Jotka_
Fanka BB :)
CIASTO POMIDOROWE
Składniki na jedną keksówkę:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
do podania: ¼ cukru pudru, ½ łyżeczki suszonego imbiru lub przyprawy do piernika, odrobina ciepłej wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty, puszysty krem.
Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor. Po tym czasie ostudzić, z podanych składników przygotować lukier i chłodne ciasto oblać imbirowym lukrem. Podawać od razu, najlepiej z czarną herbatą.
Składniki na jedną keksówkę:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
do podania: ¼ cukru pudru, ½ łyżeczki suszonego imbiru lub przyprawy do piernika, odrobina ciepłej wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty, puszysty krem.
Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor. Po tym czasie ostudzić, z podanych składników przygotować lukier i chłodne ciasto oblać imbirowym lukrem. Podawać od razu, najlepiej z czarną herbatą.