reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

U mnie siostra meza karmila butelka na zegarek. Oczywiście większość czasu dziecko z babcia spędzalo i jak babcia zapomniała, która to godzina miała być 3 czy 4 np to był krzyk że dziecko nie nakarmione jka dla mnie głupota. Gdyby dziecko było głodne to by nie spało sobie spokojnie. Teraz szwagierka śpi z dzieckiem w osobnym pokoju mąż osobno. Dziecko bez matki nie zaśnie a i nie śpi nigdy cała noc. Ma 2 lata już....
Więc jak widać "na żądanie" lepiej się sprawdza :-) chociaż wydaje mi się, że lepiej u dzieci na mm, bo na piersi, z tego co zauważyłam, dzieci częściej wołają. Inna kwestia że niektóre mamy z przyzwyczajenia, albo dla spokoju pierś podają czasem nawet co pół godziny, godzinę. Ja jakoś przekonana nie jestem, moim zdaniem dziecko bardziej chce wtedy pociumciac cyca, niż jeść, ja bym tak nie dała rady, ani fizycznie, ani psychicznie.

qdkkx1hpzei65q7s.png

reklama
Więc jak widać "na żądanie" lepiej się sprawdza :-) chociaż wydaje mi się, że lepiej u dzieci na mm, bo na piersi, z tego co zauważyłam, dzieci częściej wołają. Inna kwestia że niektóre mamy z przyzwyczajenia, albo dla spokoju pierś podają czasem nawet co pół godziny, godzinę. Ja jakoś przekonana nie jestem, moim zdaniem dziecko bardziej chce wtedy pociumciac cyca, niż jeść, ja bym tak nie dała rady, ani fizycznie, ani psychicznie.

qdkkx1hpzei65q7s.png
na poczatku moja bratnica rzeczywiscie jadla z cyca lezac z bratowa, ale ostatnio cwaniara nie chce pije juz pod koniec ciagniecia cyca tylko se cuimka :D taka bestyja cwana, a smoczka nie tknie, wczoraj moja bratowa jechala ze starsza corcia u dentysty i mloda zostala z moja ciocia i akurat po lekarzu wjechalam przed bratowa do domu rodzinnego i patrze a ciocia probuje uspic Zuzie w lozeczku i to ze smoczkiem :D mowie ciociu, babcia Ela (moja mama) tez tego probowala, polegniesz jak i ona :D to dziecie spi tylko z moja bratowa i to na cycu, jej smoczkiem nie oszukasz :D ciocia rece zalamala :D

na poczatku moja bratnica rzeczywiscie jadla z cyca lezac z bratowa, ale ostatnio cwaniara nie chce pije juz pod koniec ciagniecia cyca tylko se cuimka :D taka bestyja cwana, a smoczka nie tknie, wczoraj moja bratowa jechala ze starsza corcia u dentysty i mloda zostala z moja ciocia i akurat po lekarzu wjechalam przed bratowa do domu rodzinnego i patrze a ciocia probuje uspic Zuzie w lozeczku i to ze smoczkiem :D mowie ciociu, babcia Ela (moja mama) tez tego probowala, polegniesz jak i ona :D to dziecie spi tylko z moja bratowa i to na cycu, jej smoczkiem nie oszukasz :D ciocia rece zalamala :D
To co tu zrobić żeby było dobrze... hee

Dzieci są mądre i wiedzą co dobre i jak to sobie załatwić :-) wszystko zależy od nas, ja akurat bym nie dała tak rady, ale niektórzy tak lubią :-) każdy ma swój sposób :-) Ty też będziesz karmiła piersią?

qdkkx1hpzei65q7s.png

No i tu masz rację. Dużo się dziećmi opiekowałam każde inne. Są pewne sposoby ale to wszystko od podejścia rodzocow zależy.
A dziewczyny co mają już dzieci. Jak to było u was z nocnikowaniem? W jakim wieku itp?
Ja próbowałam jak Filip miał półtora roku, nie bardzo chciał siedzieć, było ciepło akurat, więc założyłam mu majtki po domu, ale robił pod siebie i nawet go to nie obchodziło, więc odpuściłam, udało nam się dopiero mniej więcej rok później, czyli jak miał 2,5 roku. Też założyłam majty, w domu w miarę ogarniał, siadał na nocnik (kupiłam kibelek Fisher Price, ale wyłączyłam dźwięk). Zabrałam go do Tesco, bez pampersa, posiurał się, a że nie było jak się przebrać, dopiero w domu, to tak to zapamiętał, że więcej nie popuścił, wołał na nocnik :-) ale na noc jeszcze jakiś czas zostawiałam pampa :-)

qdkkx1hpzei65q7s.png

reklama
Do góry