reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
reklama
No właśnie... ja też miałam mega dylemat, chociaż mój lekarz był z tych,którzy nie bali się prowadzić ciąży na metformaxie. Do 10t brałam, później zmieniłam lekarza na położnika,który pracuje w szpitalu, w którym chce rodzić i on kazał odstawić. Ja się tyle naczytałam,że na własną rękę do 12t brałam 1 tabletkę zamiast dwóch, a teraz już odstawiłam. Póki co jest wszystko ok, a jutro zaczynam 15tc :)
Ogólnie na zachodzie to jest normalne,że prowadzi się ciążę na metformaxie jak są do tego wskazania. U nas w Polsce netformina jest zarejestrowana jako lek, a jak wiadomo, leki należy w ciąży jak najbardziej ograniczyc. Szczerze? Myślę,że rób jak Ci serce podpowiada,żebyś nie miała później pretensji do lekarza.
Dziewczyny mam odstawić metformax? ;o Lekarz, że mam odstawić a ja się boję bo się już naczytałam, że można poronić przez to i że lepiej nie odstawiać
Kurcze dziewczyny, słuchajcie co mowi wam lekarz! Jak mowi, ze odstawic, to odstawic a nie brac na wlasna reke!! Ja brałam do 10 tc jakos, poprzedni gin powiedzial, ze bede brac do 20 tc, a nowy ze mam odstawic i koniec. Posluchalam lekarza, uktorego zdecydowalam sie prowadzic ciaze i nic nie sie stalo, jestem w 25 tc i dziecko ma sie dobrze. Nie robcie nic z lekami na wlasna reke, naprawde... Lekarze wiedza, co robią.

A i jeszcze ja tez sie wtedy naczytalam o odtsawieniu metforminy a poronieniu. Powiedzialam o tym nowemu lekarzowi, a on stwierdzil, ze jak chce prowadzic ciąże przez internet i sluchac wujka google a nie jego, to moj wybor. Dosadne, ale podziałało.

Trzasnę cię kiedyś. Powtorze to raz jeszcze. widzialas moje temp?
najwyzsza 36.5 i to juz po stronie zielonych kropek... a niebieskie 36.4 i wydawaloby sie ze moze byc niski prog ale nie bo 18 to nie jest tragedia.. minimum normy jest 11. choc wezme do lekarza moje wyniki to nie sądzę by mnie wspomagal ale kto wie?:)

Bratowa w szpitalu miala robione usg niedawno i robil jej moj lekarz :D
wyglada na to ze tym razem dzidzia zdrowa i bardzo dokladnie zbadane serduszko ktore nie wykazuje zadnych nieprawidlowosci.
po podaniu lekow na wstrzymanie skurczy czuje duza zmiane.
jeszcze tylko jutro dostanie drugi zastrzyk na plucka dla dziecka i mozliwe ze wyjdzie szybciej do domu.
Po prostu jakoś trudno mi uwierzyć przez te bóle, że się udało. ;)

@Dagaa11 z Twoim dzieciątkiem bylo/jest wszystko dobrze, to cudownie słyszeć i naprawdę się cieszę. Ale niestety nie zawsze się to tak kończy. Naczytałam się zagranicznych artykułów naukowych, nie udowodniono nigdzie szkodliwości działania metforminy, natomiast poronienia z odstawienia już tak. Skonsultowalam swoje przemyślenia oczywiscie z tym ginem i powiedział,że większa szkodę mogę zrobić stresując się tym,że odstawiłam niż braniem dalej metformaxu,dlatego dla spokoju ducha moge sobie brać ta jedną tabletkę,jeśli mnie to uspokoi.

Gratuluję wyraźnych krech :)

Ja po wizycie. Dostałam skierowanie na badania i ten gin uważa, że testy owulacyjne można sobie o kant pupy rozbić ;) mi powiedział, że dziś śluz płodny także będę probowac

Kasieńka czy Ty rodzilas może w 2014?
Czyli co Twoj gin uwaza ze nie warto stosowac testow owu?
Nie ja nie rodzilam. Synek jest z kwietnia 2012.

reklama
A który u Ciebie dc?
Dlatego ja po swoim przypadku gdzie też myślałam że jesteśmy z Mają bezpiecznie wolę poczekać :) bo jak teraz była taka sytuacja to prawdopodobieństwo duże że i następnym razem tak będzie tym bardziej jakbym wcześniej zaszła w ciąże

No to na pewno ja też bym nie ryzykowala, ale jeszcze jest kwestia samego zajscia w ciążę nikt nie powiedział że będzie tak pięknie i już zaraz zajde może to się stac i za pół roku :) na razie sobie żyjemy że co będzie to będzie wątpię że szybko się uda ;p
Nie robię testów owulacyjnych nie mierze temperatur ani nic nie sprawdzam chyba powinnam być już po owulacji zostaje mi poczekać na okres który powinien być 31.08/01.09 :)

Do góry