiedys o tym duzo i nie ms prostego rozwiązania ... Niestety jak die ma seoja rodzine to ma sie priorytety czyli swoje dzieci i swoja rodzina na pierwszym miejscu a ksiądz z zasady powinien sie poświecić służbie wiernym ( mówimy o założeniach s nie postępowaniu co poniektórych :)) i ciezko jest byc dobrym ojcem i byc dla swoich dzieci w domu i przy nich i dobrym kapłanem dostępnym 24h
Wiec ja nie mam zdania do konca ... Nie umiem sie postawic ani na jednym śni na drugim miejscu

Witam nowe mamusie.

A ja muszę zrobić przegląd garderoby co na strychu zalega bo nawet sama nie wiem co mam,co się nadaje a co do kosza wyrzucić (długo sobie tam poleżało) i więcej ubranek typowo dziewczęcych, ale jakoś się nie mogę zebrać.

Fajnie że jeszcze jeden Leoś będzie.Ja też mama pierwszoklasistki ,właśnie sprawdziłam,że u nas ferie zimowe od 25 stycznia a mój termin z OM to 19 (z usg wcześniej) w pierwszej ciąży też miałam termin na 19 a rodziłam 21 mam nadzieję,że do 25 zdążę wrócić do domu.
A tekst mojej córki z wczoraj pytam się czy zgłaszała się do odpowiedzi jak pani o coś pytała a ona na to,że dwa razy rękę podnosiła i pani jej nie wybrało to więcej nie będzie.
Ja myślałam o chrzcinach w okolicach Wielkanocy.

Simka ja do kosciola chodze moj maz nie - Le on nie jest osoba niewierząca, ja lubie, szczegolnie tutaj bo to mała społeczność msze mamy raz w miesiacu. W pozostałe niedziele ogladam on line.
Tak jedtem nauczona tak jestem przyzwyczajona ze cos w tym widze magicznego :)

To trudny temat bo ja sama wiele rzeczy nie akceptuje ( jak nowoczesność kosciola ) itp. Jestem bardziej staroświecka niz nowoczesna w tej kwestii i nie podoba mi sie pajacowanie na mszy i robienie wszystkiego aby przyciągnąć wiernych - Jezus raz takich juz przegonił :D jezeli ktos nie potrafi wyciagnac czegos z nauki z Pisma to jak pojdzie do kosciola bo " rozdają cukierki " to to krótkie nogi ma.

Ja wolałabym zeby w kościele było o 3/4 mniej ludzi ale takich co rzeczywiscie chca tam byc i czuc ze jakos przezywają ta liturgie ... Bardziej szanuje ludzi którzy nie chodzą bo to uważają za zgodne ze swoim sumieniem niz takich peirdu pierdu na pokaz - nie znosze takich uhhhh

i ja juz myslalam o chrzcinach i chrzestnych, tylko ze my juz "wiekowi" i cale towarzystwo tez, to bedziemy szukac chestnych wsrod mlodziezy, jak mlody bedzie pelnoletni to my blisko emerytury wiec niech chociaz chestnych bedzie mial mlodych

reklama
hej dziewczyny :) ale dziś pogoda okropna...nic się nie chce. Właśnie widziałam reklame tego nowego programu na tvp2 i to już dziś, bardzo jestem ciekawa tego programu aż ciężko uwierzyć że takie maluszki nosimy w brzuszkach.

Do góry