reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

A u mnie za ścianą jest przedszkole i codziennie słyszę jak te dzieci płaczą za mama i to codziennie jakieś dziecko i tak myślę żeby tutaj Zosi nie oddawać bo jak mi będzie płakała to ja codziennie ja do domu będę zabierala albo ona sama do domu będzie uciekala bo to drzwi w drzwi , a wczoraj szukałam trochę przedszkola to tuataj niedaleko jakieś 10 min piechota jest przedszkole sportowe, dzieci tam codziennie mają rytmike i zajęcia sportowe i dodatkowo od 2 roku życia jeżdżą na basen i można jeszcze wysyłać na piłkę nożną i na jazdę konną , fajne te przedszkole :)

reklama
Paulettah musisz się wcześniej zorientować bo to zależy od parafii. Tzn na pewno musisz wcześniej z księdzem ustalić termin chrztu, chrzestni pewnie będą musieli od swoich proboszczów dostarczyć kartki ze mogą podawać dzieci do chrztu, czasem ale to nie wszędzie wymagane są katechezy przed chrztem. Tam gdy chrzcimy tego nie ma ale tu w Poznaniu ksiądz na początku miesiąca czy pod koniec poprzedniego ogłasza ze dla rodziców dzieci które mają być Chrzczone w tym miesiącu pierwsza katecheza odbędzie się wtedy i wtedy. Czasem jest msza dla kobiet w ciąży i to jest traktowane jako pierwsza kat. Ale nie wiem ile ich musi być.

Moja siostra chrzcila synka i ja chrzestna byłam i niby musiałam dostarczy z parafii ze jestem wierzący i podpisać kartę do spowiedzi a moja siostra powiedziała ze ja mieszkam za granicą i nic nie będę brała i kartki do spowiedzi też nie będę podpisywala no i było ok :)

Tak na moje to wolałabym dwie godne baby niż przypadkowego faceta na chrzestnego ale widocznie tak musi być, bez sensu. Ni cholery nie mamy chłopa w rodzinie który spełniałby wymagania, będziemy musieli zastanowić się nad znajomymi a to mi się mało widzi :(

A ja wybieram ze znajomych, na szczescie u mnie nie ma tradycji ze musi rodzina - bo i mnie to bez sensu , chce zeby była kolezanka co tutaj mieszka a nie sisotra, ktora byłaby super chrzestna, ale mieszka daleko o jaki sens widzieć mała raz w roku ..:)

Bede za miesiac to podjade do kosciola zapytam :)

Myslalam ze to tylko ja taka szybka hahahaha

U nas problem z facetem , brat meza jest protestantem wiec odpada ... Nie zgodzą sie

Ja mam zamiar chodzić na zajęcia z pływania od pół roku jak maluchy skończą bo sama bardzo lubię a na termach są takie zajęcia wlasnie :)

Hmm to sie będzie trzeba tam przejść i dowiedzieć a kiedy najlepiej iść rezerwować termin w kościele?

A ja wybieram ze znajomych, na szczescie u mnie nie ma tradycji ze musi rodzina - bo i mnie to bez sensu , chce zeby była kolezanka co tutaj mieszka a nie sisotra, ktora byłaby super chrzestna, ale mieszka daleko o jaki sens widzieć mała raz w roku ..:)

Bede za miesiac to podjade do kosciola zapytam :)

Myslalam ze to tylko ja taka szybka hahahaha

U nas problem z facetem , brat meza jest protestantem wiec odpada ... Nie zgodzą sie

Ja wlasnie tez wybieram ze znajomych z rodziny wzięłam bo mus przy drugim dziecku przyjaciółkę od serca mam jedna a koleżanki to wiadomo jak koleżanki :)

Po prostu u nas tez więcej sprawdzonych koleżanek niż kolegów... Ja jestem po typowo babskich studiach, chłopa nie uświadczysz ;) Także kurde ciężko ze hej

Paulettah jeśli nie ma katechezy wymaganej u was to nie musisz się bardzo spieszyć, jak co to kilka chrztow na jednej mszy spoko robią tylko ze to długo może potrwac. Jeśli termin mało chodliwy tzn nie święta to raczej nie ma problemu. Na Marysi Chrzcinach jeszcze jeden chrzest był ale teściowa raz była i było 8 :O

Ja mam zamiar chodzić na zajęcia z pływania od pół roku jak maluchy skończą bo sama bardzo lubię a na termach są takie zajęcia wlasnie :)

Hmm to sie będzie trzeba tam przejść i dowiedzieć a kiedy najlepiej iść rezerwować termin w kościele?

Ja też bym chciała od pół roku albo nawet od 3 miesięcy Ale jak później wrócę do pracy a Zosia będzie do przedszkola chodziła to super by było jakby z przedszkolem na basen jeździła tylko muszę się dowiedzieć czy to przedszkole prywatne czy publiczne no i jeżeli prywatne to ile kosztuje , myślałam też o przedszkolu językowym Ale M. mówi że to zabranie dziecku dzieciństwa Ale wiadomo że dziecko by się przez zabawę uczyło

reklama
Co do basenu, to ja też chcę iść z małym jak najszybciej się da na pierwsze zajęcia. To jest super sprawa!

A co do chrztu, to ja najbardziej bym chciała zrobić w sobotę, bez tłumu na zwykłej mszy, tylko krótkie, prywatne nabożeństwo. Mam bardzo dobrego kolegę księdza. Ale z parafii pod Olsztynem. Więc będę chciała załatwić żeby tu w kościele mógł ochrzcić mi syna.
A potem mała imprezka w knajpie. Ja nie planuje dużego przyjęcia. Tylko my, chrzestni, nasi rodzice, ewentualnie dziadkowie męża, jak dadzą radę przyjechać. W końcu to nie wesele! ;-)

Do góry