NeSSi
Moderatorka
Znalazłam coś takiego:Dziewczyny, czy któraś robiła badanie dhea i miała nadmiar?
Bo mi wyszedł wynik 20 ng/ml przy normie do 6. I szperam co to może być. Oczywiście sama sobie zrobiłam to badanie, wiec z lekarzem na razie nie mam jak tego skonsultować bo się nie wybieram. Ale może któraś już miała takie wyniki i coś dalej lekarz zalecił badać?
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Co oznacza wynik?
UWAGA: Dla tego oznaczenia nie ustalono standardowych zakresów referencyjnych. Ze względu na to, że wartości referencyjne zalezą od wielu czynników takich jak: wiek, płeć, badana populacja, metoda oznaczenia, wyniki przedstawione jako wartości liczbowe mają różne znaczenie w różnych laboratoriach. Wynik powinien zawierać zakres referencyjny dla konkretnego oznaczenia. Lab Tests Online zaleca, aby pacjent przedyskutował wyniki testu z lekarzem. Dodatkowe informacje na temat zakresów referencyjnych są dostępne w rozdziale Zakresy referencyjne i ich znaczenie.
Prawidłowy poziom DHEAS przy jednoczesnym prawidłowym poziomie androgenów może wskazywać na prawidłową funkcję nadnerczy. W rzadkich przypadkach guza lub raka nadnerczy, niewydzielających hormonów, stężenie DHEAS może być prawidłowe. W zespole policystycznych jajników stężenie DHEAS może być podwyższone lub prawidłowe, ponieważ choroba ta jest zazwyczaj związana z wytwarzaniem androgenów (przede wszystkim testosteronu) przez jajniki.
Podwyższone stężenie DHEAS może wskazywać na obecność guza kory nadnerczy, raka nadnerczy lub na rozrost nadnerczy. Zwiększone stężenie DHEAS nie stanowi rozpoznania konkretnej choroby; zazwyczaj oznacza konieczność wykonania dalszych badań mających na celu wykrycie przyczyny zaburzeń hormonalnych.
Niskie stężenie DHEAS może być spowodowane nieprawidłową funkcją nadnerczy lub niedoczynnością przysadki, kiedy obniżeniu ulega stężenie hormonów przysadki regulujących wytwarzanie i wydzielanie hormonów nadnerczy.
Nadmierny wzrost stężenia DHEA w surowicy następuje również po stymulacji ACTH, czyli hormonem adrenokortykotropowym, wydzielanym przez przysadkę mózgową.
Link do: DHEA i DHEA-SO4 - przebieg badania, normy, znaczenie diagnostyczne
''Wynik jest podwyższony ale żeby móc się wypowiedzić trzeba znać również stężenie wolnego testosteronu, objawy i zażywane leki. Polecam wizytę u endokrynologa. Być może wynik nawet nie wiąże się z jakąkolwiek patologią''