a dlaczego miałabyś nie pić kawy w ciąży? z tego, co się orientuję, jeśli nie masz problemu z nadciśnieniem to kawa w rozsądnych ilościach nie tylko nie szkodzi, ale wręcz wspomaga krążenie, a nawet przy nadciśnieniu lekarze zalecają jedynie, żeby dodać do niej mleka - wtedy nie podnosi ciśnienia.
Ja mam bardzo niskie ciśnienie i piję kawę żeby w ogóle istnieć... w ciąży ciśnienie trochę rośnie ale i tak moja lekarka mówiła, że bez problemu 2 kubki kawy mogę wypić i działa to korzystnie na przepływy i mikrokrążenie, z którym mam problem...
Dasz radę. To tylko kilka miesięcy... ale dobrze jest zawczasu pomyśleć o pomocy na te kilka pierwszych miesięcy - może mama, albo jakaś ulubiona ciotka może się wprowadzić i pomagać na początku z ogarnięciem tematu? bo samej będzie Ci po prostu ciężko. Obserwowałam z podziwem kuzynkę, która miała bliźniaki jako 3 i 4 dziecko... na początku próbowała sama, ale szybko okazało się, że to nierealne - jedno do szkoły, drugie do przedszkola, dwoje malców a mąż w pracy od 6 rano... i jej mama wprowadziła się na kilka miesięcy - prowadzała dzieci do szkoły, gotowała, prała, zabierała bliźniaki na spacer... i było lepiej, choć warunki lokalowe mają kiepskie bo mieszkają w dużym ale dwupokojowym mieszkaniu...