reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki styczniowe 2013

reklama
Witamy nowa staraczke:-)

Neta
i Mjaa nigdy wcześniej nie miałam tarczycy, a co do objawów to nie wiem, zawsze u każdej z nas coś by się znalazło... wiec.... Wróciłam od lekarza, wybłagałam wręcz
realmad2.gif
skierowania na krew, cukier, i mocz, na własna rękę zrobię TSH, toksoplazmozę progesteron, i prolaktynę.Kobietki o czymś jeszcze zapomniałam?? Plis poradzcie
wink2.gif

Z wynikami polecę do gina (wizyta 05/02).

Zdrowa ciąża

diagnostyka laboratoryjna w planowaniu ciąży i w jej przebiegu

Standardowe badania laboratoryjne przeprowadzane w czasie ciąży:

• morfologia krwi – wykrywanie niedokrwistości
  • analiza moczu – wykrywanie zaburzeń funkcjonowania układu moczowego
  • glukoza we krwi – na czczo i po obciążeniu glukozą – profilaktyka cukrzycy
  • odczyn VDRL i antygen HBs – badania epidemiologiczne
  • grupa krwi z czynnikiem Rh
  • badania cytologiczne
Uzupełniające badania, które mogą być też wykonane przed zajściem kobiety w ciążę:

• kreatynina, mocznik, białko
  • oznaczenie alloprzeciwciał anty-Rh
  • TSH
  • Toxo IgG/IgM
  • Chlamydia IgG
  • parametry krzepliwości krwi (ATTP, PT, INR)
  • badania prenatalne – kobiety po 35/37 roku życia

Analizy lekarskie w chorobach tarczycy u kobiet ciężarnych
Nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy w czasie ciąży może być przyczyną patologii ciąży lub nieprawidłowego rozwoju psychoruchowego i mniejszej sprawności intelektualnej dziecka. Przedzajściem w ciążę lub w jej trakcie wskazane jest zbadanie poziomu TSH we krwi. Gdy rodzinnie występowały choroby tarczycy szczególnie u kobiet, wskazane jest też oznaczenie poziomu FT4.Wczesne wykrycie zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy umożliwia włączenie odpowiedniego postępowania medycznego. Standardowe badania laboratoryjne w kierunku nadczynności i niedoczynności tarczycy:​

• TSH
  • FT4
  • FT3

Na badania hormonów tarczycy pacjentka powinna zgłosić się do laboratorium rano, niekoniecznie na czczo. Jeśli przyjmuje jakieś leki, powinna zażyć je dopiero po pobraniu krwi.

Skopiowane z laboratorium gdzie ja robię badania :) Aczkolwiek mnie gin powiedziała, że mam zrobić tylko morfologie, mocz, moje badania nerkowe :)

szyszunia tyle badan na poczatek chyba wystarczy :tak: A hormony bedziesz robila z obciazeniem\ w konretnym dniu cyklu czy ta po prostu>??

anamef moze jednak @ nie przyjdzie?? :happy:

beans ja tez mam caly arsenal.. z mezem sie smiejemy ze gorzej to juz tylko po siedemdziesiatce bedzie :-)
Neta nie wiedzalam o tym wiesolku...myslalam ze dziewczyny biora go glownie na lepszy sluz plodny :sorry:

kasieczek a na czym stymulacja bedzie polegala? CLO?

kupilam ten Castagnus wzielam czekam na cud :-D

koriander no masz rację, że na poprawę śluzu jest wiesiołek, jednak poza tym ma on też takie właściwości, że mógłby sprowokować skurcze i poronienie, dlatego po owulacji trzeba odstawić.
Ja mam jeszcze taki preparat : MACA+bioselen. Mogą go brać i kobiety i mężczyźni, zwłaszcza, że selen jest dobry na plemniki.

kasieczek CLO bierzesz? Też to przerabiałam w ubiegłym roku, zresztą na tym zaszłam.

Witam Wszystkie Panie :-) Nie było mnie parę dni a tu tyle lektury huhu :-)
Fajnie, że jest nas więcej i mam nadzieję, że w niebawem pojawią się jakieś radosne nowiny :)

U mnie @ jak ta lala (wręcz mam wrażenie, że się wykrwawię - może jednak coś było tylko się wypłukuje, ale nie myślę o tym). W ogóle chyba podejdę do tematu jako do dobrej zabawy (mąż odstresowany bo już przerywańca nie trzeba stosować ;-)) a co będzie to będzie :-)

I wszystkim życzę dobrej zabawy albo dobrej nowiny na Walentynki :-)

Dzięki za miłe powitanie :-)
Ja też przy ostatnim @ miałam takie wrażenie, normalnie masakra, a zwykle mam raczej umiarkowane krwanienia. Zwykle też bóle mam takie, że owszem czuje, ale nie potrzebuję żadnych wspomagaczy, a tym razem jeszcze po wzięciu 2 Ibupromów max jeszcze się z godzinę męczyłam :-(
Swoją drogą ból przy ostatniej owulacji też miałam masakryczny, zwykle po prostu tylko czuję, że coś się dzieje, a tym razem nie, bolało mocno i w sumie aż zaczęłam sobie nadzieję robić, że to może dlatego, że tym razem wyjdą później dwie kreseczki na ciążowym, a tu nic tylko ten masakryczny, mega bolesny @ przyszedł.
Też życzę wszystkim dobrej zabawy albo dobrych nowin w te walentynki!

Dzięki za miłe powitanie :-)
Ja też przy ostatnim @ miałam takie wrażenie, normalnie masakra, a zwykle mam raczej umiarkowane krwanienia. Zwykle też bóle mam takie, że owszem czuje, ale nie potrzebuję żadnych wspomagaczy, a tym razem jeszcze po wzięciu 2 Ibupromów max jeszcze się z godzinę męczyłam :-(
Ja podobnie miałam w przedostatnim cyklu. Najpierw okres spóźnił się po raz pierwszy o 3 dni, ponieważ tyle to jeszcze norma nie przejełam się zbytnio ( smutek oczywiście był) tylko że mój okres ( rano) trwał 1o minut, krwawiłam strasznie a bolało tak że zwijałam się w głębek na ziemi dosłownie nie miałam siły iść do łazienki.Jak go dostałam od razu przeszło i normalny okres dostałam dopiero wieczorem, Też nie chce myśleć co to mogło być bo aż skóra cierpnie. pociesza mnie fakt, że dzień wcześniej robiłam test i wyszedł negatywnie.

Neta, Koriadner - nie Clo, na Femarze jade od dziś! strasznie ma dużo negat, dolegliwości, i nie wiem czy od tego czy od remontu u sasiadów tak mnie napiernicza głowa ostro..! Mam nadzieje ze pomoże dałam 90 pln! za 10 tabletek!
Neta a ty bierzesz teraz clo?

Castagnus - na co jest?

JA w ubuegłym cyklu DUphaston brałam i teraz jak @ dostałam to dziewczyny, ból brzucha do wytrzymania bez brania tabsów przeciwbólowych! także jestem zaskoczona!

-kasieczek- o castagnusie pisałam kilka postów wcześniej sprawdź sobie :) ogólnie na dolegliwości PMS, obniża prolaktynę, reguluje gospodarke hormonalną, lek ziołowy, bez recepty,

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry