paulina1994
Fanka BB :)
Ja prolaktynę leczę u ginekologaU mnie tsh jest okej właśnie.. Muszę iść z tym do lekarza tylko pytanie ginekolog czy endokrynolog?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja prolaktynę leczę u ginekologaU mnie tsh jest okej właśnie.. Muszę iść z tym do lekarza tylko pytanie ginekolog czy endokrynolog?
moze piszą tak odnosnie cyklow ksiazkowych 28 dniowych gdzie owu przypada na 14dc wtedy 7dpo to bedzie 21dc. Wg mnie najlepiej sugerowac się owu bo kazda z nas ma w innym dc i wtedy policzyc mniej wiecej7dpo.. wiadomo ze 1 czy 2 dni roznicy beda do przyjeciaDziewczyny powiedzcie mi jak to jest z tym progesteronem bo widzę, że jedni piszą 7 dni po owulacji drudzy, że między 21-23 dniem cyklu
Twoja rozpiska to tylko mnie zmartwila;p ja mialam prog badany w 13dpo i był 18.450 a pozniej w 16dpo 18.060... teraz nie wiem nie badam bo biore luteine.My kobiety to lubimy się nakręcać.Znalazłam rozpiskę poziomu progesteronu w poszczególnych tygodniach ciąży i u mnie się zgadza.
Ale proszę o sprowadzenie na ziemie, muszę się ogarnąć bo może jednak przyjść okres.
Zobacz załącznik 897416
W ciąży obowiązkowe są 3 badania w USG. Badanie genetyczne, czyli tzw. prenatalne w 11-14 tc pozwala określic ryzyko podstawowych trisomii. Można (ale nie trzeba) zrobić test podwójny pappa, czyli badanie krwi+usg lub samo usg. Na podstawie obrazu usg doświadczony specjalista jest w stanie określić jakie jest ryzyko chorób u dzidzi. Musi to być lekarz z certyfikatem FMF, lista takich lekarzy jest oficjalnie dostępna na stronie www FMF.a ja mam takie pytanie... u mnie nawet nie mowi sie o takich badaniach jak prenatalne zwlaszcza ze nie mialam poronien skonczylam 30lat w tym roku i tak sie zastanawiam bo widze ze dziewczyny ok 11-14tc je robia. co to sa za badania? w tym czasie wiem tylko ze wg planowych usg w ciazy robi sie usg przeziernosci karkowej. u mnie nie ma nawet specjalisty z certyfikatem do takich badan.
tak czytam sobie i widze ze te przeziernosc karkowa nazywaja badaniem geneycznymW ciąży obowiązkowe są 3 badania w USG. Badanie genetyczne, czyli tzw. prenatalne w 11-14 tc pozwala określic ryzyko podstawowych trisomii. Można (ale nie trzeba) zrobić test podwójny pappa, czyli badanie krwi+usg lub samo usg. Na podstawie obrazu usg doświadczony specjalista jest w stanie określić jakie jest ryzyko chorób u dzidzi. Musi to być lekarz z certyfikatem FMF, lista takich lekarzy jest oficjalnie dostępna na stronie www FMF.osobiście uważam,że przynajmniej USG prenatalne to konieczność, jeśli mamy na uwadze zdrowie naszego dziecka.
Lekarz prowadzacy jesli nie ma certyfikatu powinien sam dac ci namiary do lekarza ktory ma odpowiednie kwalifikacje do wykonania badan prenatalnych.tak czytam sobie i widze ze te przeziernosc karkowa nazywaja badaniem geneycznym
cyt. "Pomiar NT (Nuchal Translucency) jest bardzo ważną częścią badania USG genetycznego, wykonywanego przed 14. tygodniem ciąży."
i widze ze jest to obowiazkoe USG tylko tak sie zastanawiam bo u mnie wykonuja je ginekolodzy bez certyfikatu.. w miescie nie ma zaden. a nikt o tym glosno nie mowi, ja nawet nie sadzilam ze to usg jest tak wazne, bylam przekonana ze je kazdy ginekolog prowadzacy moze robic z pelna odpowiedzialnoscia..