reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

przez przypadek weszłam na forum, gdzie piszą ciężarne mieszkające w uk i trochę mnie zszokowało, że zwykłych witamin nie można kupić w aptece, i że nie można doprosić się wizyty u lekarza - położna ma wystarczyć...
mamy tu w Polsce świętą wolność... prawo wyboru lekarza - nfz lub prywatnie, witaminy jakie sobie życzysz jeszcze ci farmaceuta doradzi...
dobrze jest mieć wokół normalny świat - może biedniej ale przynajmniej sama decyduję
A pisząc o wiraminkach to zakupiłam i łykam....;)

reklama
Cały dzień nie wchodziłam...ostatnio tyle się dzieje ze na nic nie mam czasu...ech...moze spróbuję wziąść wolne i na ten niby dzień owolucji pojadę do męża...:)

cześć dziewczyny,
nareszcie weekend, strasznie się cieszę, że trochę odpocznę, po całym tygodniu mam zawsze dosyć pracy i jestem niewyspana...

Ja na jutro naleśniki robiłam, mniam. Jakoś namowilam faceta na "deser na obiad" :p a teraz zmykam do niego, buźka dziewczyny :)

ja usmażyłam placuszki jogurtowe:)

Lux dokładnie
Dalej boli mnie w piersiach, przechodzi na plecy, źle mi oddychać, nie wiem co to ale źle mi z tym ...

bidulko:*

Hej!
U Was też jest tak zimno??? :( gdzie jest ta piękna, wiosenna pogoda???

u mnie pi*dzi jak w kieleckiem:p

kochane jesteście...
martwię się tylko co z pracą, bo jak się okaże że jestem a tu z umową klapa to zostanę na lodzie - bez prawa do chorobowego... a u mnie ciąża to na dzień dobry masa leków i zwolnienie... i leżenie... i szpital... i dieta specjalna... i mnóóóóstwo kasy.
ale jeśli już to przecież dam radę... oby tylko się udało... ale jakoś czuję, że jednak nic z tego nie będzie...
dasz radę, wszystko samo się ułoży zobaczysz:*

Wakacje od 2 lat to mój cel i światełko żeby nie myśleć że nie mam dZiecka [emoji53] taka chwilowa odskocznia od lekarzy i czarnych mysli[emoji53]w zeszłym roku byliśmy na Gran Canarii i na Kosie...fajne są wakacje ale wolałabym 1000 razy bardziej przytulać mój skarb....[emoji53]

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom
Martyśka rozumiem i przytulam:*

Melduję że dziś jest ten dzień :) owulacja nadciąga , lewy jajnik boli i cały dol brzucha jak co miesiąc i mnie przy owulacji :) ale się cieszę ♡

Napisane na SM-G361F w aplikacji Forum BabyBoom
brawo!!!!!

Kolekcjonerka życzę miłego weekendu , odpocznij !
Fabiamama jak Ci się uda to proszę wpisz mi termin @ 7 maj . Mam nadzieję ze na komunię będę miała dobry humor .
Dobranoc

Napisane na SM-G361F w aplikacji Forum BabyBoom

Magoo to nie jest dokładnie tak. W uk a ie gdzie mieszkam zasady są praktycznie takie same. Witaminy można bez problemu kupić w aptekach bez recepty. Owszem Panie farmaceutyki doradzają kupowanie bez konsultacji z lekarzem. Jeśli chodzi o lekarzy. .. to też nie tak. Tu poprostu mają trochę inne podejście. W ciąży chodzi się do lekarza w razie problemów ze zdrowiem. Reszta zajmuje się wyspecjalizowana położna. Która wszystko sprawdza... usg ma się max 3x . W szpitalu na wizytach które są co mniejwiecej 2/4 tygodnie. Starają się nie badać ginekologicznie- chyba że jest taka potrzeba. Tu żeby iść do ginekologa trzeba mieć list od Gp- czyli rodzinnego lekarza. Allle jak i w uk jak i w Ie jest pełno polskich klinik gdzie są ginekolodzy tylko że to kosztuje.... a kosztuje nie mało. U nas wizyta + usg około 80 euro.

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

Magoo to nie jest dokładnie tak. W uk a ie gdzie mieszkam zasady są praktycznie takie same. Witaminy można bez problemu kupić w aptekach bez recepty. Owszem Panie farmaceutyki doradzają kupowanie bez konsultacji z lekarzem. Jeśli chodzi o lekarzy. .. to też nie tak. Tu poprostu mają trochę inne podejście. W ciąży chodzi się do lekarza w razie problemów ze zdrowiem. Reszta zajmuje się wyspecjalizowana położna. Która wszystko sprawdza... usg ma się max 3x . W szpitalu na wizytach które są co mniejwiecej 2/4 tygodnie. Starają się nie badać ginekologicznie- chyba że jest taka potrzeba. Tu żeby iść do ginekologa trzeba mieć list od Gp- czyli rodzinnego lekarza. Allle jak i w uk jak i w Ie jest pełno polskich klinik gdzie są ginekolodzy tylko że to kosztuje.... a kosztuje nie mało. U nas wizyta + usg około 80 euro.

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom
rozumiem, ale wygląda na to, że bardzo wiele zależy od widzimisię lekarza pierwszego kontaktu i położnej... w Polsce standardem jest prowadzenie ciąży przez lekarza. położną spotyka się w szkole rodzenia albo na porodówce. I tak właściwie poród należy do położnej a ciąża do lekarza. mnie się to wydaje bezpieczniejsze... poza tym dziewczyny tam skarżyły się, że mimo sygnalizowanych problemów położne zwlekają z reakcją, powiadomieniem lekarza i w ogóle trudno jest uzyskać skierowanie. dziewczyna po 6 poronieniach nie może się doprosić zrobienia podstawowych badań... u nas by to nie przeszło - idziesz do innego ginekologa i tyle. zresztą przy takim wywiadzie każdy gin w Polsce kierowałby na badania.
Nie wiem dokładnie jak to wygląda w uk - mieszkałam tam krótko i nie potrzebowałam w ogóle lekarza, ale pamiętam, że miałam problem z kupieniem leków przeciwbólowych kiedy dopadła mnie migrena - w aptece odsyłali mnie do lekarza i koniec... a ja zdychałam z bólu. w końcu szef się zlitował i poszedł mi kupić. a cały problem polegał na tym, że paracetamol nie zadziałał, nie znam angielskich leków i poprosiłam o lek, który nie zawiera paracetamolu tylko inny środek... i się zaczęło wypytywanie - co wzięłam, ile, kiedy, skąd miałam lek.. i skończyło na stwierdzeniu że mam iść do GP... mało śmieszne, kiedy łeb ci pęka a o ubezpieczeniu możesz tylko pomarzyć...

reklama
Do góry