paulina1994
Fanka BB :)
Nie wszędzie jeszcze niestetyHmmm... a to lekarza nie wysyłanod razu do ZUS elektronicznie?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Nie wszędzie jeszcze niestetyHmmm... a to lekarza nie wysyłanod razu do ZUS elektronicznie?
zaswiadczenia lekarskie sa w PUE widoczne ale musi byc zwolnienie papierowe z podstawa naliczenia zasilku chorobowego a to wysyla ksiegowy.
Mnie przy owu czasami tak boliDziewczyny czy to normalne żeby bolał mocno jajnik? Dzis nawet zakaszlec nie potrafiłam bo taki ból. Później przestawało i przy szybkim ruchu znowu bolał. Nigdy tak nie miałam :/
Ktory masz dc ?Dziewczyny czy to normalne żeby bolał mocno jajnik? Dzis nawet zakaszlec nie potrafiłam bo taki ból. Później przestawało i przy szybkim ruchu znowu bolał. Nigdy tak nie miałam :/
Tak mi powiedziała pani doktor, że jeśli nie będzie miała podkładki tzn wyników to zus cofnie mi zasiłek mimo zwolnienia czy jakoś tak.Jeżeli lekarz wystawia zwolnienie to nie ma możliwości wystawienia go bezpodstawnie, nie ma takiego czegoś, jeżeli lekarz wystawia L4 to wystawia na konkretną chorobę jelitowka, depresja czy cokolwiek innego! Jeżeli by wystawił zwolnienie bezpodstawnie to szybko by stracił swój stołek [emoji4] Zgadza się, że powyżej danego okresu wypłaca ZUS, ale to do momentu zatrudnienia wynagrodzenie wypłaca pracodawca, w później te kilka dni które zostaje wypłaca ZUS, po drugie ile zatrudnia pracowników twoja firma ? Bo tylko małe firmy do bodajże do 20 osób w ten sposób działają, a jeśli firma zatrudnia większą ilość osób to firma wypłaca pieniądze, a później rozlicza się z ZUSem i ciebie to nie interesuje
A u mojego ginekologa w przychodni wysyłają elektronicznie i nie dawaja żadnego potwierdzenia ani nic wszystko się odbywa bez ingerencji pacjentaHmmm.... ja nie dostałam teraz takiego tradycyjnego zwolnienia tylko wydruk ZLA z pieczątka lekarza i ten druk dałam kadrowej
ZUS oczywiście ma prawo cofnąć zwolnienie, ale tylko podczas komisji lekarskiej, nie ma czegoś takiego jak wystawienie zwolnienia bez podkładki ? To pytanie dlaczego wystawia ci zwolnienie ? Skoro jesteś zdrowa to możesz chodzić do pracy i nie dostajesz zwolnienia loczgicznie myśląc ? Jeśli jest coś nie tak źle się czujesz itp lekarz ma prawo wystawiać ci L4, jeśli oczywiście lekarz rodzinny wystawia zwolnienie od miesiąca, a nie jest w stanie stwierdzić czy coś ci dolega czy nie i nie leży to już w jego kompetencjach ma prawo odmówić wystąpienia dalszego L4Tak mi powiedziała pani doktor, że jeśli nie będzie miała podkładki tzn wyników to zus cofnie mi zasiłek mimo zwolnienia czy jakoś tak.
No i właśnie na tej podstawie odmówiła mi dalszego zwolnienia, bo już dostałam od niej 30 dni zwolnienia. Powiedziała, że może mi wystawić zwolnienie właśnie jak zrobię badanie bo ona wie, że przy tych lekach źle się czuję itp ale więcej niż 30 dni nie może mi wystawić a nawet jak wystawi to cofną zwolnienie. Z rodzinnym juz nie będę kombinować. Albo złożę wniosek o urlop bezpłatny albo wypowiedzenie.ZUS oczywiście ma prawo cofnąć zwolnienie, ale tylko podczas komisji lekarskiej, nie ma czegoś takiego jak wystawienie zwolnienia bez podkładki ? To pytanie dlaczego wystawia ci zwolnienie ? Skoro jesteś zdrowa to możesz chodzić do pracy i nie dostajesz zwolnienia loczgicznie myśląc ? Jeśli jest coś nie tak źle się czujesz itp lekarz ma prawo wystawiać ci L4, jeśli oczywiście lekarz rodzinny wystawia zwolnienie od miesiąca, a nie jest w stanie stwierdzić czy coś ci dolega czy nie i nie leży to już w jego kompetencjach ma prawo odmówić wystąpienia dalszego L4
To fakt jeśli ciągniesz od rodzinnego L4 na złe samopoczucie to 30 dni to i tak już naprawdę dużo i ma prawo odmówić dalszego wystawiania L4, ale musisz albo zachować okres wypowiedzenia i wtedy musisz pracować jeśli nie pokryjesz tego zwolnieniem, albo się dogadać że podpiszą ci wypowiedzenie za porozumieniem stron z dnia na dzieńNo i właśnie na tej podstawie odmówiła mi dalszego zwolnienia, bo już dostałam od niej 30 dni zwolnienia. Powiedziała, że może mi wystawić zwolnienie właśnie jak zrobię badanie bo ona wie, że przy tych lekach źle się czuję itp ale więcej niż 30 dni nie może mi wystawić a nawet jak wystawi to cofną zwolnienie. Z rodzinnym juz nie będę kombinować. Albo złożę wniosek o urlop bezpłatny albo wypowiedzenie.