reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Ja tak miałam przed poronieniem. Bolały zawsze, potwornie. Po poronieniu w ogóle ich nie czułam, nawet nie rosły przed @. Lekarz mówił,że to kwestia mocno indywidualna i faktycznie związane jest z hormonami.
A badałaś sobie wtedy coś może, czy samo wróciło do normy po paru cyklach ?
U mnie jeszcze się cykl skrócił z 28 dni idealnie jak w zegarku od lat, do 26 dni 3 mies temu, a teraz 24 dni od 2 cykli.

reklama
Ja tak miałam przed poronieniem. Bolały zawsze, potwornie. Po poronieniu w ogóle ich nie czułam, nawet nie rosły przed @. Lekarz mówił,że to kwestia mocno indywidualna i faktycznie związane jest z hormonami.
U mnie np jest tak, że piersi zawsze puchną jak coś się dzieje, czy to miesiączka itp, teraz po poronieniu w ogóle mi szaleje wszystko, po tym miałam dalej bóle macicy i teraz jak dostałam @ po poronieniu, przyszła bardzo szybko w 20dc to wg nie wiedziałam co się dzieje ze mną ;o Wszystkie objawy na raz, zaczęłam podejrzewać nawet torbiel albo owulacje bo organizm dawał dziwne sygnały, śluz płodny się pojawił a przyszła @

A badałaś sobie wtedy coś może, czy samo wróciło do normy po paru cyklach ?
U mnie jeszcze się cykl skrócił z 28 dni idealnie jak w zegarku od lat, do 26 dni 3 mies temu, a teraz 24 dni od 2 cykli.
Po poronieniu czekałam aż się cykle wyregulują, bo wcześniej idealnie 28 dni zawsze, a po, różnie.. 30-34 dni. Nie zdążyłam zbadać hormonów, bo zaszłam w ciążę i teraz bolą cały czas :D

Problem jest wtedy kiedy bolą, jest to PMS a PMS to zaburzenie hormonów przed @. ;) Być może w tym cyklu jest u ciebie wszystko ok. :)
Mnie zawsze bolały, a ostatnio tak, że myślałam, że coś jest nie ok. Oprócz tego miałam też plamienia 2 dni przed @ zawsze. Badałam hormony w fazie lutealnej i wszystko było ok. Poza TSH, już myśle czy tarczyca nie namieszała.

Mnie zawsze bolały, a ostatnio tak, że myślałam, że coś jest nie ok. Oprócz tego miałam też plamienia 2 dni przed @ zawsze. Badałam hormony w fazie lutealnej i wszystko było ok. Poza TSH, już myśle czy tarczyca nie namieszała.
"Zdaniem lekarzy napięcie przedmiesiączkowe (PMS, z ang. premenstrual syndrome) głównie wywołują zaburzenia hormonalne związane z cyklem płciowym kobiety. W pierwszej połowie cyklu rośnie poziom estrogenów, w drugiej zaś stale wzrasta poziom progesteronu. Jeżeli organizm produkuje za mało progesteronu, dochodzi do zachwiania równowagi hormonalnej, pojawiają się przykre objawy. "Każda kobieta ma inne objawy związane z PMSem ale najczęściej są to bóle,obrzęk czy nadwrażliwość piersi. Jeśli nie bolą to znaczy, że albo progesteronu wyprodukował tyle ile trzeba lub po prostu w tym cyklu masz inne objawy PMSu. :)

Plamienia to też objaw niskiego progesteronu. :)

reklama
Do góry