reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Nie moge powiedziec, ze mialam zle dziecinswo. Bylam kochana, mialam zawsze cieplo i pelno w brzuchu. Szkoda tylko, ze rodzice nie widzieli, ze swoim nadskakiwaniem mi robiia wiecej krzywdy niz pozytku. Niestety, mama nadal nie zmienila swojego zachowania, tzn. zmienila troche ale nie sama z siebie ale dlatego, ze ja wymuszam to na niej. Inaczej bym sie udusila w tej relacji. Jest cudowna mama ale musze stawiac jej jasne granice bo szybko o nich zapomina i zanim bym sie obejrzala to bym byla 28-latka ktorej mama zaklada skarpety.
Teraz chyba nie zdziwicie sie czemu w wieku 15 lat z wielka radoscia wybylam do internatu :)

K jest juz prawie 9 lat a ja 5 lat. Widzi doskonale, ze sie nie odnajduje w Holandii i boli go to. Sprawa z praca K nie jest taka prosta. Pracuje dla firmy bedacej podwykonaca Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), cale tzw. Space Business Centre wlacznie z ESA znajduje sie 2km od naszego mieszkania. Cud, miod i orzeszki pod wzgledem lokalizacji i mozliwosci rozwoju K a nie czarujmy sie, on jest glownym zywicielem. W Polsce az takich mozliwosci nie ma. wczoraj jak mu ryczalam w rekaw powiedzial zebym wracala do Polski a on jeszcze troche popracuje w Holandii. Taka prawda, ze to "jeszcze troche" to przynajmniej 2 lata, az spacimy kredyt, z polskiej pensji nie damy rady. Dla mnie kilka lat osobno nie wchodzi w rachube.
Bedziemy myslec jak i kiedy wrocic ale razem no i nie chce aby K poswiecil swoja ciezka prace dla mnie. Chce zeby znalazl w Polsce prace i miasto gdzie bedzie mogl sie dalej rozwijac. Nie chce byc powodem przez ktory musi ze wszystkich swoich marzen zrezygnowac. Zle bym sie z tym czula.

Biedna, mam nadzieje, ze szybko jej przejdzie. [emoji8]

Wiem ale chyba sporo wyjasnilam wyzej :)

Gratuluje! Kreski jak malowane! [emoji7]

Wiekszosc problemow pokonalam sama na studiach. Nie udalo mi sie calkowicie pokonac strachu przed porazka ale udalo mi sie oslabic go. Niestety, depresja cofnela wszystko co wypracowalam, ba, sprawila, ze jest jeszcze gorzej. K nazywa mnie "boidupka" i ma racje. Wiesz kto otwiera u nas listy do mnie? K bo ja ze strachu nie potrafie. To samo jest z mailami, telefonami , smsami. Mecze sie okrutnie ale dzieki K i terapii powolutku ide do przodu :) ostatnio sama list otwworzylam [emoji12] dla Was to pewnie banal a dla mnie ogromny stres i najchetniej bym uciekla na bezludna wyspe.

Na terapie chodze ciagle od ponad roku tylko teraz przez wyjazd do Polszy mialam przerwe.

W sumie to chyba gratuluje :) wreszcie cos sie ruszylo [emoji1377]

No tak, bo Wy mysleliscie, ze zachodzi sie od calowania w usta. Przykro mi, ze sie zawiodlas. Myslalam, ze skoro idziesz do miejsca z tak powaznie i madrze brzmiaca nazwa to zaoferuja Wam cos wiecej niz tylko "Powiadam Wam, bzykajcie sie." I na takich pacanow ida skladki. Zal PL.

Opisalam wyzej :) mam nadzieje, ze wyjasnilam dobrze co i jak :)

Ale sie usmialam [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Prawda, smutna niestety ale prawda.

Witaj i powdzenia [emoji1377]

Eee ale czemu nie na NFZ? [emoji33]

Dzieki :) fajnie, ze sie uczysz w college. Ile musisz tam chodzic aby ukonczyc szkole?

To ja nie wiem gdzies Ty taki znalazlas [emoji12] za 20 zl kupilam z 2 miejscami po przecinku i mierzy temp. w 30 sekund.

A bo dziewczyny przeprowadzily sie na watki ciezarowek i juz tu nie zaglada. Niektore wpadaja co jakis czas przywitac sie i napisac co u nich.

Wspolczuje :( nie daj sie tej wrednej babie. [emoji1377]

Sloneczko a jaka jest ta mieszanka na 2 faze cyklu?

Nie pomoge, od 10 lat mam ta sama fryzure i naturalny kolor wlosow [emoji12]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Wiem, że na 2 faze cyklu na progesteron był jakiś krótki przepis z pokrzywa na pewno, bo ona dobrze działa na proogesteron właśnie :) jak chcesz to zaraz znajdę dokładny przepis bi gdzieś miałam :)

Aa kochana miałam Ci pisać że dobre jest też zioło lukrecji na progesteron (ja nienawidzę, więc nie umiałam pić jak miałam problem z progesteronem, ale może Ty... :D ) przy okazji obniża testosteron jak ktoś ma problem :)

reklama
Wiem, że na 2 faze cyklu na progesteron był jakiś krótki przepis z pokrzywa na pewno, bo ona dobrze działa na proogesteron właśnie :) jak chcesz to zaraz znajdę dokładny przepis bi gdzieś miałam :)

Aa kochana miałam Ci pisać że dobre jest też zioło lukrecji na progesteron (ja nienawidzę, więc nie umiałam pić jak miałam problem z progesteronem, ale może Ty... :D ) przy okazji obniża testosteron jak ktoś ma problem :)

Bede wdzieczna za przepis :)

A czy mniejszy testostrom sprawi, ze mi klaczory na nogach beda wolniej rosnac? <bo_mi_sie_marzy> [emoji23]

Pierwsze co zrobie jak juz splacimy kredyt to ide na odklaczanie nog laserem [emoji7][emoji7][emoji7][emoji7]

Fidzia i masz racje, ze zabronilas! Nikt normalny nie kombinuje w taki sposob.

