Dzięki
Wiesz co, ja bylam w ciązy raz, ale poroniłam - poronienie zatrzymane, rozwoj zatrzymany na etapie 7tc. Nie mialam żadnych mdłości, suplementy ktore biore nie wywoluja u mnie zadnych skutkow ubocznych (ktorych bylabym swiadoma). Wtedy bralam chyba inne witaminki - Symnatal pro baby, potem sobie bralam Femibion natal 1, teraz przerzucilam sie na Pregne plus.
U nas tak samo bylo
Jaka masz wartosc homocysteiny? Powinna byc jednocyfrowa do starań, najlepiej ponoc blisko 5.
Badałaś MTHFR?
Ja bym nie badała wit b12, tylko po prostu zaczela suplementować, ale nie Medyn forte - bo widze ze tam zwyczajne postacie witamin, tylko formy metylowe wit B6,B9,B12.
czyli powinnas szukac:
-> B6 w formie metylowej: pyridoxal-5-phosphate a nie Pyridoxin hydrochlorid,
-> B9 w formie metylowej: folian (L-5-Methyltetrahydrofolate) a nie kwas foliowy
-> B12 w formie metylowej: methylcobalamin a nie Cyanocobalamin
ja biore te:
Link do: Doctor's Best, Best Fully Active B Complex, 30 Veggie Caps
na allegro tez je widzialam, ale drozej. tu zamawiam i za tydzien normalna poczta przychodza.
albo te:
Link do: Thorne Research, Methyl-Guard Plus, 90 Veggie Caps
I to wystarczy zeby homocysteina spadala. powoli, ale spada. I to biore non stop.
Różnie sie bierze. Ja od razu np dostalam 2 dziennie.
Ojej, za duze tsh.. nie odpuszczalabym tego. ginowie czasem maja dziwne opinie.. znajdz innego zeby mial rozsadniejsze podejscie do tego, albo rzeczywiscie endokrynolog, ale biegnij prywatnie, nie ma co tracic czasu i ryzykowac...
Poronien nie liczymy (a moze to dobry pomysl, zeby wiedziec kto przez to przechodzil zeby ktos kto ma potrzebe, wiedziala do kogo zwrocic sie z jakims pytaniem... ).
a ktory cykl - to juz kazda inaczej podaje. ja podaje calosciowa liczbe cykli starań - bo staram sie od 3 lat, coprawda bylam chwile w ciazy, ale celu jakim jest dziecko wciaz nie mam. Kotek natomiast chyba podala w tabelce cykle po poronieniu. takze tu chyba roznie jest.
o matko
ale strasznie to przykre..
trzymaj sie mocno