reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

reklama
Babeczki czy któraś z Was stosowala żel conceive plus to jest żel ponoć ułatwiający zajście w ciążę w przypadku niezbyt dobrego śluzu ? Zastanawiam się nad nim bo moja kuzynka która rok nie mogła zajść w ciążę twierdzi ze dzięki niemu jej się udało w pierwszym cyklu nie wiem może się na niego skuszę napewno Nie zaszkodzi ? [emoji5]

Ja stosuje od 3 cykli i d.pa [emoji12] tak jak i polecone przez moja gin saszetki Inofolic.. teraz odstawiłam wszystko! Muszę wrzucić na luz [emoji6] może u kuzynki to czysty przypadek, a może faktycznie tak na nią zadziałał. Warto stosować jeżeli masz mało śluzu bo to jedyny żel, który nie zabija plemników, a pomaga im " dotrzeć do celu" [emoji6]

@Lanvin, mam z philipsa podobny azzur i polecam [emoji6]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Też chciałam małą różnicę wieku a się robi coraz większa i nie wiadomo nawet czy kiedykolwiek jakieś rodzeństwo będzie.

Co do żelazka mam Philips azur ileśtam takie za 300coś zł - jest super

A kwas foliowy biorę od starań, czyli już prawie 2lata a właściwie mix kwasu foliowego i folianu. Teraz czekam aż mi przyjdzie czysty folian. Plus jem sporo zielonych warzyw liściastych.

Jak podjęłam decyzję o drugim to szliśmy na żywioł i nawet nie myślałam o ciąży i w sumie w 3 cyklu starań mi się udało :) więc to wszystko wydaje mi się że kwestia myślenia. Trzeba wyluzować i co ma być to będzie ;)

Napisane na LG-H440n w aplikacji Forum BabyBoom

Już po wizycie. Nowy doktor bardzo miły. Powiedział że możemy zacząć się starać. Jeśli tylko pojawia się 2 krechy natychmiast się do niego zgłosić. Wtedy da jakieś sterydy i coś tam jeszcze na podtrzymanie. Zapisał mi jeszcze lek na obniżenie prolaktyny. Zwiększył dawkę eutyrox z25 na 50. Powiedział że on tu nie widzi problemu z zachodzeniem tylko z donoszeniem. Mam iść do gin ma nfz załatwić skierowanie na badania genetyczne. Któraś miała robione? Ogólnie z wizyty jestem zadowolona :-) nowa nadzieja we mnie wstąpiła.

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Już po wizycie. Nowy doktor bardzo miły. Powiedział że możemy zacząć się starać. Jeśli tylko pojawia się 2 krechy natychmiast się do niego zgłosić. Wtedy da jakieś sterydy i coś tam jeszcze na podtrzymanie. Zapisał mi jeszcze lek na obniżenie prolaktyny. Zwiększył dawkę eutyrox z25 na 50. Powiedział że on tu nie widzi problemu z zachodzeniem tylko z donoszeniem. Mam iść do gin ma nfz załatwić skierowanie na badania genetyczne. Któraś miała robione? Ogólnie z wizyty jestem zadowolona :-) nowa nadzieja we mnie wstąpiła.

Ja miałam

Super Kochana! To teraz zabierać się do roboty :) mocno trzymam kciuki :)

reklama
Miałaś skierowanie? Długo czekałas?

U mnie poszło skomplikowanie. Bo skierowanie dostała moja córka (wcześniak, hipotrofia, niskorosłość i kilka dysmorfii w tym zrośnięte palce stóp 2 i 3) a my z mężem przy okazji. Termin na "za rok", przyspieszony przez kardiologa i się skrócił do pół roku. Wtedy byłam po 3 stratach plus poród przedwczesny z hipotrofią i stanem przedrzucawkowym. Mimo że 3 poronienia to już wskazanie do badania genetycznego na NFZ, zbadali tylko córkę. Wyszła jej translokacja. Ponieważ taka wada rzadko zdarza się że novo to zbadali i nas. Badanie podstawowe czyli kariotyp- bada tylko największe wady, czyli te w chromosomach. Pół roku termin dla córki, potem 8mcy czekania na wynik, potem pół roku na nasze badanie i 5-6mcy na wynik- ma być lipiec-sierpień.
Translokacje to częsta przyczyna poronień. Jeśli ja lub mąż mamy, to jest loteria czy jeszcze jakaś ciążę donoszę i jak donoszę to czy dziecko będzie zdrowe, względnie zdrowe czy chore i jak. Nie będę się wdawać tu w szczegóły biologiczne ;)
Mój ginekolog że względu na moje straty i stan przedrzucawkowy w ciąży zlecił jeszcze badania szczegółowe. Można je zrobić na NFZ, ale nie każdy genetyk chce i znowu to czekanie. To badania w kierunku trombofilii wrodzonej, problemów z przyswajaniem syntetycznego kwasu foliowego- te mutacje mogą być przyczyną poronień, ale nie muszą- czyli jedne osoby z tymi mutacjami nie mają problemów, inne ronią a inne rodzą dzieci z wadami.
Ja te badania zrobiłam prywatnie. Wyszła mi mutacja w jednym z tych genów. Ale jeśli któreś z nas ma tę translokacje, co córka to raczej to jest przyczyna i nic z tym nie zrobimy.
Natomiast te mutacje co robiłam prywatnie, to w ciąży wskazanie (i znowu nie dla każdego genetyka i ginekologa, bo zwykle trzeba mieć jeszcze złe markery krwi na sos i/lub trombofilii) do acard i heparyny. Mój ginekolog mi je da. Acard już biorę przy staraniach, a od testu heparyna.
Ja na promocji te badania genetyczne robiłam (200zl dałam, normalnie ok. 700-1000zl) tzw. Panel poronienia nawykowe. Można zamówić na invicta lub testdna. Przychodzi zestaw, plujesz i odsylasz do nich, a oni przysyłają wynik i wskazówki.
Ja miałam badane dwie mutacje w genie mthfr, proakceleryne, protrombiny. Dobrze jest jeszcze sprawdzić czynnik v leiden i pai1.

A żeby skrócić drogę to iść prywatnie do genetyka, który pracuje też na NFZ w poradni genetycznej, to wtedy magicznie terminy z roku robią się na za miesiąc. Z tymże mówię wcale nie musi chcieć zrobić tych badań na nfz

Do góry