@Paraplu Skład:
przywrotnik - 40g
pokrzywa - 40g
krwawnik - 40g

Dawkowanie:
Łyżkę zaparzyć szklanką wrzątku, pić 3 razy dziennie.

Po skończeniu ziół miesiąc przerwy. :)

Bede wdzieczna za przepis :)

A czy mniejszy testostrom sprawi, ze mi klaczory na nogach beda wolniej rosnac? <bo_mi_sie_marzy> [emoji23]

Pierwsze co zrobie jak juz splacimy kredyt to ide na odklaczanie nog laserem [emoji7][emoji7][emoji7][emoji7]

Fidzia i masz racje, ze zabronilas! Nikt normalny nie kombinuje w taki sposob.

Haha a masz hirsutyzm czy zwyczajnie nie chce Ci się ogolić nóg co kilka dni ? :rofl::rofl:

reklama
O matko przebrnelam przez 900 postów!!
@Lanvin ja się trochę nie odzywałam bo nie czytałam forum zbytnio bo się naczytałam i się bałam co chwile do kibelka chodziłam patrzeć czy nic nie leci. Poza tym ok się czuję. Denerwuje mnie jak wszyscy pytają na co mam ochotę bo słodkie na dziewczynkę a kwaśne na chłopaka to co ja będę mieć jak mi się nie chce jeść mi nic nie smakuje? Mam rozwolnienie i co zjem to zamiast rzyga jest co innego. Poza tym zmęczona, spiaca i cycki mnie od tego tygodnia zaczęły boleć.

Temat ostatnio poruszylyscie trochę drazliwy w tym momencie dla mnie bo mnie już denerwują pytania koleżanek z Polski czy już jestem na zwolnieniu. I zdziwienie, że tu nie funkcjonuje coś takiego jak zwolnienie 100% płatne na ciążę! W Polsce naprawdę pod tym względem macie kobietki luksus i docencie to w końcu.
Oczywiście mogę iść tu na zwolnienie ale mi za to zapłacą bardzo mało (wyobraźcie sobie dostać 80zl tygodniowo na zwolnieniu i już nie byłoby tak dużo chętnych co tylko się dowiedziała o ciazy wręczaja l4, oczywiście są prace, przy których lepiej pójść na zwolnienie ale bez przesady nie wszyscy tego potrzebuja). Macierzyński jest płatny 90% pensji tylko przez 6 tygodni, potem dostajesz marne pieniądze na kolejne 33 tyg. Możesz przedłużyć do roku ale za te 3 mies ci NIC nie zapłacą. I na komentarze koleżanek na to, że one by tak nie wytrzymały że by od razu wróciły do Polski(taa ciekawe do czego ani pracy, ani macierzyńskiego, rzuć wszystko w pizdu do Polski jakby to było takie proste).
Kolejna kwestia jak mówię koleżankom, że tu pierwsze usg masz w 12 tyg i dopiero od tego momentu jesteś uznana przez lekarzy za ciężarna i od tego momentu jak coś Ci się dzieje to ingeruja. I znowu o matko 'ja bym tak nie mogla'. No niestety trzeba sobie radzić. W Polsce na NFZ też chyba masz tylko 2 lub 3 usg i pierwsze w 12 tyg o ile się nie mylę. Nie każdego stać na prywatne wizyty. Jakoś kobiety rodzą tu dzieci i jest ok. Nawet po 12 tyg są baaaardzo zadowolone z opieki oraz z warunków w jakich rodzą (i to na angielski NFZ). Nie musisz lekarzowi dawać w łapę i jako ciężarna masz pierwszeństwo WSZĘDZIE w kolejkach.
Tak dla porównania przyjaciółka mieszka w Hiszpanii i tam masz Tylko 7 tyg macierzyńskiego wszystko ponadto masz niepłatne. Więc się cieszcie kobietki, że macie czas na przygotowanie, odpoczywanie i zostanie z dzieckiem rok czasu bo w porównaniu z innymi krajami to jest baaaaaaaardzo dużo.
Taki rzyg ciążowy :-D

@Paraplu jak ja Cię bardzo rozumiem z tą emigracja i tęsknota. Mało mam tu znajomych a takich co by się szło spotkać i pogadać po pracy w dzień wolny to już prawie w ogóle :( samotność doskwiera. Mogłabym nawet do Polski wrócić ale bym wtedy mieszkała z tesciowa na m3 i szwagierka, która lubi się wtrącać do wszystkiego za ścianą a sorki ale chcę pozyc trochę jeszcze i podziękuję postoje :-D

Wszystkiem zakreskowanym gratulacje a JESZCZE niezakreskowanym przesyłam fluidki [emoji173][emoji173][emoji173][emoji173]
Przepraszam, że tak długo
Mieszkałam w uk ponad 2 lata. Niby mało. Ale z prowadzenia ciąży i porodu jestem bardziej zadowolona niż w Polsce. Usg miałam zawsze na prośbę jak się martwilam i tona nhs czyt. Nfz. Nie miałam żadnego problemu. Ale ciąża była bezproblemowa więc wiecie jak to jest. Może bym zmieniła zdanie gdyby...poród super według birth plan. Tu w Polsce niestety potraktowali mnie jak krowe na rzeźni . Myślę że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Napisane na HUAWEI CAM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry