reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
reklama
Ja tego bobo test też obstawilam za negatyw. Ja w cienie nie wierze . Dla mnie pozytyw bedzie jak zobaczę kreskę nie cienie :) testowalas dziś?
Nie ale kupiłam dzisiaj test ale tak się boję go jutro zrobić, obawiam się że będzie biel :(

Migdalove ja na tel nic nie widzę ale zaraz odpalę kompa bo właśnie wróciłam do domu. 3mam kciuki żeby to była ciąża :**

a ja mam takie pytanie... u mnie nawet nie mowi sie o takich badaniach jak prenatalne zwlaszcza ze nie mialam poronien skonczylam 30lat w tym roku i tak sie zastanawiam bo widze ze dziewczyny ok 11-14tc je robia. co to sa za badania? w tym czasie wiem tylko ze wg planowych usg w ciazy robi sie usg przeziernosci karkowej. u mnie nie ma nawet specjalisty z certyfikatem do takich badan.
Malina czyli nie tylko moje miasto takie zacofane ? Dzięki Bogu bo już myślałam, że jestem jakimś odludkiem ;) badanie prenatalne to nic innego jak USG tylko zdecydowanie bardziej dokładne i robione przez lekarza z certyfikatem czyli przeszedł egzaminy itp oraz to pierwsze powinno zawierać również test Pappa prawidłowo ale u nas lekarze często test Pappa nie zlecają bądź nawet nie informują o prenatalnych właśnie ;) szczerze powiem ci tak badanie prenatalne robić się powinno, ale u mnie w mieście może jedna na 200 kobiet takie badanie robi bo po pierwsze jest u nas w okolicy 50 km jeden tylko lekarz z certyfikatem pierwsze badanie z testem Pappa u niego około 450 zł, drugie 250 i trzecie też 250 chyba, że chcesz zdjęcia to 50 zł dodatkowo

W ciąży obowiązkowe są 3 badania w USG. Badanie genetyczne, czyli tzw. prenatalne w 11-14 tc pozwala określic ryzyko podstawowych trisomii. Można (ale nie trzeba) zrobić test podwójny pappa, czyli badanie krwi+usg lub samo usg. Na podstawie obrazu usg doświadczony specjalista jest w stanie określić jakie jest ryzyko chorób u dzidzi. Musi to być lekarz z certyfikatem FMF, lista takich lekarzy jest oficjalnie dostępna na stronie www FMF. :) osobiście uważam,że przynajmniej USG prenatalne to konieczność, jeśli mamy na uwadze zdrowie naszego dziecka.
Kochana nie jest obowiązkowe jeżeli masz takie życzenie możesz je zrobić prywatnie, a na NFZ tylko w określonych przypadkach

reklama
Do góry