reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki styczniowe 2013

reklama
Witamy nowa staraczke:-)

Neta
i Mjaa nigdy wcześniej nie miałam tarczycy, a co do objawów to nie wiem, zawsze u każdej z nas coś by się znalazło... wiec.... Wróciłam od lekarza, wybłagałam wręcz
realmad2.gif
skierowania na krew, cukier, i mocz, na własna rękę zrobię TSH, toksoplazmozę progesteron, i prolaktynę.Kobietki o czymś jeszcze zapomniałam?? Plis poradzcie
wink2.gif

Z wynikami polecę do gina (wizyta 05/02).

Zdrowa ciąża

diagnostyka laboratoryjna w planowaniu ciąży i w jej przebiegu

Standardowe badania laboratoryjne przeprowadzane w czasie ciąży:

• morfologia krwi – wykrywanie niedokrwistości
  • analiza moczu – wykrywanie zaburzeń funkcjonowania układu moczowego
  • glukoza we krwi – na czczo i po obciążeniu glukozą – profilaktyka cukrzycy
  • odczyn VDRL i antygen HBs – badania epidemiologiczne
  • grupa krwi z czynnikiem Rh
  • badania cytologiczne
Uzupełniające badania, które mogą być też wykonane przed zajściem kobiety w ciążę:

• kreatynina, mocznik, białko
  • oznaczenie alloprzeciwciał anty-Rh
  • TSH
  • Toxo IgG/IgM
  • Chlamydia IgG
  • parametry krzepliwości krwi (ATTP, PT, INR)
  • badania prenatalne – kobiety po 35/37 roku życia

Analizy lekarskie w chorobach tarczycy u kobiet ciężarnych
Nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy w czasie ciąży może być przyczyną patologii ciąży lub nieprawidłowego rozwoju psychoruchowego i mniejszej sprawności intelektualnej dziecka. Przedzajściem w ciążę lub w jej trakcie wskazane jest zbadanie poziomu TSH we krwi. Gdy rodzinnie występowały choroby tarczycy szczególnie u kobiet, wskazane jest też oznaczenie poziomu FT4.Wczesne wykrycie zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy umożliwia włączenie odpowiedniego postępowania medycznego. Standardowe badania laboratoryjne w kierunku nadczynności i niedoczynności tarczycy:​

• TSH
  • FT4
  • FT3

Na badania hormonów tarczycy pacjentka powinna zgłosić się do laboratorium rano, niekoniecznie na czczo. Jeśli przyjmuje jakieś leki, powinna zażyć je dopiero po pobraniu krwi.

Skopiowane z laboratorium gdzie ja robię badania :) Aczkolwiek mnie gin powiedziała, że mam zrobić tylko morfologie, mocz, moje badania nerkowe :)

szyszunia tyle badan na poczatek chyba wystarczy :tak: A hormony bedziesz robila z obciazeniem\ w konretnym dniu cyklu czy ta po prostu>??

anamef moze jednak @ nie przyjdzie?? :happy:

beans ja tez mam caly arsenal.. z mezem sie smiejemy ze gorzej to juz tylko po siedemdziesiatce bedzie :-)
Neta nie wiedzalam o tym wiesolku...myslalam ze dziewczyny biora go glownie na lepszy sluz plodny :sorry:

kasieczek a na czym stymulacja bedzie polegala? CLO?

kupilam ten Castagnus wzielam czekam na cud :-D

koriander no masz rację, że na poprawę śluzu jest wiesiołek, jednak poza tym ma on też takie właściwości, że mógłby sprowokować skurcze i poronienie, dlatego po owulacji trzeba odstawić.
Ja mam jeszcze taki preparat : MACA+bioselen. Mogą go brać i kobiety i mężczyźni, zwłaszcza, że selen jest dobry na plemniki.

kasieczek CLO bierzesz? Też to przerabiałam w ubiegłym roku, zresztą na tym zaszłam.

Witam Wszystkie Panie :-) Nie było mnie parę dni a tu tyle lektury huhu :-)
Fajnie, że jest nas więcej i mam nadzieję, że w niebawem pojawią się jakieś radosne nowiny :)

U mnie @ jak ta lala (wręcz mam wrażenie, że się wykrwawię - może jednak coś było tylko się wypłukuje, ale nie myślę o tym). W ogóle chyba podejdę do tematu jako do dobrej zabawy (mąż odstresowany bo już przerywańca nie trzeba stosować ;-)) a co będzie to będzie :-)

I wszystkim życzę dobrej zabawy albo dobrej nowiny na Walentynki :-)

Dzięki za miłe powitanie :-)
Ja też przy ostatnim @ miałam takie wrażenie, normalnie masakra, a zwykle mam raczej umiarkowane krwanienia. Zwykle też bóle mam takie, że owszem czuje, ale nie potrzebuję żadnych wspomagaczy, a tym razem jeszcze po wzięciu 2 Ibupromów max jeszcze się z godzinę męczyłam :-(
Swoją drogą ból przy ostatniej owulacji też miałam masakryczny, zwykle po prostu tylko czuję, że coś się dzieje, a tym razem nie, bolało mocno i w sumie aż zaczęłam sobie nadzieję robić, że to może dlatego, że tym razem wyjdą później dwie kreseczki na ciążowym, a tu nic tylko ten masakryczny, mega bolesny @ przyszedł.
Też życzę wszystkim dobrej zabawy albo dobrych nowin w te walentynki!

Dzięki za miłe powitanie :-)
Ja też przy ostatnim @ miałam takie wrażenie, normalnie masakra, a zwykle mam raczej umiarkowane krwanienia. Zwykle też bóle mam takie, że owszem czuje, ale nie potrzebuję żadnych wspomagaczy, a tym razem jeszcze po wzięciu 2 Ibupromów max jeszcze się z godzinę męczyłam :-(
Ja podobnie miałam w przedostatnim cyklu. Najpierw okres spóźnił się po raz pierwszy o 3 dni, ponieważ tyle to jeszcze norma nie przejełam się zbytnio ( smutek oczywiście był) tylko że mój okres ( rano) trwał 1o minut, krwawiłam strasznie a bolało tak że zwijałam się w głębek na ziemi dosłownie nie miałam siły iść do łazienki.Jak go dostałam od razu przeszło i normalny okres dostałam dopiero wieczorem, Też nie chce myśleć co to mogło być bo aż skóra cierpnie. pociesza mnie fakt, że dzień wcześniej robiłam test i wyszedł negatywnie.

Neta, Koriadner - nie Clo, na Femarze jade od dziś! strasznie ma dużo negat, dolegliwości, i nie wiem czy od tego czy od remontu u sasiadów tak mnie napiernicza głowa ostro..! Mam nadzieje ze pomoże dałam 90 pln! za 10 tabletek!
Neta a ty bierzesz teraz clo?

Castagnus - na co jest?

JA w ubuegłym cyklu DUphaston brałam i teraz jak @ dostałam to dziewczyny, ból brzucha do wytrzymania bez brania tabsów przeciwbólowych! także jestem zaskoczona!

-kasieczek- o castagnusie pisałam kilka postów wcześniej sprawdź sobie :) ogólnie na dolegliwości PMS, obniża prolaktynę, reguluje gospodarke hormonalną, lek ziołowy, bez recepty,

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry