reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
reklama
Czemu możesz o pieniądzach zapomnieć nie rozumiem ?
Jeśli wezmę kolejne zwolnienie a nie będę miała teraz wyniku angiografii ZUS nie wypłaci mi zasiłku bo będzie to zwolnienie bez podstaw. Bo od 33 dni zwolnienia zasiłek jest wypłacany przez ZUS, po drugie na 1 września już potrzebne jest mi wynagrodzenie a powyżej 33 dni zwolnienia pracodawca nie wypłaca a zasiłek mogę dostać dopiero pod koniec września i tak to wygląda. Spróbuję przez koordynatora przekazać wniosek o urlop bezpłatny.

Ekspertki moje kochane!!! mam pytanie.
jestem juz zalamana bo historia sie powtarza za kazdym l4.
moja firma zatrudnia ponizej 21 pracownikow i ciagle uzeram sie zusem. kazde l4 po wykorzystaniu 33dni wyplaca zus.
13 lipca bylam na zwolnieniu do 21 i od 22 do 31. Moja firma twerdzi ze wyslala zwolnienia do ksiegowego bo biuro ksiegowe jest w Poznaniu. Dzwonilam do ksiegowego 1 sierpnia bo w Zus-ie nadal nie bylo moich dokumentow i ksiegowy potwierdzil ze nie wyplynelo do niego zadne zwolnienie lekarskie. dodam tylko ze w moim tel wszystkie rozmowy sa nagrywane. Zadzwonil ksiegowy 3 sierpnia ze zwolnienia doszly, wypisze co musi i wysyla.
Dzwonie do Zus-u nadal nic nie maja. Dzis uderzylam zas do ksiegowego ktory uwaga podal mi date wyslania zwolnien 25 lipca... ups się pan lekko wkopal bo wczesniej twierdzil ze 3 sierpnia je dopiero dostal. Dzwonie dzis do Zus i mowie znow jak sprawa wyglada ze niby 25 lipca byly wyslane.. z Poznania do Gorzowa Wlkp. poczta 3tyg nie idzie. Pan uprzejmie poinformowal ze nie maja zadnych dokumentow w formie papierowej ani elektronicznej. Firma wyplacila mi ynagrodzenie za czas przed zwolnieniem... minal miesiac i nadal nie mam kasy. Co ja moge zrobic? moge gdzies to zglosic? przeciez tak byc nie moze. ja mam obowiazek druk ZLA dostarczyc w ciagu 7 dni... pracodawca i ksiegowy nie sa ograniczeni czasowo ale maja zrobic to jak najszybciej.. w moim wypadku minal ponad miesiac.. czy to mozna uznac za termin jak najszybciej?

Hmmm... a to lekarza nie wysyłanod razu do ZUS elektronicznie?

Ja teraz też nie wiem co robić...Chcę dostać pensję gdzie byłam na l4 na czas tzn jeszcze od pracodawcy, do poniedziałku mam zwolnienie i czas ciągłych zwolnień to 30 dni. Pani doktor powiedziała mi, że nie może mi za bardzo przedłużyć zwolnienia bez podkładki jakim byłby wynik badania, a na angiografie jestem zarejestrowana na grudzień na CITO, to i tak wcześnie bo bez Cito miałabym na lutego. I teraz tak, jak da mi zwolnienie dalej to wypłaca mi już ZUS ale może też cofnąć zasiłek. Do pracy nie wrócę choćbym chciała, bo po 1 kierownik nawet sam kazał już ciągnąć zwolnienie do końca umowy a po drugie teraz nie mam tam dojazdu... I czy jak nie będę miała l4 to czy mnie nie zwolni dyscyplinarnie jak nie przyjdę do pracy tych 10 ostatnich dni...

Migdalove, jak masz problemy zdrowotne to po zakończeniu pracy, w sensie jak kończy Ci się umowa czy tan rozdstajesz się z pracodawca to zwolnienie lekarskie możesz ciągnąć nawet do pol roku. Podajesz tylko NIP pracodawcy a pieniądze wypłaca Ci ZUS

Dziewczyny czy to normalne żeby bolał mocno jajnik? Dzis nawet zakaszlec nie potrafiłam bo taki ból. Później przestawało i przy szybkim ruchu znowu bolał. Nigdy tak nie miałam :/

Jeśli wezmę kolejne zwolnienie a nie będę miała teraz wyniku angiografii ZUS nie wypłaci mi zasiłku bo będzie to zwolnienie bez podstaw. Bo od 33 dni zwolnienia zasiłek jest wypłacany przez ZUS, po drugie na 1 września już potrzebne jest mi wynagrodzenie a powyżej 33 dni zwolnienia pracodawca nie wypłaca a zasiłek mogę dostać dopiero pod koniec września i tak to wygląda. Spróbuję przez koordynatora przekazać wniosek o urlop bezpłatny.
Jeżeli lekarz wystawia zwolnienie to nie ma możliwości wystawienia go bezpodstawnie, nie ma takiego czegoś, jeżeli lekarz wystawia L4 to wystawia na konkretną chorobę jelitowka, depresja czy cokolwiek innego! Jeżeli by wystawił zwolnienie bezpodstawnie to szybko by stracił swój stołek [emoji4] Zgadza się, że powyżej danego okresu wypłaca ZUS, ale to do momentu zatrudnienia wynagrodzenie wypłaca pracodawca, w później te kilka dni które zostaje wypłaca ZUS, po drugie ile zatrudnia pracowników twoja firma ? Bo tylko małe firmy do bodajże do 20 osób w ten sposób działają, a jeśli firma zatrudnia większą ilość osób to firma wypłaca pieniądze, a później rozlicza się z ZUSem i ciebie to nie interesuje

reklama

Napisałam Ci na priv

Do góry